Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu ziet operatie in Gazastrook als groot succes

Netanyahu ziet operatie in Gazastrook als groot succes

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de militaire operatie in de Gazastrook omschreven als een groot succes. Hij zei volgens nieuwssite Times of Israël tijdens een persconferentie dat de doelen van zijn land zijn bereikt. Hamas heeft volgens Netanyahu "maximale verliezen" geleden, terwijl het aantal slachtoffers in Israël beperkt bleef.

De premier zei na het sluiten van een wapenstilstand dat zijn land bovengronds "200 terroristen" heeft gedood, onder wie 25 topfiguren. "En degenen die het overleefden, weten dat we ze overal kunnen bereiken", vertelde hij volgens de nieuwssite. "Boven of onder de grond."

Het Israëlische leger voerde de afgelopen anderhalve week op grote schaal bombardementen uit om tunnels van Hamas te vernietigen. Daarbij vielen volgens de autoriteiten in de dichtbevolkte Gazastrook ook veel burgerdoden, maar volgens Netanyahu doet zijn land juist al het mogelijke om te voorkomen dat onschuldige mensen om het leven komen.

Israël besloot uiteindelijk om geen grondtroepen naar het Palestijnse kustgebied te sturen. "Als ik had gedacht dat het nodig was, dan had ik daar opdracht toe gegeven", benadrukte de premier op de persconferentie. Hij voorspelde daar ook dat Hamas in de toekomst terughoudender zal zijn met aanvallen op Israël.

Hamas en Islamitische Jihad vuurden tijdens het conflict meer dan 4300 raketten af op Israël en zien zichzelf juist als overwinnaars. In de Gazastrook gingen na het ingaan van het bestand duizenden mensen feestend de straat op. "Dit is de euforie van de overwinning", concludeerde een hoge functionaris, Khalil al-Hayya.

Meer uit Buitenland

Lancering nieuwe ISS-bemanning uitgesteld om slecht weer

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van de nieuwe bemanning naar het internationale ruimtestation ISS is met een dag uitgesteld. De drie Amerikanen en een Rus zouden zondagochtend vertrekken, maar door de weersomstandigheden wordt dat maandagochtend, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA via X bekendgemaakt.

1 uur geleden
Sneeuwstorm teistert Californië en Nevada in VS

SACRAMENTO (ANP) - Een enorme sneeuwstorm raast over delen van de Amerikaanse staten Californië en Nevada. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom, belangrijke wegen zijn afgesloten en skigebieden op slot gedraaid. In de bergachtige regio van de Sierra Nevada worden windstoten gemeten van ruim 300 kilometer per uur, melden Amerikaanse media.

3 uur geleden
Israël voert weer aanvallen uit op Hezbollah in Libanon

TEL AVIV/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft opnieuw stellingen van Hezbollah in Zuid-Libanon aangevallen. Vliegtuigen hebben twee militaire installaties van de door Iran gesteunde militie bestookt, meldt het Israëlische leger zaterdagavond. De afgelopen 48 uur zouden "in totaal tien terroristen" zijn gedood, onder wie een commandant, meldt een legerwoordvoerder.

4 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van de stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in Michigan zich ook al achter de oud-president.

5 uur geleden
Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

7 uur geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

8 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

10 uur geleden