Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse teamsprinters toch welkom op WK

Nederlandse teamsprinters toch welkom op WK

LEUVEN (ANP) - De Nederlandse teamsprinters kunnen hun wereldtitel bij de WK baanwielrennen volgende maand in Roubaix toch verdedigen. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI laten weten aan wielerbond KNWU, bevestigt algemeen directeur Thorwald Veneberg.

In eerste instantie leken de teamsprinters niet welkom in Roubaix, waar de WK op 20 oktober beginnen. Omdat Nederland niet voldaan heeft aan de eisen van de UCI, is er slechts sprake van een beperkte deelname. De KNWU liet het afgelopen jaar de wedstrijden om de Nations Cup schieten vanwege de coronapandemie. Deelname aan ten minste een van die wedstrijden was een voorwaarde om op de WK te kunnen starten.

Op de lijst waarop te zien is op welke onderdelen landen kunnen uitkomen, was Nederland bij de teamsprint niet vertegenwoordigd. Navraag leerde Veneberg dat titelverdedigers gewoon welkom zijn. Nederland mag verder op de sprint met twee man uitkomen. Op de onderdelen keirin, de km-tijdrit, het omnium, de puntenkoers en scratch kan één renner worden ingeschreven. Bij de vrouwen is op de onderdelen sprint, keirin, omnium, puntenkoers en scratch telkens plaats voor één Nederlandse renster. Op de koppelkoers is Nederland niet geplaatst, maar als titelverdediger eveneens welkom.

Nederland leidde anderhalf jaar geleden bij de WK in Berlijn het landenklassement met zes gouden medailles. Die werden veroverd door de teamsprinters (Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Matthijs Büchli), Lavreysen (sprint, keirin), Sam Ligtlee (km-tijdrit), Kirsten Wild (scratch) en Wild met Amy Pieters (koppelkoers). Voor de teamsprinters was het de derde wereldtitel op rij. In Tokio veroverden ze afgelopen zomer ook goud op het onderdeel.

De KNWU had eerder deze maand nog een renner kunnen afvaardigen naar het Colombiaanse Cali, waar de laatste wedstrijd uit de Nations Cup plaatsvond. De bond oordeelde dat het vanwege de coronasituatie daar niet verantwoord was om af te reizen. Eerder bleef Nederland ook thuis bij wedstrijden in onder meer Sint-Petersburg, kort voor de Spelen, en Hongkong waar quarantaine dreigde.

Meer uit Sport

Gewichthefbond moet Kuworge alsnog inschrijven voor WK

ASSEN (ANP) - De Nederlandse gewichthefbond NGB moet Enzo Kuworge alsnog inschrijven voor de WK gewichtheffen van volgende week in Bogotá. Kuworge won het kort geding dat hij had aangespannen tegen de bond, waarin hij eiste dat hij alsnog zou kunnen meedoen aan het wereldtiteltoernooi.

4 uur geleden
IndyCar-kampioen Palou nieuwe reservecoureur F1-team McLaren

SURREY (ANP) - Alex Palou is de nieuwe reserverijder van het Formule 1-team van McLaren. De 25-jarige Spanjaard gaat die rol combineren met zijn optreden in de Amerikaanse IndyCar Series. Daar werd hij vorig jaar kampioen.

4 uur geleden
Wereldrecordhouder Kipchoge debuteert in 2023 bij Boston Marathon

BOSTON (ANP) - Wereldrecordhouder Eliud Kipchoge maakt volgend jaar zijn debuut bij de Boston Marathon. Dat maakte zijn management donderdag bekend.

4 uur geleden
Kaartverkoop begonnen voor Olympische Spelen 2024 in Parijs

PARIJS (ANP) - De kaartverkoop voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs is van start gegaan. Van 1 december tot en met 31 januari 2023 kunnen mensen zich inschrijven voor de loting van de zogenoemde Make Your Games-pakketten.

7 uur geleden
Wielerbond verlengt aflopende contract van baancoach Wolff niet

PAPENDAL (ANP) - De Nederlandse wielerbond KNWU heeft besloten om het aflopende contract van Rene Wolff, de bondscoach van de Nederlandse baansprinters, niet te verlengen. Wolff blijft nog tot 1 februari 2023 actief als bondscoach en vertrekt dan, meldt de KNWU.

7 uur geleden
Tour de France eindigt in 2024 vanwege Olympische Spelen in Nice

MILAAN (ANP) - De Tour de France eindigt in 2024 niet op de Champs-Élysées in Parijs, maar in Nice. Dat heeft te maken met de Olympische Spelen die over twee jaar in de Franse hoofdstad worden gehouden. Het wordt de eerste keer dat de Ronde van Frankrijk niet in Parijs wordt afgesloten.

7 uur geleden
Van Vleuten wint wielerprijs Vélo d'Or, Evenepoel beste renner

PARIJS (ANP) - Annemiek van Vleuten heeft de Vélo d'Or gewonnen, de prijs voor beste wielrenster van het jaar. Bij de mannen ging de trofee naar de Belg Remco Evenepoel.

9 uur geleden