Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse uitvinding effectief in bestrijden van malaria

Nederlandse uitvinding effectief in bestrijden van malaria

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitvinding blijkt het risico op malaria bij kinderen flink te kunnen verminderen. Het gaat om een speciale ventilatiebuis voor woningen, met daarin een horrengaas doordrenkt met insecticiden. Deze zogenoemde EaveTubes zijn in staat de verspreiding van malaria onder mensen met tientallen procenten te verminderen. Dat staat in een publicatie van vrijdag in het medische vakblad The Lancet.

De EaveTubes zijn ontwikkeld door Anne Osinga van het muggenbestrijdingsbedrijf In2Care. Zijn speciale ventilatiebuis kan bijvoorbeeld onder de dakrand van een huis worden geïnstalleerd. "De lichaamsgeur van mensen wordt door de ventilatie verspreid en opgepikt door de muggen, die ons fantastisch vinden ruiken", verklaart Osinga de werking van zijn uitvinding. "Muggen zijn door hun vleugelbewegingen statisch geladen. Eenmaal bij het horrengaas in de schacht worden ze overmand door een enorme hoeveelheid dodelijk poeder dat door de statische lading aan hun lichaam plakt."

Bij de studie waren onder meer Pennsylvania State University en de Liverpool School of Tropical Medicine betrokken. De onderzoekers plaatsten de ventilatiebuizen van Osinga tussen 2016 en 2019 in ruim 3000 huizen in Ivoorkust. "Hoe hoger de dekkingsgraad van het aantal EaveTubes per dorp, hoe groter het effect", zegt Osinga. De studie bevestigt die uitspraak. Over de gehele linie van het onderzoek werd een gemiddelde vermindering van malaria bij kinderen van 38 procent ontdekt. In dorpen waar minimaal 7 op de 10 huizen EaveTubes geïnstalleerd hadden, steeg de effectiviteit naar 47 procent.

Osinga zegt dat er meer voordelen aan zijn uitvinding kleven ten opzichte van bestaande methoden om malaria te bestrijden. Klamboes zijn volgens hem minder effectief en het inspuiten van woningen met pesticiden is een stuk ongezonder voor de bewoners.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO stierven in 2019 wereldwijd meer dan 400.000 mensen aan malaria. De ziekte is Sander Koenraadt, entomoloog aan de Universiteit van Wageningen en niet verbonden aan het onderzoek, is positief over de uitvinding. "In2Care heeft laten zien dat het ook op deze manier mogelijk is het aantal malariagevallen in Afrika te verminderen."

Het onderzoek naar de effectiviteit van de EaveTubes werd gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Meer uit Binnenland

Weggezakte bouwkraan dreigt in Leusden op woningen te vallen

LEUSDEN (ANP) - Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

2 minuten geleden
Een vijfde van scholen haalt onvoldoende bij steekproef inspectie

UTRECHT (ANP) - Ruim een vijfde van de scholen die de Inspectie van het Onderwijs in 2023 door middel van een steekproef heeft onderzocht, krijgt van deze organisatie een onvoldoende voor de totale kwaliteit. Bij de proef waren 225 willekeurige scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs in het hele land betrokken. De percentages onvoldoende presterende scholen variëren van 18,2 procent in het basisonderwijs tot 22,5 procent in het voortgezet speciaal onderwijs. De helft van de 225 scholen voldoet ook niet aan alle wettelijke normen voor onderwijs in taal, rekenen en burgerschapskunde.

11 minuten geleden
Verdachte moorden Weiteveen betuigt spijt

ASSEN (ANP) - "Het is een verschrikkelijke tragedie. Nooit had het zover mogen komen, maar het is toch gebeurd." Dat zei Richard K. (50) woensdag in een op schrift gestelde verklaring ten overstaan van de rechtbank in Assen. K. was in de rechtszaal verschenen voor de eerste inleidende zitting in zijn strafzaak. Hij wordt verdacht van de moord op een 44-jarige vrouw en haar 38-jarige man, op 16 januari in Weiteveen.

33 minuten geleden
OM: bij moorden Weiteveen wijst alles op planmatige aanpak

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in de zaak over de moorden in het Drentse Weiteveen uit van een vooropgezet plan bij verdachte Richard K. "Alles wijst op een planmatige aanpak", zei de officier van justitie woensdag, tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen.

1 uur geleden
Groningse CdK: gasbesluit historisch, verdriet eindigt nog niet

GRONINGEN (ANP) - "Historisch", zo noemt de Groningse commissaris van de Koning René Paas het besluit van de Eerste Kamer dinsdag om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Dat de gaswinning in de regio stopt, "betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt", zegt hij. "Het verdriet eindigt echter nog niet."

2 uur geleden
FIOD onderzoekt weer massale toeslagenfraude vanuit Bulgarije

DEN HAAG (ANP) - De fiscale opsporingsdienst FIOD doet opnieuw onderzoek naar georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije. De dienst Toeslagen heeft van buitenaf meerdere tips gekregen over mensen die zich ten onrechte inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zijn 2000 verschillende burgerservicenummers bij betrokken.

3 uur geleden
Meer Europeanen van plan te stemmen in Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Meer inwoners van de Europese Unie zeggen de komende Europese verkiezingen te gaan stemmen dan ze zich vorige keer voornamen. Ook meer Nederlanders denken ditmaal naar de stembus te gaan. De prille groei van de opkomst, na jaren kommer en kwel, zou in juni kunnen doorzetten, suggereert een peiling van het Europees Parlement.

4 uur geleden