Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netanyahu en Gantz op bezoek bij Donald Trump

Netanyahu en Gantz op bezoek bij Donald Trump

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn politieke rivaal Benny Gantz brengen komende week een bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump. Het bezoek is dinsdag.

Volgens ingewijden en Israëlische media krijgen de twee details van het langverwachte en nog geheime vredesplan van de VS voor de regio. Trump noemde dat via Twitter echter "pure speculaties".

Netanyahu en Gantz maken zich op voor nieuwe verkiezingen begin maart. Het zijn de derde parlementsverkiezingen in een jaar tijd in Israël. Na de vorige twee kregen de partijen het niet voor elkaar een coalitie te smeden. Gantz is met zijn centrumpartij Blauw en Wit de belangrijkste uitdager van de rechtse Likud van Netanyahu.

Kans

Volgens Netanyahu was het zijn idee om ook Gantz uit te nodigen. "Ik denk dat het belangrijk is dat wij deze historische kans niet missen."

Trumps schoonzoon Jared Kushner heeft de leiding over het vredesproject van de Amerikanen maar hij heeft maar weinig diplomatieke steun. Verder is niet duidelijk wie de volgende premier van Israël gaat worden dus hij weet niet met wie hij moet onderhandelen.

Het bericht van het bezoek aan het Witte Huis wordt gezien als een steun in de rug voor Netanyahu. Die heeft drie corruptiezaken aan zijn broek en moet vechten om te worden herkozen.

Meer uit Buitenland

Trump tegen krant: eigenlijk had ik dood moeten zijn

NEW YORK (ANP) - Donald Trump heeft in een gesprek met de New York Post zondag gezegd dat hij "er nu niet had mogen zijn, ik werd geacht dood te zijn"'. Hij noemt de moordaanslag "een heel surrealistische ervaring". Op de 78-jarige Republikeinse presidentskandidaat werd tijdens een campagnebijeenkomst ten noorden van Pittsburgh zaterdag een moordaanslag gepleegd. Hij raakte aan het rechteroor lichtgewond. Een toeschouwer werd gedood en twee anderen raakten gewond. "Door geluk of dankzij God, velen zeggen door God, ben ik er nog steeds."

18 minuten geleden
Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

3 uur geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

5 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

6 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

8 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

9 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

10 uur geleden