Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Negentien jaar cel geëist tegen gevluchte oppositieleider Belarus

Negentien jaar cel geëist tegen gevluchte oppositieleider Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Aanklagers in Belarus eisen volgens staatsmedia negentien jaar cel tegen de uitgeweken oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die de overwinning claimde na de presidentsverkiezingen van 2020. Zij wordt beschuldigd van onder meer hoogverraad en het oprichten en leiden van een extremistische organisatie.

Naast de 40-jarige Tichanovskaja zijn ook vier van haar aanhangers aangeklaagd. Ook zij zijn in ballingschap om aan onderdrukking en vervolging te ontkomen. Tegen een van hen is eveneens negentien jaar cel geëist. De aanklagers willen twaalf jaar cel voor de andere beklaagden.

Tichanovskaja was bij de verkiezingen van 2020 de belangrijkste tegenstander van president Aleksandr Loekasjenko. Beiden eisten de overwinning op. De oppositie beschuldigde Loekasjenko van fraude en er ontstonden massale betogingen die hardhandig werden neergeslagen. In de nasleep van de stembusgang werden activisten, journalisten en politieke tegenstanders vastgezet.

Lange gevangenisstraf

Verschillende critici hebben sindsdien lange celstraffen opgelegd gekregen. Tichanovskaja, die naar Litouwen is gevlucht, heeft het proces tegen haar als een "farce" omschreven en stelt dat het vanzelfsprekend is dat zij ook tot een lange gevangenisstraf wordt veroordeeld. Zij deed mee aan de verkiezingen als vervanger van haar echtgenoot Sergej Tichanovski. Hij werd voor de stembusgang opgepakt en later tot achttien jaar cel veroordeeld.

Loekasjenko kwam bijna dertig jaar geleden in Belarus aan de macht. Hij wordt ook wel de laatste dictator van Europa genoemd. Zijn regering is zowel politiek als financieel afhankelijk van Rusland. Loekasjenko stond vorig jaar toe dat Russische troepen Oekraïne vanuit Belarus aanvielen.

Meer uit Buitenland

Rusland loopt plek in belangrijke raad van de OPCW mis

DEN HAAG (ANP) - Rusland is een belangrijke stem in de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kwijtgeraakt. Het land kreeg te weinig steun voor een zetel in de zogenoemde Uitvoerende Raad, die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de werkzaamheden van de organisatie.

25 minuten geleden
Autoriteiten Westoever: twee kinderen gedood door leger Israël

RAMALLAH (ANP/RTR) - Twee Palestijnse kinderen zijn op de Westelijke Jordaanoever gedood door het Israëlische leger, zegt het lokale ministerie van Gezondheid. Er wordt gemeld dat een 8-jarige jongen in zijn hoofd is geschoten en een 15-jarige in de borst.

39 minuten geleden
Washington voert druk op Israël op voor langer bestand

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP/DPA) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken bezoekt naar verluidt donderdag Israël om aan te dringen op een langer bestand in de Gazastrook. Hij zei woensdag in Brussel dat de wapenstilstand "gijzelaars bij hun geliefden thuisbrengt" en hulpverlening aan de Gazastrook mogelijk maakt. Volgens Blinken wil Israël ook dat met een langer bestand meer gijzelaars terugkomen. Blinken bezoekt de komende dagen ook de Westelijke Jordaanoever.

58 minuten geleden
Hamas zou meerdere Russen vrijlaten

GAZA/BRUSSEL (ANP/AFP/DPA) - Een topman van Hamas, Mousa Abu Marzouk, heeft volgens plaatselijke media in Gaza gezegd dat de beweging woensdag twee Russen vrijlaat. Volgens andere bronnen bij Hamas zouden "meerdere Russen" vrijkomen. Deze vrijlating staat, net als eerder met Thaise gijzelaars het geval was, los van de afspraken die Hamas via bemiddelaars met Israël maakt.

2 uur geleden
Inlichtingendienst: terreurdreiging in Duitsland door strijd Gaza

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse binnenlandse inlichtingendienst zegt dat de kans op een terreuraanval aanzienlijk is toegenomen door de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. Jihadisten hebben oproepen tot aanvallen gedaan, zegt de BfV, en er zou bovendien een reëel gevaar bestaan dat terreurorganisaties als Al Qaida of Islamitische Staat zich zullen roeren.

2 uur geleden
EU presenteert actieplan om relatie met Turkije te verbeteren

BRUSSEL (ANP) - In een poging de verzuurde relatie van de EU met Turkije te verbeteren, hebben de Europese Commissie en de Europese buitenlanddienst een actieplan gepresenteerd om toenadering te vinden. Het plan ziet lichtpunten op het vlak van visaverstrekking, handelsrelaties en samenwerking rond klimaat waar mogelijk.

2 uur geleden
Kremlin wil regels voor buitenlanders over loyaliteit aan Rusland

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin staat dat buitenlanders voortaan een "loyaliteitsverklaring" moeten ondertekenen. Ze zouden dan geen kritiek mogen uiten op overheidsbeleid en de Russische krijgsgeschiedenis en geen "propaganda over niet-traditionele seksuele relaties" mogen verspreiden. Staatspersbureau TASS meldt dat het wetsvoorstel klaar is.

2 uur geleden