Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu krijgt extra tijd voor vorming nieuwe regering Israël

Netanyahu krijgt extra tijd voor vorming nieuwe regering Israël

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische oud-premier Benjamin Netanyahu krijgt tien dagen extra voor de vorming van zijn nieuwe regering. De politicus heeft genoeg partijen bij elkaar gekregen voor een meerderheid in het parlement, maar onderling moeten nog afspraken worden gemaakt.

Netanyahu mag een regering vormen omdat zijn conservatieve Likud en de beoogde religieus-nationalistische partners de verkiezingen van 1 november hadden gewonnen. De opdracht loopt zondag af. Hij had donderdag om twee weken extra gevraagd. Israël krijgt naar verwachting de meest rechtse regering in zijn geschiedenis.

De parlementsverkiezingen waren de vijfde in slechts vier jaar tijd. De politieke instabiliteit is het gevolg van een grote verdeeldheid onder de Israëlische bevolking. De blokken in het parlement wisten telkens geen ruime meerderheid te bemachtigen. Likud behaalde bij de verkiezingen van november 32 zetels, het beste resultaat in de partijgeschiedenis. De partij heeft met zijn beoogde coalitiepartners in totaal 64 van de 120 zetels.

Presentatie regering

Netanyahu moet zijn regering nu uiterlijk op 21 december presenteren. Het is niet duidelijk waarom president Isaac Herzog de deadline met tien dagen heeft verschoven en niet met twee weken. Herzorg roept Netanyahu op een regering te vormen die het hele land vertegenwoordigt. Als de oud-premier er niet in slaagt om een regering te vormen, kan Herzog een ander parlementslid vragen om een poging doen of nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Netanyahu was al van 1996 tot 1999 premier van Israël en opnieuw van 2009 tot 2021.

Meer uit Buitenland

Trump zegt als president Oekraïne-oorlog snel te kunnen stoppen

PALM BEACH (ANP) - Ex-president Donald Trump heeft de "snel escalerende oorlog in Oekraïne een tragische verspilling van mensenlevens" genoemd en zei dat hij, als hij de president was, "de gruwelijke oorlog in 24 uur van onderhandelen" zou kunnen beëindigen. Deze oorlog was volgens hem helemaal nooit uitgebroken als hij staatshoofd van de VS was geweest.

23 minuten geleden
Bombrieven in Spanje bedoeld om steun aan Oekraïne te stoppen

MADRID (ANP/RTR) - Een man die twee maanden terug een reeks bombrieven verstuurde naar ministeries en ambassades in Spanje wilde met zijn acties de Spaanse regering onder druk zetten om de steun aan Oekraïne te beëindigen. De onderzoeksrechter noemt dat als het motief van de 74-jarige man, die deze week werd opgepakt.

1 uur geleden
Poetin op Holocaustherdenkingsdag: neonazi's in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw gezegd dat in Oekraïne criminele neonazi's aan de macht zijn. Dit zei hij in een verklaring die naar buiten werd gebracht op de dag waarop wereldwijd de Holocaust wordt herdacht.

2 uur geleden
VN-vluchtelingenchef: Rusland schendt rechten van kinderen

KIEV (ANP/RTR) - Rusland schendt de "fundamentele principes van kinderbescherming" in oorlogstijd door Oekraïense kinderen Russische paspoorten te geven en ze voor adoptie af te staan, zegt VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi. "Dit is iets wat in Rusland plaatsvindt en niet mag gebeuren."

3 uur geleden
Rusland vraagt opheldering over 'oorlogsverklaring' van Duitsland

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland eist opheldering van Duitsland over de 'oorlogsverklaring aan Rusland' door minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock eerder deze week tijdens een bijeenkomst in Straatsburg. De woordvoerster van het Russische ministerie zei dat de Duitse ambassadeur in Moskou hier uitleg over moet komen geven.

4 uur geleden
Polen stuurt naast Leopards ook andere tanks naar Oekraïne

WARSCHAU (ANP) - Polen stuurt naast veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 stuks.

5 uur geleden
België levert geen tanks: kunnen niet meer geven dan we hebben

BRUSSEL (ANP) - Dat België geen tanks aan Oekraïne levert, terwijl andere Europese landen dit wel beloven te doen, heeft één simpele reden. Het land heeft zelf geen tanks meer. "We kunnen niet meer geven dan we hebben", zei de Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder er donderdagavond over aan tafel bij het tv-programma Terzake.

13 uur geleden