Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu wijst kritiek op bouw in bezet Jeruzalem van de hand

Netanyahu wijst kritiek op bouw in bezet Jeruzalem van de hand

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wijst met kracht de groeiende internationale kritiek van de hand op bouwprojecten in Jeruzalem. Het gaat om het uit hun woning zetten van Arabische inwoners van Oost-Jeruzalem, dat door Israël in 1967 werd bezet. Voor Netanyahu is het Israëlisch grondgebied en hij zei dat zijn land zoals ieder ander het recht heeft in zijn eigen hoofdstad te bouwen. "Dat hebben we gedaan en dat blijven we doen", aldus Netanyahu.

Arabische bewoners van Oost-Jeruzalem zijn massaal tegen de jongste bouwplanen en uitzettingen gaan betogen. Kolonisten azen weer op een Arabische wijk, Sheikh Jarrah, en bijna zestig oorspronkelijke bewoners zouden plaats moeten maken voor kolonisten. Sinds vrijdag zijn er vooral rond de al-Aqsamoskee in het centrum honderden gewonden gevallen bij botsingen tussen politie en betogers.

Jordanië heeft het Israëlische optreden tegen demonstranten en moskeegangers "barbaarse aanvallen" genoemd. Het land is om historische redenen betrokken bij het beheer van een aantal islamitische en christelijke panden in Jeruzalem, inclusief de Haram al-Sharif, het islamitische Verheven Heiligdom, waar de moskee onderdeel van is.

Zitting hooggerechtshof

Israël heeft Oost-Jeruzalem in 1980 geannexeerd en voert bevolkingspolitiek die het aantal Arabieren moet beperken, vooral door het opwerpen van administratieve hindernissen voor de Arabieren die er weinig rechten hebben. De internationale gemeenschap erkent over het algemeen de Israëlische annexaties van Palestijnse gebieden niet. Er wonen naar schatting nog 300.000 Arabieren of Palestijnen in het bezette Jeruzalem. Ze hebben er een kwetsbare verblijfsstatus en worden niet als staatsburger erkend. Het Israëlische hooggerechtshof heeft een zitting over de uitzettingen in Sheikh Jarrah die maandag zou zijn, voor onbepaalde tijd uitgesteld.

In Arabische landen wordt Israël fel bekritiseerd en de EU, de VN, Rusland en de VS hebben samen hun zorg geuit. Paus Franciscus riep op de botsingen in de stad te stoppen.

Meer uit Buitenland

Cubaanse ambassade in Washington bestookt met molotovcocktails

WASHINGTON (ANP/AFP) - Een man heeft in Washington molotovcocktails naar de Cubaanse ambassade gegooid. Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het incident een terroristische aanslag. Het incident was een paar uur nadat de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel de VS had verlaten na een bezoek aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en aan bijeenkomsten van Cubanen in de VS. In New York hebben Cubaanse Amerikanen betoogd tegen zijn bezoek.

43 minuten geleden
Bijna 3000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach in Armenië

JEREVAN (ANP/RTR) - Meer dan 2900 mensen zijn in een dag tijd vanuit de regio Nagorno-Karabach de grens overgestoken naar Armenië. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS.

3 uur geleden
Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

4 uur geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

5 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

6 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

12 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

13 uur geleden