Netbeheerders: overheid moet keuzes maken voor klimaatdoelen
DEN HAAG (ANP) - Als Nederland de klimaatdoelen wil halen, moet de overheid snel kiezen hoe ze met duurzame energie wil omgaan. Grootverbruikers zoals olieraffinaderijen en de staal- en de kunstmestindustrie moeten dan mogelijk weg uit Nederland of krimpen, stelt branchevereniging Netbeheer Nederland. De koepel van netbeheerders heeft vier scenario's bedacht waarmee Nederland klimaatneutraal kan worden als de overheid snel beslist.
Zoals het nu gaat, vreest de branchevereniging van energienetbeheerders niet genoeg tijd te hebben om de overheidsambities voor verduurzaming te kunnen uitvoeren, aangezien Nederland net als de rest van de Europese Unie in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Netbeheer Nederland heeft het rapport met de scenario's afgelopen week aangeboden aan minister Rob Jetten (Energie) en hoopt dat er een nationaal en concreet plan komt, zegt directeur Hans-Peter Oskam. "De overheid houdt te veel opties open. Voor netbeheerders is niet duidelijk wat wanneer klaar moet zijn."
Op steeds meer plekken raakt het elektriciteitsnet vol. Om te kunnen voldoen aan de groeiende behoefte aan stroom moet het net uitgebreid worden door netbeheerders. De brancheorganisatie verwacht dat de behoefte aan elektriciteit in elk geval zal verdubbelen. Ook de vraag naar waterstof wordt in alle situatieschetsen steeds groter.
Biologisch koolstof
Hoe groot de behoefte aan verschillende energiebronnen zal zijn, varieert per scenario en hangt af van welke keuzes worden gemaakt. In een situatie waarin Nederland zelfvoorzienend wordt op het gebied van energie en de overheid de regie neemt is bijvoorbeeld veel duurzame energie nodig, vooral elektriciteit. Als de markt meer verantwoordelijkheid heeft en de overheid alleen richtlijnen stelt, zullen ook andere vormen zoals waterstof belangrijk worden. Wanneer Nederland niet zelf energie opwekt maar importeert, wordt er ook gebruik gemaakt van bijvoorbeeld biologische koolstof.
Hoe groot de vraag naar elektriciteit en andere vormen van duurzame energie is, hangt volgens Netbeheer Nederland ook af van welke grootverbruikers in Nederland blijven. Om klimaatneutraal te zijn, moeten energie-intensieve sectoren in Nederland mogelijk sterk krimpen of verduurzamen met bijvoorbeeld waterstof, zegt Oskam. "Geen van de scenario's gaat ervan uit dat alle zes olieraffinaderijen in deze vorm in Nederland blijven." Twee van de vier scenario's gaan uit van een sterke krimp, maar er is ook een toekomstbeeld waarin grootverbruikers niet of nauwelijks hoeven in te leveren.
Niet alleen het verbruik stijgt, de hoeveelheid stroom die wordt teruggeleverd via zonnepanelen en windmolens groeit ook. Dit draagt bij aan het vollopen van het elektriciteitsnet. Consumenten en bedrijven moeten vooral energie gaan verbruiken wanneer er veel zon of veel wind is en juist minder als het buiten koud en donker is, stelt Netbeheer Nederland. Zo klopt het aanbod van stroom met de vraag en is er minder druk op het elektriciteitsnet.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De grote Nederlandse pensioenfondsen uiten in hun jaarberichten nogmaals hun zorgen over het voorstel van NSC voor aanpassingen aan de pensioenwet. "We zijn onaangenaam verrast dat in deze fase van de transitie naar de nieuwe regeling opnieuw spelregels ter discussie worden gesteld", verklaart bestuursvoorzitter Joanne Kellermann van Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) donderdag bij het naar buiten komen van de cijfers.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven zijn dinsdag hoger geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers leken enthousiast te reageren op de aankondiging van een AI-project door Donald Trump. De Amerikaanse president zei dat via een samenwerkingsverband met de naam Stargate 500 miljard dollar wordt geïnvesteerd in de AI-infrastructuur in de Verenigde Staten.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president dreigt met tariefverhogingen en meer sancties als Rusland niet snel een deal sluit om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Dat zei hij in een bericht op zijn socialemediaplatform Truth Social. Trump uitte het dreigement daarin ook naar andere "deelnemende landen", die hij verder niet bij naam noemde.
5 uur geledenSAN JOSE (ANP/RTR) - LinkedIn, het zakelijke netwerkplatform van Microsoft, is aangeklaagd in de Verenigde Staten. Gebruikers met een Premium-abonnement op het platform stellen dat LinkedIn hun privéberichten zonder toestemming met derden heeft gedeeld. De inhoud van de berichten zou vervolgens zijn gebruikt om AI-modellen mee te trainen.
6 uur geledenDAVOS (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorig jaar een recordaantal van 30 miljoen buitenlandse toeristen verwelkomd. Dat heeft de toerismeminister van het land, Ahmed Al-Khateeb, bekendgemaakt op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. Het koninkrijk investeert flink om zich te ontwikkelen tot toeristische trekpleister.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ASML, ASMI en Besi behoorden woensdag tot de grootste stijgers in de AEX-index. De chipbedrijven leken te profiteren van een aankondiging van president Trump om minstens 500 miljard dollar te investeren in de infrastructuur voor kunstmatige intelligentie (AI). De investeringen zullen worden gedaan via een nieuw samenwerkingsverband genaamd Stargate, van Oracle, de Japanse techinvesteerder SoftBank en OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. De chipbedrijven stegen op het Damrak tot 2,3 procent.
8 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De gemeente Eindhoven wil de Brainport Industries Campus (BIC) overnemen van de huidige eigenaren. Deze campus huisvest verschillende hightechbedrijven en onderwijsinstellingen. De aankoop, die volgens het college de kans geeft "om nog beter regie te voeren op de ontwikkeling van de BIC", moet nog worden voorgelegd aan de Eindhovense gemeenteraad.
8 uur geleden