Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu en Gantz op bezoek bij Donald Trump

Netanyahu en Gantz op bezoek bij Donald Trump

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn politieke rivaal Benny Gantz brengen komende week een bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump. Het bezoek is dinsdag.

Volgens ingewijden en Israëlische media krijgen de twee details van het langverwachte en nog geheime vredesplan van de VS voor de regio. Trump noemde dat via Twitter echter "pure speculaties".

Netanyahu en Gantz maken zich op voor nieuwe verkiezingen begin maart. Het zijn de derde parlementsverkiezingen in een jaar tijd in Israël. Na de vorige twee kregen de partijen het niet voor elkaar een coalitie te smeden. Gantz is met zijn centrumpartij Blauw en Wit de belangrijkste uitdager van de rechtse Likud van Netanyahu.

Kans

Volgens Netanyahu was het zijn idee om ook Gantz uit te nodigen. "Ik denk dat het belangrijk is dat wij deze historische kans niet missen."

Trumps schoonzoon Jared Kushner heeft de leiding over het vredesproject van de Amerikanen maar hij heeft maar weinig diplomatieke steun. Verder is niet duidelijk wie de volgende premier van Israël gaat worden dus hij weet niet met wie hij moet onderhandelen.

Het bericht van het bezoek aan het Witte Huis wordt gezien als een steun in de rug voor Netanyahu. Die heeft drie corruptiezaken aan zijn broek en moet vechten om te worden herkozen.

Meer uit Buitenland

Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder

UTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.

50 minuten geleden
Oekraïne: snel overleg met Polen over graanruzie

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.

1 uur geleden
Meer dan 43.000 mensen ontheemd door noodweer noordoost Libië

DUBAI/DERNA (ANP/DPA/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is. Veel mensen gaan naar het oosten naar Tobruk of in westelijke richting naar de stad Benghazi. Velen kunnen bij familie terecht, volgens de IOM.

1 uur geleden
Nog geen resultaat gesprekken Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Bij een eerste gespreksronde over de toekomst van de enclave Nagorno-Karabach is nog geen concreet resultaat geboekt. Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave sprak donderdag in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach met Azerbeidzjaanse gezanten.

2 uur geleden
India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO (ANP/AFP) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

2 uur geleden
Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

3 uur geleden
Oekraïne meldt weer nachtelijke beschietingen op grote schaal

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft donderdag melding gemaakt van veel Russische aanvallen op het land, onder meer met kruisraketten. Er zijn onder meer inslagen gemeld in Kyiv, Charkiv, Cherson en rond de steden Loetsk en Lviv. In de stad Tsjerkasy, 150 kilometer ten zuidoosten van Kyiv, zou onder meer een hotel zijn getroffen. Daarbij zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt volgens binnenlandminister Ihor Klymenko.

4 uur geleden