Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu lijkt opnieuw geen regering te kunnen vormen

Netanyahu lijkt opnieuw geen regering te kunnen vormen

TEL AVIV (ANP/RTR) - Om middernacht (lokale tijd) verstrijkt de termijn waarbinnen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een nieuwe regering moet vormen. Er zijn dinsdag echter nauwelijks tekenen dat de langstzittende leider van het land de politieke impasse van meer dan twee jaar kan doorbreken.

De politieke tegenstellingen en het wantrouwen in de premier zijn groot. Er zijn ook geen signalen dat, mocht Netanyahu er niet in slagen een nieuwe coalitie samen te stellen, de oppositiepartijen hun politieke verschillen zouden kunnen overbruggen en een regering kunnen vormen.

De 71-jarige Netanyahu is sinds 2009 in functie en heeft in de jaren negentig ook drie jaar in de regering gezeten. Hij vecht voor zijn politieke leven door vier verkiezingen sinds 2019 zonder een duidelijke winnaar. Een nieuw premierschap maakt hem onschendbaar en voorkomt zo dat hij veroordeeld wordt voor aanklachten van corruptie. Netanyahu ontkent overigens alle beschuldigingen.

Verkiezingen

Als Netanyahu er niet in slaagt om tegen middernacht voor een verrassing op het laatste moment te zorgen, kan president Reuven Rivlin de taak om een coalitie te vormen aan een ander parlementslid toewijzen. Naar verwachting zal dat Yair Lapid (57) zijn, wiens centristische partij Yesh Atid bij de verkiezingen van 23 maart tweede werd achter Netanyahu's Likud.

Indien het niet lukt om een nieuwe regering te vormen moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. In dat geval moeten inwoners van Israël voor de vijfde keer in korte tijd naar de stembus. De afgelopen parlementsverkiezingen waren al de vierde in slechts twee jaar tijd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

'Prominent FARC-leider gedood in Venezuela door leger Colombia'

CARACAS (ANP) - Jesus Santrich, een prominent leider van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), zou volgens voormalige FARC-leden zijn gedood in Venezuela tijdens een operatie van het Colombiaanse leger.

20 minuten geleden
Civiel onderzoek naar Trump Organization wordt strafrechtelijk

NEW YORK (ANP) - Het civiele onderzoek dat de Amerikaanse staat New York doet naar de Trump Organization, de holding van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, wegens onder meer mogelijke belastingfraude en valsheid in geschrifte is een strafrechtelijk onderzoek geworden. Dat meldt de procureur-generaal van de staat.

32 minuten geleden
Frankrijk versoepelt meer coronaregels en opent terrassen

PARIJS (ANP) - De Franse regering geeft woensdag gas in het programma om de coronabeperkingen stap voor stap op te heffen. De avondklok begint twee uur later en start dan om 21.00 uur en terrassen en niet-essentiële ondernemingen gaan weer open. Dat is weliswaar met beperkingen met betrekking tot het aantal mensen en de beschikbare oppervlakten.

1 uur geleden
Franse ex-president Sarkozy opnieuw voor de rechter

PARIJS (ANP) - In Parijs begint een nieuw proces tegen de voormalige president Nicolas Sarkozy. Hij staat samen met anderen terecht vanwege de zogeheten Bygmalion-affaire. Hij zou in 2012 zo'n 20 miljoen euro meer hebben uitgegeven aan zijn verkiezingscampagne dan wettelijk was toegestaan. Sarkozy kreeg eerder deze maand als eerste Franse oud-president al een celstraf opgelegd vanwege een corruptiezaak.

2 uur geleden
VS veroordelen 'antisemitische opmerkingen' van president Erdogan

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten veroordelen recente opmerkingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over het conflict tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook. Erdogan zei maandag dat zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden "bloed aan zijn handen heeft" omdat hij Israël steunt en noemde Israëli's "moordenaars die kinderen van 5 of 6 zes jaar doden".

3 uur geleden
Argentinië telt dagrecord aantal coronadoden

BUENOS AIRES (ANP) - Argentinië meldt woensdag een dagrecord in het aantal coronadoden, namelijk 745 sterfgevallen door Covid-19. Het land zit in een tweede coronagolf en meldt ook 35.543 bevestigde besmettingen.

4 uur geleden
Amazon verlengt verbod gezichtsherkenningssoftware voor politie VS

SEATTLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse politie moet het nog langer zonder de gezichtsherkenningssoftware Rekognition van techbedrijf Amazon doen. Amazon schort het gebruik ervan tot nader op. Amazon verbood de politie in juni vorig jaar al de software gedurende één jaar te gebruiken. Het bedrijf wilde de politiek toen de tijd geven om regels in te voeren voor het gebruik van dergelijke technologie.

7 uur geleden