Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlandse' VN-conferentie moet water hoger op agenda zetten

'Nederlandse' VN-conferentie moet water hoger op agenda zetten

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd moet meer aandacht komen voor schoon en veilig drinkwater, bescherming tegen overstromingen en droogte en voor de betaalbaarheid van drinkwater. Dat wordt de inzet van een grote VN-conferentie in New York, mede georganiseerd door Nederland. De conferentie duurt van woensdag tot en met vrijdag, tijdens de New York Water Week.

In totaal doen meer dan 6600 deelnemers mee en 193 landen sturen een afvaardiging. Nederland wordt vertegenwoordigd door koning Willem-Alexander en ministers Mark Harbers (Infrastructuur) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Ook aanwezig is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij zal spreken over watermanagement en het klimaatbestendig maken van Rotterdam.

Nederland organiseert de conferentie samen met Tadzjikistan: Nederland ligt in een delta en heeft een lange geschiedenis met waterbeheer, terwijl Tadzjikistan bovenaan een stroomgebied ligt en veel ervaring heeft met het vasthouden van water. Koning Willem-Alexander zal woensdag de top openen. Dinsdag zal hij al enkele projecten in de stad bezoeken.

Klimaattop Dubai

De conferentie dient als opmaat naar de klimaattop in Dubai later dit jaar. Er wordt onder meer gesproken over water en gezondheid, duurzame economie en klimaat.

Ook zal het gaan over samenwerking en potentiële conflicten om water. Water wordt steeds schaarser en toegang ertoe leidt tot conflicten tussen landen. Tussen Egypte en Soedan enerzijds en Ethiopië anderzijds lopen spanningen al langere tijd op, omdat laatstgenoemde een grote dam in de rivier de Nijl heeft gebouwd. Daardoor kan de watertoevoer naar Egypte en Soedan, die door de historie heen afhankelijk zijn van de Nijl, onder druk komen te staan.

Geen harde afspraken

Er zullen tijdens de conferentie geen harde, afrekenbare doelen worden afgesproken. Eerder gaat het om overeenstemming over verschillende uitgangspunten, aldus ingewijden. In 1977 was de eerste waterconferentie van de VN: toen werd overeengekomen dat alle volkeren op aarde, ongeacht hun mate van ontwikkeling, recht hebben op toegang tot drinkwater.

Meer uit Buitenland

Letse buitenlandminister treedt af om schandaal met privévluchten

RIGA (ANP/RTR) - De Letse buitenlandminister Krisjanis Karins treedt af, melden Letse media. Hij wordt al maanden geplaagd door een schandaal rond het gebruik van privévluchten in zijn tijd als premier en vorige week kondigde het Openbaar Ministerie aan dat het een onderzoek opent naar mogelijke "verspilling van belastinggeld".

21 minuten geleden
Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo. Moskou wil de banden met Afrikaanse landen aanhalen en profileert Rusland als vriendelijk land zonder koloniaal verleden in Afrika.

36 minuten geleden
Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

2 uur geleden
Duitse oud-leider Schröder voor onderhandeling Westen en Poetin

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder denkt dat zijn vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin kan helpen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat het Westen met Poetin moet onderhandelen.

5 uur geleden
Japan heeft weer contact met maanlander

TOKIO (ANP) - De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA donderdag weten.

9 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

11 uur geleden
Twee lichamen geborgen na brugongeluk Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Bij de zoekactie naar vermisten bij het brugongeluk in Baltimore zijn twee lichamen geborgen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Vier anderen worden nog vermist.

14 uur geleden