Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Negen aanhoudingen in Amsterdam na onrust om winst Marokko

Negen aanhoudingen in Amsterdam na onrust om winst Marokko

AMSTERDAM (ANP) - Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Daarbij zijn negen mensen aangehouden, onder wie vijf minderjarigen, laat de politie weten. Ook raakte een politieman gewond aan zijn gehoor.

De verdachten zijn aangehouden rondom het Mercatorplein en de Burgemeester de Vlugtlaan, voor verschillende strafbare feiten waaronder het gooien van vuurwerk naar politiemedewerkers.

Rond 17.00 uur werd het druk met feestvierders op het Mercatorplein. Volgens een politiewoordvoerder sloeg de sfeer vanaf ongeveer 18.30 uur om, en werden mensen gevraagd te vertrekken. Rond 19.30 uur trad de politie op. "We hebben ze een uur de tijd gegeven", aldus de woordvoerder. De ME liep met lange wapenstokken en honden over het plein nadat mensen geen gehoor gaven aan een oproep om te vertrekken. Inmiddels is de rust teruggekeerd op het plein.

Burgemeester Femke Halsema maakte eerder bekend dat het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan werden aangewezen als veiligheidsrisicogebied, zodat de politie meer bevoegdheden kreeg om op te treden. Ook op die laatste twee plekken in Nieuw-West gingen feestvierders de straat op, en werd er vuurwerk afgestoken.

Ook in Den Haag en Rotterdam zijn mensen de straat op gegaan om de winst van Marokko te vieren. Ook daar werd zwaar vuurwerk afgestoken en werden feestvierders weggestuurd. In de Haagse Schilderswijk zijn zes mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging en bezit van zwaar vuurwerk. Eén agent raakte gewond tijdens de onlusten. In Rotterdam veroorzaakte een kleine groep overlast op de West-Kruiskade in het centrum. Ze gooiden stenen en vuurwerk naar politieauto's.

Afgelopen zondag sloegen feestjes na de overwinning van Marokko ook om in ongeregeldheden in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In Brussel en Antwerpen ging het eveneens mis. Meerdere relschoppers werden gearresteerd. Bij het Mercatorplein en op Plein '40-'45 in Nieuw-West werd toen onder meer een auto in brand gestoken en vernielden mensen verkeersborden en ruiten. In de Schilderswijk gooiden mensen uit de menigte met zwaar vuurwerk en trokken ze auto's van voorbijgangers open. Buurtvaders wisten de boel te sussen. In Rotterdam raakten twee agenten gewond.

Marokko won donderdag met 2-1 van Canada in Qatar.

Meer uit Binnenland

Corendon biedt gratis hulp voor vervoer goederen naar Turkije

AMSTERDAM (ANP) - Hulporganisaties die goederen naar Turkije willen brengen om mensen te helpen met de verwoestende aardbevingen, mogen dat gratis via vluchten van touroperator Corendon doen. Dat meldt een woordvoerder van Corendon.

1 uur geleden
Drukste avondspits van het jaar door ongevallen en staking

DEN HAAG (ANP) - De drukste spits van het jaar is dinsdagavond gemeten, meldt de ANWB. Op het hoogtepunt rond 17.30 uur stond er ruim 880 kilometer file op de Nederlandse wegen.

1 uur geleden
Nederland koopt met andere landen 100 Leopard 1-tanks voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland koopt samen met Duitsland en Denemarken "ten minste" honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne. Verder zorgen ze voor de nodige munitie en reserveonderdelen. Ook wil Nederland de opleiding gaan verzorgen van Oekraïense tankbemanningen.

2 uur geleden
Giro555 opengesteld voor slachtoffers van aardbevingen

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende hulporganisaties zijn een nationale actie gestart en hebben Giro555 opengesteld om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. "Er is dringend noodhulp nodig, op zowel de korte als langere termijn. De samenwerkende hulporganisaties slaan de handen ineen en roepen heel Nederland op om samen in actie te komen voor de slachtoffers van deze humanitaire ramp", aldus Giro555.

2 uur geleden
NOS brengt nieuws over aardbeving ook in Turks en Arabisch

HILVERSUM (ANP) - De NOS deelt artikelen over de aardbevingen in Turkije en Syrië als experiment ook in het Turks en Arabisch op de website en in de app. De automatisch vertaalde berichten zijn via een link in de Nederlandstalige artikelen te vinden op de website van NOS Lab, de site waarop de omroep experimenteert met nieuwe technieken en vertelvormen.

3 uur geleden
Rotterdam en Amsterdam doneren 1 euro per inwoner

AMSTERDAM/ROTTERDAM (ANP) - Amsterdam en Rotterdam doneren beide 1 euro per inwoner aan het Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. "De aardbeving in Turkije en Syrië is een ongekende ramp. We leven mee met de getroffenen en alle Turkse, Koerdische en Syrische Nederlanders die op dit moment in angst en onzekerheid leven", twitteren de steden dinsdag.

3 uur geleden
Islamitische stichting haalt ruim 1 miljoen euro op voor Turkije

DEN HAAG (ANP) - De Islamitische Stichting Nederland (ISN) heeft sinds maandag 1,2 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. Een woordvoerder van de koepelorganisatie die 148 moskeeën vertegenwoordigt, zegt trots te zijn dat veel Nederlanders de slachtoffers willen steunen.

5 uur geleden