Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse vrouw (33) in Gaza omgekomen

Nederlandse vrouw (33) in Gaza omgekomen

DEN HAAG (ANP) - In Gaza is een 33-jarige Nederlandse vrouw omgekomen, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). "Zij was een van de 22 mensen ter plaatse met wie het ministerie van Buitenlandse Zaken contact onderhoudt voor consulaire steun", schrijft de minister op X.

Een woordvoerder van het ministerie kan niets zeggen over de toedracht van de dood van de vrouw "omdat we daarover op dit moment geen bevestigde of verifieerbare informatie hebben". Ook kan hij om privacyreden geen informatie geven over de reden van het verblijf van de vrouw in Gaza of met wie zij daar was.

Tevergeefs

Ingewijden bevestigen dat het gaat om Islam al-Ashqar. Zij kwam volgens de NOS zaterdag om het leven in het vluchtelingenkamp Nusairat in het midden van de Gazastrook. Dat werd die dag volgens Palestijnse media door Israël gebombardeerd. Haar zoon Mohammed uit Doorn deed eerder in verschillende media verslag van zijn verblijf in Gaza tijdens de strijd.

Volgens de NOS was de vrouw voor het uitbreken van de oorlog op 7 oktober met haar gezin afgereisd naar de Gazastrook. Ze was daar op familiebezoek. Ze had al meerdere malen tevergeefs geprobeerd bij Rafah de grens met Egypte over te steken, bericht de NOS.

Egypte

De Gazastrook wordt sinds de aanval van Hamas door Israël voortdurend gebombardeerd. In de nacht van zaterdag op zondag viel Israël ook weer doelen aan in de kuststrook waar meer dan 2 miljoen mensen verblijven. Volgens Hamas kwamen bij de aanvallen zeker 55 mensen om het leven.

In Gaza zit een onbekend aantal Palestijnen met een buitenlands paspoort vast. Israël heeft het gebied afgesloten en ook de grens met Egypte in het zuiden is dicht. "We blijven ons op alle mogelijke manieren inspannen om een veilig vertrek uit Gaza mogelijk te maken", laat Bruins Slot weten.

Kortstondig open

Israël heeft mensen in Gaza opgeroepen het noorden van de dichtbevolkte strook te verlaten en naar het zuiden te gaan. Die oproep herhaalde het Israëlische leger zondag opnieuw. Maar ook in het zuiden voert Israël aanvallen uit. Dat gebeurde de afgelopen nacht ook, onder meer in Rafah.

Veel mensen met een buitenlands paspoort zijn naar het zuiden gevlucht in de hoop daar de grens met Egypte te kunnen oversteken. Dat land houdt de grens dicht uit vrees voor een vluchtelingenstroom. Zaterdag ging de grenspost kortstondig open om twintig vrachtwagens met humanitaire hulp uit Egypte toe te laten.

Meer uit Binnenland

Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

1 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

6 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

8 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

9 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

10 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

11 uur geleden
Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

11 uur geleden