Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse surfer gaat naar Parijs om statiegeld te promoten

Nederlandse surfer gaat naar Parijs om statiegeld te promoten

LONDEN (ANP) - Om Frankrijk te vragen statiegeld in te voeren op plastic flesjes surft de Nederlandse Merijn Tinga vanaf zaterdagochtend met zijn windsurfboard vanuit Londen naar Parijs. Het is al de tiende reis die Tinga maakt om aandacht te vragen voor oplossingen tegen plastic zwerfafval. Langs de krijtrotsen in het Kanaal peddelt de windsurfer in ongeveer negentien dagen de 850 kilometer naar de Seine.

De Fransen zeggen dat ze zonder statiegeldsysteem in 2029 alsnog de doelstellingen gaan halen om plastic te verminderen, vertelt Tinga. "Maar dat gaat natuurlijk niet lukken." In Parijs zal burgemeester Anne Hidalgo hem ontvangen. Samen houden ze een conferentie over statiegeld op de avond van zijn aankomst.

Ook bij eerdere surfexpedities vroeg Tinga aan landen om statiegeld in te voeren op plastic flessen. Zo ging hij in 2023 van Oslo naar Londen, een reis van 1800 kilometer. De Britten praten al jaren over het invoeren van statiegeld. Destijds was de bedoeling dat statiegeld in 2025 ingevoerd wordt. Tinga probeerde Groot-Brittannië daar ook echt aan te houden. Inmiddels is de invoering echter uitgesteld naar 2027.

Elke dag peddelt Tinga ongeveer 40 kilometer. In de nacht gaat hij met zijn surfplank naar de kant en maakt hij een afdakje van zijn zeil, zodat hij daaronder kan slapen. Uiteindelijk hoopt de windsurfer en bioloog voor een doorbraak te zorgen in Frankrijk. "Momenteel belandt het plastic afval uit de Seine via zeestroming bij ons op de kust of zelfs helemaal in Scandinavië."

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

2 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

2 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

2 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

2 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

3 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

4 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

4 uur geleden