Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Neef eist meer dan miljoen euro van Quincy Promes voor knieletsel

Neef eist meer dan miljoen euro van Quincy Promes voor knieletsel

AMSTERDAM (ANP) - In de strafzaak tegen Quincy Promes, die wordt verdacht van het steken van zijn neef in diens knie, eist het slachtoffer meer dan een miljoen euro. Dat bleek vrijdag aan het begin van de zitting in de rechtbank in Amsterdam. De 31-jarige profvoetballer zou in de nacht van 24 op 25 juli 2020 op een feest in Abcoude zijn neef in zijn knie hebben gestoken.

Bij het steekincident heeft het slachtoffer ernstig letsel opgelopen. Hij lijdt aan een posttraumatisch stressstoornis, zei zijn advocaat Yehudi Moskowicz. De neef deed in november 2020 aangifte. Promes speelde op dat moment voor Ajax. Begin 2021 jaar verhuisde hij naar de Russische club Spartak Moskou, waar hij nog steeds voetbalt. Hij blijft in Rusland en woont zijn strafzaak niet bij.

Volgens zijn advocaat Robert Malewicz is Promes in Moskou gebleven wegens contractuele verplichtingen van zijn werkgever. Promes loopt volgens Malewicz het risico in Nederland te worden aangehouden, omdat het Openbaar Ministerie hem in een andere zaak wil horen. "De kans was dus groot dat Promes zou worden aangehouden, wat zou betekenen dat hij zijn verplichtingen niet kan nakomen", aldus de raadsman.

Strafzaak uitstellen

Malewicz vroeg aan het begin van de zitting om de strafzaak uit te stellen, omdat hij pas op donderdagavond is geïnformeerd over de geëiste schadevergoeding en vrijdagochtend pas de bijlagen ontving. De advocaat van het slachtoffer Yehudi Moszkowicz spreekt van krokodillentranen van de verdediging. Hij wees erop dat een civiele rechter van de rechtbank in Amsterdam eerder bepaalde dat Promes zijn neef een nog nader te bepalen schadevergoeding moet betalen. Tegen die uitspraak is overigens hoger beroep ingesteld. Dat hoger beroep loopt nog.

De officier van justitie verzette zich tegen het gevraagde verzoek om de zaak uit te stellen. De aanklager wil dat de zaak doorgaat. "We hebben het vandaag over een strafzaak. Die is goed en langdurig voorbereid", zei de officier. De rechtbank besloot de zaak door te laten gaan, waarbij alleen over de eventuele toekenning van smartengeld zal worden gesproken, dus voor immateriële schade die de neef zou hebben ondervonden. Dat gaat om een bedrag van 30.000 euro.

Aan de steekpartij op de verjaardag van Quincy’s broer gingen een ruzie en vechtpartij vooraf. Het motief zou zijn dat de neef in 2016 een ketting ter waarde van 3000 euro zou hebben gestolen van een tante van Promes. In een afgeluisterd gesprek met zijn tante zou Promes hebben gezegd dat hij "de eer had hersteld".

Meer uit Binnenland

Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

3 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

3 uur geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

3 uur geleden
Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

13 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

13 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

16 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

17 uur geleden