
Neerslagtekort hoger dan ooit in deze eeuw
DE BILT (ANP) - Het gemiddelde neerslagtekort in Nederland staat zondag op 310 millimeter. Dat is hoger dan ooit eerder in deze eeuw, aldus het KNMI. Het jaar 2018 had tot nu toe het droogste groeiseizoen van deze eeuw met een neerslagtekort van 308 millimeter. Het hoogste neerslagtekort ooit werd in 1976 bereikt en bedroeg toen meer dan 360 millimeter.
Volgens de droogtemonitor van het KNMI heeft het in september in bijna heel Nederland nog helemaal niet geregend. Alleen in delen van Friesland, West-Brabant, Zeeland en Zuid-Limburg is wat neerslag gevallen. Augustus was in heel Nederland een van de warmste en zonnigste maanden ooit. Door de warmte en de zon is veel water verdampt en dat gaat de komende dagen nog door. Onder meer langs de kust, in Zeeland, in de Achterhoek en Twente is het neerslagtekort al dagenlang ruim boven de 300 millimeter.
Door de droogte is de grondwaterstand in heel Nederland ook laag tot extreem laag. In sommige gebieden geldt al een verbod op het oppompen van grondwater. De natuur heeft ernstig te lijden onder de droogte en de lage grondwaterstanden, net als de dijken. Die kunnen uitdrogen. Waterschappen herstellen schades aan de dijken zo snel mogelijk. Waterschap Aa en Maas besproeit de dijk lang de Maas bij Cuijk in Brabant om die voldoende vochtig te houden. Op andere plekken mogen geen schapen meer op dijken grazen, om te voorkomen dat de dieren de kurkdroge grasmat beschadigen.
Voor later in de week neemt de kans op wat regen toe. Maar dat zal de droogte niet verhelpen, aldus de waterbeheerders. Regenwater spoelt weg van de keiharde, uitgedroogde grond. Om de grondwaterstand te herstellen is wekenlang aanhoudend regen nodig. In het voorjaar van 2019 waren op veel plekken in Nederland de gevolgen van de droogte en het neerslagtekort van 2018 nog goed te merken.
Meer uit Binnenland
ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag na een tip in een loods in het Brabantse Roosendaal een werkend drugslab ontdekt. Twee mannen van 33 en 43 jaar uit Tilburg en Oirschot zijn daarbij aangehouden.
2 uur geledenGEERTRUIDENBERG (ANP) - In de Brabantse gemeente Geertruidenberg komt geen opvanglocatie voor asielzoekers. De gemeenteraad was tegen het plan. Burgemeester en wethouders hebben dinsdag besloten om dat te volgen.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - De 21-jarige Aimane T., een familielid van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, moet in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald in een voorbereidende zitting. Gorinchemmer T. wordt verdacht van onder meer handel in en bezit van automatische wapens en harddrugs en een woninginbraak in de periode tussen 2020 en begin 2022.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ANWB meldt dat er op het hoogtepunt van de dinsdagavondspits om 17.10 uur 861 kilometer file stond. "Dat is 200 kilometer meer dan normaal op een dinsdag", aldus een woordvoerster. Het was al vroeg druk op de weg omdat mensen eerder naar huis gingen voor pakjesavond.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zes Nederlanders met wie het ministerie van Buitenlandse Zaken in contact stond, hebben dinsdag de Gazastrook verlaten. Dat meldt het ministerie, dat toevoegt dat ze aan de Egyptische grens zijn opgevangen door een team van de Nederlandse ambassade.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Treinreizigers moeten komend weekend en van 13 tot en met 19 december rekening houden met minder treinen rondom Schiphol Airport. Dat meldt de NS dinsdag. Spoorwegbeheerder ProRail werkt dan namelijk opnieuw aan het spoor rondom de luchthaven.
3 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Vanaf maandag 11 december rijden er tot uiterlijk eind januari 2024 geen sneltreinen tussen Maastricht en Heerlen. In plaats daarvan rijden er twee keer per uur snelbussen. Dat heeft te maken met testritten die Arriva uitvoert voor de nieuwe drielandenlijn Luik-Maastricht-Heerlen-Aken. De stoptreinen op dat traject blijven wel rijden, twee keer per uur volgens de normale dienstregeling, maakte Arriva dinsdag bekend.
3 uur geleden