Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu krijgt extra tijd voor vorming nieuwe regering Israël

Netanyahu krijgt extra tijd voor vorming nieuwe regering Israël

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische oud-premier Benjamin Netanyahu krijgt tien dagen extra voor de vorming van zijn nieuwe regering. De politicus heeft genoeg partijen bij elkaar gekregen voor een meerderheid in het parlement, maar onderling moeten nog afspraken worden gemaakt.

Netanyahu mag een regering vormen omdat zijn conservatieve Likud en de beoogde religieus-nationalistische partners de verkiezingen van 1 november hadden gewonnen. De opdracht loopt zondag af. Hij had donderdag om twee weken extra gevraagd. Israël krijgt naar verwachting de meest rechtse regering in zijn geschiedenis.

De parlementsverkiezingen waren de vijfde in slechts vier jaar tijd. De politieke instabiliteit is het gevolg van een grote verdeeldheid onder de Israëlische bevolking. De blokken in het parlement wisten telkens geen ruime meerderheid te bemachtigen. Likud behaalde bij de verkiezingen van november 32 zetels, het beste resultaat in de partijgeschiedenis. De partij heeft met zijn beoogde coalitiepartners in totaal 64 van de 120 zetels.

Presentatie regering

Netanyahu moet zijn regering nu uiterlijk op 21 december presenteren. Het is niet duidelijk waarom president Isaac Herzog de deadline met tien dagen heeft verschoven en niet met twee weken. Herzorg roept Netanyahu op een regering te vormen die het hele land vertegenwoordigt. Als de oud-premier er niet in slaagt om een regering te vormen, kan Herzog een ander parlementslid vragen om een poging doen of nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Netanyahu was al van 1996 tot 1999 premier van Israël en opnieuw van 2009 tot 2021.

Meer uit Buitenland

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

1 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

2 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

3 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

4 uur geleden
President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

4 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

PEZINOK (ANP/AFP) - De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

6 uur geleden
Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

9 uur geleden