Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse zwemmers kritisch op omstandigheden bij WK in Doha

Nederlandse zwemmers kritisch op omstandigheden bij WK in Doha

DOHA (ANP) - Op de WK zwemmen in Doha ontbreekt het de Nederlandse ploeg aan van alles. Medaillekandidate Marrit Steenbergen is kritisch op de lange busrit naar het stadion, terwijl die bussen volgens vlinderslagspecialist Nyls Korstanje overvol zijn. Routinier Kira Toussaint ziet dat er rond het zwembad in de Qatarese hoofdstad "bizar" weinig toiletten voor vrouwen beschikbaar zijn.

De dagen op de WK bestaan voor de zwemmers uit twee blokken: een reeks voorrondes tot 12.00 uur en een finaleblok in de avond. Tussendoor kunnen zij dan in principe terug naar het hotel, maar de reistijd van drie kwartier maakt dat voor Steenbergen lastiger. "Dat is echt lang en vind ik wel pittig. We gingen ook eerst nog naar een ander hotel en daar hebben we 10 minuten gestaan. Ik denk dat ik veel taxi's ga nemen deze week."

Korstanje (25) sluit zich bij die kritiek aan. Ook is het volgens hem "hutjemutje" in de bussen. "Alle plekken worden vol gezet en dan zit je 50 minuten naast een hoestend iemand, dat is niet zo chill", aldus de titelkandidaat op de 100 meter vlinderslag, zelf herstellende van een verkoudheid. De Nijmegenaar is ook verbaasd over de forse afstanden rond het zwembad in de multifunctionele Aspire Dome. "Ik had eigenlijk een elektrische scooter mee moeten nemen", lacht hij.

Bewolkt

Rugslagspecialiste Toussaint vindt het "best bizar" dat er van elk tien toiletten maar ongeveer twee voor vrouwen zijn. Qatar heeft dan ook niet de beste reputatie als het gaat om vrouwenrechten. "Maar het hotel en het eten zijn goed, net als eigenlijk al het andere wat nodig is voor een zwemwedstrijd."

Schoolslagspecialisten en medaillekandidaten Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben een stuk minder te klagen. Kamminga (28): "Ik vind het wel fijn hier. Het is prachtig aangekleed en het is een mooi bad. Alleen het mindere weer van vandaag had ik nog niet meegemaakt in alle keren dat ik hier ben geweest", aldus de Katwijker over de bewolkte en regenachtige eerste wedstrijddag voor de zwemmers tijdens deze WK.

Lege tribunes

Zijn 22-jarige concurrent Corbeau noemt de grotendeels lege tribunes in het zwemstadion als enige verbeterpunt. "Hopelijk is de sfeer vanavond wat beter", aldus de geboren Amerikaan. Vooral groepjes sporters en kinderen keken zondagochtend toe tijdens de series.

De omstandigheden zaten de Nederlandse zwemploeg niet dwars in hun prestaties. Alleen Imani de Jong lukte het op de 400 meter vrij niet om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Vanaf 17.00 uur Nederlandse tijd komen de zwemmers weer in actie.

Meer uit Sport

Nadal enthousiast over mogelijke dubbel met Alcaraz op Spelen

MADRID (ANP/RTR) - Rafael Nadal is enthousiast over een dubbel met landgenoot Carlos Alcaraz voor de Olympische Spelen. De 22-voudig grandslamwinnaar hoopt dat ze in de aanloop naar Parijs op enkele tennistoernooien samen kunnen dubbelen.

2 uur geleden
Basketballers Minnesota winnen ook derde keer van Phoenix Suns

PHOENIX (ANP) - Aan de hand van Anthony Edwards hebben de basketballers van Minnesota Timberwolves ook de derde wedstrijd van de Phoenix Suns gewonnen. In Phoenix waren de Wolves met 126-109 te sterk en komen zo op een 3-0-voorsprong in de eerste ronde van de play-offs in de Western Conference.

3 uur geleden
IOC-voorzitter Bach verwacht Palestijnse delegatie op Spelen

LAUSANNE (ANP/AFP) - Zes tot acht Palestijnse atleten doen waarschijnlijk mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Sommigen van hen krijgen een uitnodiging, ook als ze zich niet weten te kwalificeren, heeft voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tegen persbureau AFP gezegd.

4 uur geleden
Tennisser Griekspoor bereikt derde ronde masterstoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Tallon Griekspoor heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het masterstoernooi in Madrid. Nederlands beste tennisser rekende op het Spaanse gravel in drie sets af met de Japanner Taro Daniel: 4-6 6-3 6-4.

14 uur geleden
Overdracht olympische vlam in Athene met zang van Nana Mouskouri

ATHENE (ANP/DPA) - Griekenland heeft de olympische vlam overgedragen aan de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs. Dat gebeurde tijdens een plechtige ceremonie in het antieke, marmeren Stadion Panathinaiko in Athene, waar in 1896 de eerste moderne Spelen werden gehouden.

15 uur geleden
Turner De Munck wint EK-zilver op voltige

RIMINI (ANP) - Turner Loran de Munck (24) heeft bij de EK in het Italiaanse Rimini het zilver gegrepen op voltige. De Munck kwam in de finale tot 14,933 punten. Daarmee hoefde hij alleen de Ierse wereldkampioen Rhys McClenaghan (15,300) voor zich te dulden. Europees meerkampkampioen Marios Georgiou uit Cyprus pakte het brons (14,800).

17 uur geleden
Tennisser Van de Zandschulp buigt voor Fransman Humbert in Madrid

MADRID (ANP) - Botic van de Zandschulp is niet verder gekomen dan de tweede ronde van het masterstoernooi in Madrid. De Nederlandse tennisser boog op het Spaanse gravel voor de Fransman Ugo Humbert, die beduidend beter was en won in twee sets: 6-3 6-3.

17 uur geleden