Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

JERUZALEM (ANP/AFP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belooft de "militaire en politieke druk" op Hamas te verhogen om gijzelaars vrij te krijgen. Israël schat dat Hamas nog 133 gijzelaars vasthoudt in de Gazastrook, van wie een deel is overleden.

"In de komende dagen zullen we militaire en politieke druk op Hamas verhogen, omdat dit de enige manier is om onze gijzelaars vrij te krijgen", aldus de premier in een videoboodschap aan de vooravond van de joodse feestdag Pesach. Hij dreigt "extra en pijnlijke klappen uit te delen", zonder daar verdere informatie over vrij te geven.

Volgens Netanyahu heeft Hamas zijn standpunt over een staakt-het-vuren om de uitruil van gevangenen mogelijk te maken verhard. "In plaats van af te wijken van zijn radicale standpunten bouwt Hamas nu voort op de verdeeldheid onder ons, aangemoedigd door de druk die op de Israëlische regering wordt uitgeoefend." Israël heeft herhaaldelijk aangekondigd dat het leger een grondaanval gaat uitvoeren op de Gazaanse stad Rafah, ondanks internationale druk van bondgenoten om dit niet te doen.

Hamas nam enkele honderden Israëliërs en buitenlanders mee naar de Gazastrook toen de groepering Israël op 7 oktober aanviel. Een deel van de gijzelaars kwam vorig jaar vrij tijdens een tijdelijk staakt-het-vuren met gevangenenruilen, anderen werden door het Israëlische leger teruggehaald. Een nieuwe deal voor de vrijlating van gijzelaars blijft uit. Volgens sommige Israëliërs doet Netanyahu's regering niet genoeg om alle gijzelaars terug te halen.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden