Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Neerslagtekort blijft voorlopig zeer hoog

Neerslagtekort blijft voorlopig zeer hoog

LELYSTAD (ANP) - Het gemiddelde landelijk neerslagtekort bereikt deze week hetzelfde niveau als dat van 2018. Het tekort van deze zomer en die van 2018 zitten ruim boven de 5 procent droogste jaren sinds de metingen in 1901 begonnen. In deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger. Het KNMI verwacht weliswaar wel wat regen in de komende dagen, maar dat zal lang niet voldoende zijn om het neerslagtekort en de aanhoudende droogte te verhelpen.

In delen van Nederland heeft het maandag een beetje geregend, maar lang niet overal. Het KNMI verwacht donderdag weer regen. In Duitsland en de Alpen komen tot en met vrijdag meer buien voor, waardoor de extreem lage waterafvoer van de Rijn bij Lobith wat zal gaan stijgen. Maar daarna wordt het weer droger en warmer en zal de afvoer weer dalen.

Regenbuien helpen nauwelijks om meer water in de grond te krijgen, aldus de waterbeheerders. De uitgedroogde grond is keihard. Regen spoelt zo weg naar goten en andere afvoeren. Het moet wekenlang in heel Nederland flink regenen om het grondwater weer op peil te krijgen. In het voorjaar van 2019 waren de gevolgen van de droogte in de zomer van 2018 nog goed merkbaar. Op dit moment kampen Zeeland, de Achterhoek en het zuidelijk deel van Limburg met een neerslagtekort van rond de 300 millimeter.

Meer uit Binnenland

Organisaties bieden met bussen beschutting voor regen bij Ter Apel

TER APEL (ANP) - Organisaties die vluchtelingen helpen hebben zaterdag zo'n tachtig tot honderd mensen beschutting geboden tegen regen en wind bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, zegt Roos Ykema van hulporganisatie MiGreat. De mensen, onder wie ook kleine kinderen, konden schuilen in enkele bussen die daar door de organisaties waren neergezet.

10 minuten geleden
Man om het leven gebracht in Rotterdamse wijk Schiebroek

ROTTERDAM (ANP) - Een man is zaterdag om het leven gebracht in de Loderstraat in de Rotterdamse wijk Schiebroek. Het is onbekend of er is geschoten of gestoken, twitterde de politie.

45 minuten geleden
Open Huizen Dag trekt zo'n 55.000 mensen

UTRECHT (ANP) - Zo'n 55.000 mensen hebben zaterdag een kijkje genomen in een woning die te koop staat. Tijdens de NVM Open Huizen Dag openden bijna 11.000 huizenbezitters hun deur voor mogelijke kopers. Door de coronapandemie was dat de laatste jaren niet mogelijk. De laatste NVM Open Huizen Dag in deze vorm was in 2019, toen kwamen er ruim 68.000 mensen op af.

50 minuten geleden
Nederland betreurt besluit Nicaragua om banden te verbreken

DEN HAAG (ANP) - "Het verbreken van diplomatieke banden door Nicaragua is een uitzonderlijke stap en hoogst ongebruikelijk. Het is ook niet de wens van Nederland." Dat is de reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de beslissing van de regering in Managua om per direct de diplomatieke relatie te verbreken.

4 uur geleden
Steun voor kleine ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen kunnen steun krijgen door versoepeling van betalingsregelingen bij de Belastingdienst. Tijdens corona werden deze regelingen versoepeld en dat blijft nu zo. Dat heeft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) bekendgemaakt. De versoepelingen zijn vooral bedoeld om kleinere bedrijven maatwerk te bieden.

4 uur geleden
Afspraken over uitzetten uitgeprocedeerde Marokkanen lijken nabij

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken met Marokko over het terugsturen van burgers die niet in Nederland mogen blijven, gaan de goede kant op. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de banden tussen Nederland en Marokko "verbeterd, inclusief op terugkeer". Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zegt dat de verhouding "goed en constructief is". Of er al afspraken gemaakt zijn over terugkeer, zoals NRC zaterdag meldt, willen de ministeries desgevraagd niet zeggen.

5 uur geleden
Reisadvies Burkina Faso aangescherpt na staatsgreep

DEN HAAG (ANP) - Voor delen van Burkina Faso is het reisadvies aangescherpt na de staatsgreep van afgelopen vrijdag. In alle gebieden langs de grenzen met de buurlanden wordt reizen ontraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. In die gebieden geldt code rood, omdat het er gevaarlijk is en actieve gewapende terreurgroepen er aanslagen, gijzelingen en ontvoeringen plegen. Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het geen hulp kan bieden aan reizigers die daar in de problemen komen.

5 uur geleden