Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu: Israël heeft geen tijdschema voor beëindigen geweld

Netanyahu: Israël heeft geen tijdschema voor beëindigen geweld

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël kan niet zeggen wanneer er wordt gestopt met de aanvallen op de Gazastrook. Premier Benjamin Netanyahu vertelde in gesprek met Israëlische media dat het niet mogelijk is om een tijdschema te maken.

Netanyahu is uit op een "krachtige afschrikking" om toekomstige conflicten met Hamas te voorkomen. Hij zei dat Israël de doelen van de operatie tegen de militante Palestijnen wil bereiken en dat eerdere operaties lang duurden. "Een tijdschema is dus niet mogelijk".

Israël en Hamas voeren sinds vorige week maandag zware beschietingen op elkaar uit. Een militaire bron verklaarde woensdag dat Israël onderzoekt wanneer het mogelijk is om een wapenstilstand met Hamas af te kondigen. De anonieme bron zei dat een staakt-het-vuren mogelijk is, maar dat nog dagen bombarderen ook een optie is.

Evalueren

"We bekijken wat het beste moment is voor een wapenstilstand", aldus de bron tegen persbureau AFP. Israël is bezig met evalueren of de mogelijkheden van Hamas om Israël aan te vallen genoeg zijn verkleind. "De Hamas-leiding van Gaza moet begrijpen dat de raketaanvallen op Israël niet mogen blijven plaatsvinden", zei de militaire bron.

Het geweld heeft het leven gekost aan meer dan 200 mensen, vooral in de Gazastrook. Daar raakte de infrastructuur ernstig beschadigd door de aanhoudende strijd tussen Israël en militante Palestijnen. Tienduizenden Palestijnen zijn hun huizen ontvlucht en in Israël moeten veel mensen schuilen voor raketbeschietingen.

Internationaal groeit de druk om een wapenstilstand te sluiten en ook in Israël vragen commentatoren zich af hoe zinvol het is om de strijd voort te zetten. De krant Jerusalem Post schreef dat inmiddels wel duidelijk is dat Israël niet van plan is grondtroepen te sturen om een veel hardere klap uit te delen aan Hamas.

Conflict niet te winnen

Een conflict is daardoor volgens de krant waarschijnlijk door geen van de strijdende partijen te winnen. Israël zou weliswaar enkele topfiguren hebben uitgeschakeld, maar Hamas en Islamitische Jihad zouden nog steeds beschikken over vele duizenden strijders en raketten.

Bronnen zeggen tegen de krant dat Israël de afgelopen anderhalve week twee keer heeft geprobeerd om de belangrijke Hamas-commandant Mohammed Deif te doden. Hij kwam in beide gevallen op het laatste moment weg. De Israëlische autoriteiten lijken dat volgens de krant aan te voeren als reden om door te gaan met de luchtaanvallen.

Meer uit Buitenland

Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS (ANP) - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale tijd) bekend. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. Nog eens elf mensen raakten gewond.

1 uur geleden
Moslimgroep VS wil berisping congreslid dat zei: dood ze allemaal

WASHINGTON (ANP) - De Council on American-Islamic Relations (CAIR) heeft de leden van het Amerikaanse congres opgeroepen om het Republikeinse congreslid Andy Ogles te veroordelen. Volgens de CAIR riep Ogles op tot massamoord op de Palestijnen.

3 uur geleden
Door Marx aan Darwin gegeven exemplaar Das Kapital tentoongesteld

LONDEN (ANP) - Een zeldzaam boek dat in 1873 door Karl Marx aan Charles Darwin werd geschonken, keert na een vijf jaar lange restauratie terug naar Darwins huis in Kent. Daar zal het boek, dat de Engelse natuuronderzoeker vermoedelijk nooit heeft uitgelezen, aan het publiek worden tentoongesteld.

3 uur geleden
VN-commissie roept Israël op hulp aan Gaza te vergemakkelijken

GAZA-STAD (ANP) - De VN-commissie die de samenwerking faciliteert tussen humanitaire organisaties van de VN en buiten de VN, heeft Israël opgeroepen zijn "wettelijke verplichting" na te komen om voedsel en medische voorraden aan Gaza te leveren en hulpoperaties te vergemakkelijken.

5 uur geleden
Koning Charles tot tranen toe geroerd door beterschapswensen

LONDEN (ANP) - Koning Charles heeft sinds zijn kankerdiagnose veel kaartjes en berichten gehad. De beterschapswensen hebben de 75-jarige vorst vaak "tot tranen toe geroerd", vertelde hij tijdens een ontmoeting met premier Rishi Sunak op Buckingham Palace.

10 uur geleden
Uitspraak beroepszaak Assange mogelijk pas over enkele weken

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits gerechtshof heeft na twee dagen de hoorzittingen afgesloten over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De rechters deden niet meteen uitspraak. Dat betekent dat de 52-jarige activist mogelijk pas over enkele weken duidelijkheid krijgt over wat hem te wachten staat.

11 uur geleden
Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse regering vreest mogelijke Russische infiltratie bij de Poolse boerenbetogingen tegen goedkope Oekraïense import. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraïense leuzen op. Bewegingen van buitenaf, dus niet van boeren zelf, zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten om de protestbeweging over te nemen, denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau.

12 uur geleden