Negen ziekenhuizen niet meer op tijd met kritieke planbare zorg
UTRECHT (ANP) - Negen ziekenhuizen kunnen niet alle zogenoemde kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet worden gegeven om verdere gezondheidsschade te voorkomen, nog op tijd geven door de coronacrisis. Ruim de helft van alle ziekenhuizen, 51 procent, moet dergelijke zorg uitstellen. Operaties die daar op de agenda staan worden soms een of twee weken later uitgevoerd dan gepland, maar vinden nog wel binnen genoemde zes weken plaats.
Vorige week schoof nog 49 procent van de ziekenhuizen dit soort zorg door naar latere, maar niet te late tijdstippen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit, de NZa. Dat negen ziekenhuizen niet altijd meer op tijd kunnen zijn, betekent volgens de autoriteit niet dat patiënten ook daadwerkelijk gezondheidsschade oplopen. "Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen."
Planbare zorg (zoals knie-, heup- of staaroperaties) kan in 35 procent van de ziekenhuizen helemaal niet plaatshebben. De overige ziekenhuizen verrichten dit soort ingrepen nog wel deels. De acute en semi-acute zorg kan nog steeds overal altijd worden verleend.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van de onderdelen van het project is het ondersteunen van getroffen patiënten en verzorgers en het beoordelen van de sociale en economische gevolgen van langdurige covid.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) trekt 3 miljoen euro uit voor vaccinaties tegen mpox in Afrika. Het geld is nodig om bijvoorbeeld vaccins naar het rampgebied in Centraal-Afrika te brengen en inenters en voorlichters op te leiden, meldt de PVV-minister. En er is haast geboden: "het mpox-virus grijpt steeds sneller om zich heen in Afrika".
4 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - De apotheken in Nederland vragen de overheid om extra geld, zodat ze in staat zijn de salarissen van hun medewerkers te verhogen. Die dreigen te staken, eerst regionaal en daarna landelijk. Twee organisaties van werkgevers, de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA), zeggen dat ze begrip hebben voor de acties en spreken van een noodsignaal.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat zelf een afspraak heeft gemaakt voor een nieuwe vaccinatie tegen het coronavirus, is opgelopen tot 45.000. Ruim een week geleden stond de teller bij GGD GHOR Nederland op 13.000. Volgende week begint de najaarsprikronde.
9 uur geledenHAARLEM (ANP) - Bijna driekwart van de schoolpleinen, 73 procent, biedt onvoldoende schaduw aan de gebruikers. Dat zegt het Nationaal Huidfonds na een enquête onder 1018 scholen. De resultaten onderstrepen volgens het fonds de noodzaak van verdere maatregelen ter bescherming van kinderen tegen schadelijke uv-straling.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Maas als bron van drinkwater van zeven miljoen mensen wordt niet effectief beschermd. Door verouderde en onvolledige vergunningen is veelal onbekend welke schadelijke stoffen er waar in het water terechtkomen. De lozing van industrieel afvalwater schaadt de waterkwaliteit van de Maas. Dit zegt RIWA-Maas maandag in haar jaarrapport over 2023.
18 uur geledenLEIDEN/KATWIJK (ANP) - Het personeel van apotheken gaat staken om een betere cao af te dwingen. Dat gebeurt vooralsnog regionaal, maar ook een landelijke staking wordt niet uitgesloten. De eerste stakingsactie is maandagmiddag bij apotheken in de regio Katwijk en Leiden.
2 dagen geleden