
Nederlandse uitvinders goed in technologie tegen kanker, zegt EOB
MÜNCHEN/RIJSWIJK (ANP) - Nederlandse uitvinders doen het goed als het gaat om het uitdenken van technologieën tegen kanker, meldt het Europees Octrooibureau (EOB). "Wat het aantal oncologiegerelateerde technologieën betreft, staan Nederlandse uitvinders op de derde plek binnen de Europese Unie en op de vijfde in Europa als geheel."
Tussen 2010 en 2021 werden meer dan 2300 internationale zogenoemde octrooifamilies van Nederlandse herkomst gepubliceerd, verzamelingen octrooiaanvragen die in meerdere landen zijn ingediend en die dezelfde uitvinding moeten beschermen.
Nederland staat verder op de negende plaats in Europa met oncologiegerelateerde start-ups. Met 67 is dat flink meer dan het EU-gemiddelde van 48,9 start-ups per land, aldus het EOB. Maar "net als veel andere Europese landen ondervinden Nederlandse start-ups echter problemen bij het opschalen van hun innovaties."
"Europa's bloeiende oncologiestart-ups zijn een baken van hoop maar ze hebben de juiste investeringen en ondersteuning nodig om hun uitvindingen uit te breiden en uiteindelijk levens te redden", vult EOB-voorzitter António Campinos aan.
Nederland levert volgens het EOB echter een "relatief lage" bijdrage via publieke onderzoeksinstellingen aan innovatie van kankerbestrijding, "aanzienlijk lager dan het EU-gemiddelde".
Het bureau prijst speciaal de Nederlandse start-up Agendia, in 2003 opgericht door de Nederlandse wetenschappers Laura Johanna van't Veer en René Bernards. Deze heeft de zogenoemde MammaPrint opgeleverd, een genetische test die de kans op terugkeer van borstkanker berekent. "Deze test zorgde voor een revolutie in de borstkankerzorg", zegt het EOB.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
6 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
9 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
10 uur geleden