Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Nederlandse wijnen worden steeds beter’

‘Nederlandse wijnen worden steeds beter’

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van Nederlandse wijnen wordt steeds beter. Dat stelt wijnexpert Stan Beurskens. Volgens de eigenaar van wijndomein St. Martinus in het Limburgse Vijlen is dat ook te zien aan de stijgende lijn in het aantal internationale medailles voor Nederlandse wijnen. "Nederland mag inmiddels een wijnland worden genoemd."

"In totaal produceert Nederland rond de 1,2 miljoen flessen wijn", vertelt Jules Odekerken, voorzitter van de stichting Promotie Limburgse Wijnen. "Met ongeveer 135 commerciële wijngaarden op zo’n 250 hectare grond blijft Nederland nog wel een dwerg in de wijnwereld wat betreft volume."

Odekerken: "De meeste Nederlandse wijngaarden zijn kleinschalig en zetten in op kwaliteit. De betere wijnen worden dan ook vaak in de betere restaurants geschonken. Je vindt Nederlandse wijn niet zo snel in de supermarkt." De consument kan de Nederlandse wijn kopen bij de wijngaard zelf of online.

Innovatief

Kirsten Abels, directeur van wijndomein Holset beaamt dat. "Wij verkopen ongeveer de helft aan de horeca, en de helft vanuit de wijngaard aan mensen die langskomen of online."

Veel Nederlandse wijnboeren zijn innovatief, vertelt Beurskens. "Een voorbeeld daarvan is het creëren van nieuwe druivenrassen, zoals de Souvignier Gris en de Cabernet Cortis." Zelf onderzoekt Beurskens op zijn domein nieuwe technieken om wijnbouw duurzamer te maken. Volgens Petro Kools, eigenaar van toprestaurant Da Vinci in Maasbracht, investeren Nederlandse wijnboeren ook in nieuwe productietechnieken, met name om de wijn te verbeteren en de productie duurzamer te maken.

Limburg produceert ongeveer een derde van alle Nederlandse wijn. In de provincie bestaan veel initiatieven om de Limburgse wijnen onder de aandacht te brengen, waaronder de Limburgse Wijnweek die start op zaterdag. Woensdag wordt Kools aangesteld als de ambassadeur van ‘Limburgse wijnen 2020’.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na Fed-notulen, Nordstrom positieve uitschieter

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winsten gesloten. Beleggers op Wall Street verwerkten de notulen van de beleidsvergadering van de Federal Reserve van begin mei. Daaruit bleek dat de Amerikaanse centrale bank vastbesloten is om de hoge inflatie te bestrijden door de rente verder te verhogen. Daarnaast was warenhuisketen Nordstrom een opvallende winnaar dankzij goede kwartaalcijfers en vooruitzichten.

3 uur geleden
FNV: stakingen op komst in slagersbranche

UTRECHT (ANP) - Er komen stakingen in de slagersbranche, met name van personeel bij industriële slagerijen die veelal leveren aan supermarkten. Dat zegt FNV na het aflopen van een ultimatum dat de vakbond had gesteld aan werkgevers voor een betere cao. De werkgevers verwerpen het ultimatum en stellen dat stakingen en werkonderbrekingen voor onbepaalde tijd onacceptabel zijn.

3 uur geleden
Nieuwe regels landingsrechten om drukte Schiphol te verminderen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft nieuwe regels voor de start- en landingsrechten ingevoerd, die ervoor moeten zorgen dat deze zomer minder vluchten vertrekken vanaf Schiphol. Door de nieuwe regels zijn luchtvaartmaatschappijen ervan verzekerd dat hun zogeheten slots, het tijdstip waarop een vliegtuig mag opstijgen of landen, niet worden opgevuld door een andere luchtvaartmaatschappij als zij ervoor kiezen een slot niet te gebruiken.

4 uur geleden
Notulen: Federal Reserve vastbesloten hoge inflatie aan te pakken

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, is "vastbesloten" de hoge inflatie aan te pakken. Dat blijkt uit de notulen van de beleidsvergadering van begin mei. Toen verhoogde de Fed de rente met een half procentpunt, wat de sterkste renteverhoging in 22 jaar was.

4 uur geleden
Volkswagen treft Britse miljoenenschikking over dieselfraude

LONDEN (ANP/DPA/RTR) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in het Verenigd Koninkrijk een schikking getroffen van 193 miljoen pond, omgerekend 227 miljoen euro, vanwege het dieselschandaal. De regeling werd bereikt met een groep van circa 91.000 bezitters van auto's van Volkswagen en de dochtermerken Skoda, Audi en Seat. Zij hadden in 2016 een gezamenlijke rechtszaak aangespannen tegen Volkswagen vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren.

6 uur geleden
Prosus en Just Eat Takeaway aan kop in hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus ging woensdag samen met maaltijdbezorger Just Eat Takeaway aan kop in een hoger gesloten AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam. De stemming op de Europese beurzen was positief in afwachting van de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank die later op de dag naar buiten komen. Mogelijk wordt uit die notulen meer duidelijk over toekomstige rentestappen van de Federal Reserve.

7 uur geleden
Oekraïne: Westen moet alle handel met Rusland stopzetten

DAVOS (ANP/AFP/DPA) - De westerse landen moeten alle handel met Rusland stopzetten vanwege de invasie van Oekraïne, want het geld dat Rusland met handel verdient wordt gestoken in de Russische oorlogsmachine. Dat zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos.

8 uur geleden