Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netflix verliest in een handelsdag een vijfde van beurswaarde

Netflix verliest in een handelsdag een vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Netflix heeft vrijdag in een dag handel ruim een vijfde van zijn beurswaarde verloren. Beleggers schrokken van het tegenvallende aantal nieuwe abonnees van de videostreamingdienst. De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag ook weer diep in het rood, waarmee de forse koersverliezen van deze week een vervolg kregen.

De markten bleven in de ban van de rentevrees. De rentes op de obligatiemarkten zitten in de lift door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank het belangrijkste rentetarief dit jaar flink gaat verhogen om de hard oplopende inflatie aan te pakken. Hogere rentetarieven zijn slecht nieuws voor risicovollere beleggingen als aandelen en voor techaandelen in het bijzonder.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent lager op 34.265,37 punten en de brede S&P 500 zakte 1,9 procent tot 4397,94 punten. De Nasdaq daalde 2,7 procent tot 13.768,92 punten. In het laatste uur van de handel daalde de Nasdaq nog stevig. De index is sinds het begin van het jaar 11 procent kwijtgeraakt.

Toegenomen concurrentie

Netflix haalde 8,3 miljoen nieuwe abonnees binnen in het vierde kwartaal en dat was minder dan het bedrijf had verwacht. Voor het lopende kwartaal denkt Netflix 2,5 miljoen nieuwe klanten binnen te halen en dat stelde analisten teleur. Mogelijk hebben prijsverhogingen voor abonnementen de populariteit van Netflix ondermijnd. De reden voor de teleurstellende cijfers kan ook de toegenomen concurrentie zijn. Zo hebben veel consumenten nu naast Netflix ook de keuze uit streamingdiensten als Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video en HBO. Het aandeel Netflix daalde uiteindelijk meer dan 21,8 procent.

Andere mediabedrijven die veel met streaming doen daalden mee. Zo ging Disney bijna 7 procent omlaag. ViacomCBS verloor 6,3 procent en Roku leverde 9 procent in.

Fitnessapparatuur

Peloton toonde herstel en won 11,7 procent. De fabrikant van fitnessapparatuur voor thuisgebruik kelderde een dag eerder 24 procent. Het bedrijf zou volgens zakenzender CNBC de productie van hometrainers en loopbanden tijdelijk opschorten vanwege een sterk afgezwakte vraag. Dat ontkende Peloton, maar het verlaagde de verwachtingen voor 2022 wel fors. Ook gaat het banen schrappen om de kosten te verlagen.

De euro was 1,1339 dollar waard, tegenover 1,1342 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 84,72 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 87,62 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

9 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

13 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

14 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

15 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

15 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

17 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

17 uur geleden