Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu lijkt opnieuw geen regering te kunnen vormen

Netanyahu lijkt opnieuw geen regering te kunnen vormen

TEL AVIV (ANP/RTR) - Om middernacht (lokale tijd) verstrijkt de termijn waarbinnen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een nieuwe regering moet vormen. Er zijn dinsdag echter nauwelijks tekenen dat de langstzittende leider van het land de politieke impasse van meer dan twee jaar kan doorbreken.

De politieke tegenstellingen en het wantrouwen in de premier zijn groot. Er zijn ook geen signalen dat, mocht Netanyahu er niet in slagen een nieuwe coalitie samen te stellen, de oppositiepartijen hun politieke verschillen zouden kunnen overbruggen en een regering kunnen vormen.

De 71-jarige Netanyahu is sinds 2009 in functie en heeft in de jaren negentig ook drie jaar in de regering gezeten. Hij vecht voor zijn politieke leven door vier verkiezingen sinds 2019 zonder een duidelijke winnaar. Een nieuw premierschap maakt hem onschendbaar en voorkomt zo dat hij veroordeeld wordt voor aanklachten van corruptie. Netanyahu ontkent overigens alle beschuldigingen.

Verkiezingen

Als Netanyahu er niet in slaagt om tegen middernacht voor een verrassing op het laatste moment te zorgen, kan president Reuven Rivlin de taak om een coalitie te vormen aan een ander parlementslid toewijzen. Naar verwachting zal dat Yair Lapid (57) zijn, wiens centristische partij Yesh Atid bij de verkiezingen van 23 maart tweede werd achter Netanyahu's Likud.

Indien het niet lukt om een nieuwe regering te vormen moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. In dat geval moeten inwoners van Israël voor de vijfde keer in korte tijd naar de stembus. De afgelopen parlementsverkiezingen waren al de vierde in slechts twee jaar tijd.

Meer uit Buitenland

Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

2 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

2 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

3 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

4 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

4 uur geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

6 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

7 uur geleden