Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu krijgt extra tijd voor vorming nieuwe regering Israël

Netanyahu krijgt extra tijd voor vorming nieuwe regering Israël

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische oud-premier Benjamin Netanyahu krijgt tien dagen extra voor de vorming van zijn nieuwe regering. De politicus heeft genoeg partijen bij elkaar gekregen voor een meerderheid in het parlement, maar onderling moeten nog afspraken worden gemaakt.

Netanyahu mag een regering vormen omdat zijn conservatieve Likud en de beoogde religieus-nationalistische partners de verkiezingen van 1 november hadden gewonnen. De opdracht loopt zondag af. Hij had donderdag om twee weken extra gevraagd. Israël krijgt naar verwachting de meest rechtse regering in zijn geschiedenis.

De parlementsverkiezingen waren de vijfde in slechts vier jaar tijd. De politieke instabiliteit is het gevolg van een grote verdeeldheid onder de Israëlische bevolking. De blokken in het parlement wisten telkens geen ruime meerderheid te bemachtigen. Likud behaalde bij de verkiezingen van november 32 zetels, het beste resultaat in de partijgeschiedenis. De partij heeft met zijn beoogde coalitiepartners in totaal 64 van de 120 zetels.

Presentatie regering

Netanyahu moet zijn regering nu uiterlijk op 21 december presenteren. Het is niet duidelijk waarom president Isaac Herzog de deadline met tien dagen heeft verschoven en niet met twee weken. Herzorg roept Netanyahu op een regering te vormen die het hele land vertegenwoordigt. Als de oud-premier er niet in slaagt om een regering te vormen, kan Herzog een ander parlementslid vragen om een poging doen of nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Netanyahu was al van 1996 tot 1999 premier van Israël en opnieuw van 2009 tot 2021.

Meer uit Buitenland

Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

2 uur geleden
Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

2 uur geleden
AfD'er Björn Höcke voor de rechter om gebruik nazi-slogan

HALLE (ANP/RTR/AFP) - Een bekende Duitse politicus verscheen donderdag voor de rechter op verdenking van het gebruik van een nazi-slogan. AfD'er Björn Höcke riskeert een boete of tot drie jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

2 uur geleden
Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

3 uur geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

3 uur geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

4 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

4 uur geleden