Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu lijkt opnieuw geen regering te kunnen vormen

Netanyahu lijkt opnieuw geen regering te kunnen vormen

TEL AVIV (ANP/RTR) - Om middernacht (lokale tijd) verstrijkt de termijn waarbinnen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een nieuwe regering moet vormen. Er zijn dinsdag echter nauwelijks tekenen dat de langstzittende leider van het land de politieke impasse van meer dan twee jaar kan doorbreken.

De politieke tegenstellingen en het wantrouwen in de premier zijn groot. Er zijn ook geen signalen dat, mocht Netanyahu er niet in slagen een nieuwe coalitie samen te stellen, de oppositiepartijen hun politieke verschillen zouden kunnen overbruggen en een regering kunnen vormen.

De 71-jarige Netanyahu is sinds 2009 in functie en heeft in de jaren negentig ook drie jaar in de regering gezeten. Hij vecht voor zijn politieke leven door vier verkiezingen sinds 2019 zonder een duidelijke winnaar. Een nieuw premierschap maakt hem onschendbaar en voorkomt zo dat hij veroordeeld wordt voor aanklachten van corruptie. Netanyahu ontkent overigens alle beschuldigingen.

Verkiezingen

Als Netanyahu er niet in slaagt om tegen middernacht voor een verrassing op het laatste moment te zorgen, kan president Reuven Rivlin de taak om een coalitie te vormen aan een ander parlementslid toewijzen. Naar verwachting zal dat Yair Lapid (57) zijn, wiens centristische partij Yesh Atid bij de verkiezingen van 23 maart tweede werd achter Netanyahu's Likud.

Indien het niet lukt om een nieuwe regering te vormen moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. In dat geval moeten inwoners van Israël voor de vijfde keer in korte tijd naar de stembus. De afgelopen parlementsverkiezingen waren al de vierde in slechts twee jaar tijd.

Meer uit Buitenland

VN vinden soep borsjt bedreigd Oekraïens werelderfgoed

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben de groentesoep borsjt bestempeld tot bedreigd Oekraïens werelderfgoed. De VN-cultuurorganisatie UNESCO vreest negatieve gevolgen voor de traditie in Oekraïne door de Russische invasie van 24 februari.

3 uur geleden
Ook Paul McCartney en Billie Eilish bij tv-concert voor Oekraïne

NEW YORK (ANP) - Paul McCartney, Billie Eilish en haar broer Finneas doen mee aan een tv-concert om geld in te zamelen voor Oekraïne. Op 3 juli wordt het concert op de Amerikaanse zenders NBC, MSNBC en CNBC uitgezonden.

3 uur geleden
Start proces wegens drugssmokkel basketbalspeelster VS bij Moskou

CHIMKI/MOSKOU (ANP/AFP) - Het proces tegen de in de VS bekende basketbalspeelster Brittney Griner is bij Moskou begonnen. De 31-jarige sportvrouw werd half februari op de luchthaven Sjeremetjevo van Moskou aangehouden, omdat ze volgens de veiligheidsdienst in het bezit was van capsules cannabisolie. Dat is in Rusland een illegaal verdovend middel. Er kan een straf tot tien jaar cel op staan.

4 uur geleden
Franse politie pakt wijnfraude in de Bordeauxstreek aan

BORDEAUX (ANP/AFP) - De Franse politie heeft deze week een netwerk opgerold dat zich bezighield met de verkoop van wijn die zogenaamd uit de Bordeauxstreek kwam. In het echt ging het om goedkope wijn uit geheel andere streken. Het Franse Openbaar Ministerie schat de omvang van zwendel op honderdduizenden flessen.

4 uur geleden
Rusland heft alle beperkingen tegen verspreiding coronavirus op

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland beëindigt alle beperkingen die de verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. Zo komen bijvoorbeeld de mondkapjesplicht en beperkingen in de horeca te vervallen, heeft consumentenwaakhond Rospotrebnadzor bekendgemaakt.

5 uur geleden
Zelden zichtbare Talibanleider op grote bijeenkomst in Kabul

KABUL (ANP/AFP) - De leider van de Afghaanse Taliban, Hibatullah Akhundzada, is in persoon op een grote bijeenkomst van geestelijken in de hoofdstad Kabul. Akhundzada komt vrijwel nooit in de openbaarheid en leeft zeer teruggetrokken in de zuidelijke stad Kandahar. Hij is vrijwel niet gezien sinds de soennitische extremisten van de Taliban in augustus vorig jaar de macht overnamen. Zijn vrijwel permanente afwezigheid heeft geruchten gevoed dat hij zou zijn overleden of uitgerangeerd.

5 uur geleden
Doden en gewonden bij raketinslag in flatgebouw Odessa

ODESSA (ANP/AFP) - Bij een raketinslag in een flatgebouw in de Oekraïense havenstad Odessa zijn zeker zeventien doden en dertig gewonden gevallen. Het Oekraïense leger stelt dat de raket werd afgevuurd door een Russisch gevechtsvliegtuig dat boven de Zwarte Zee vloog. Volgens de Russische president Vladimir Poetin zijn de Russische strijdkrachten niet verantwoordelijk voor de inslag.

10 uur geleden