Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse scouts: vertrouwen in alternatief programma jamboree

Nederlandse scouts: vertrouwen in alternatief programma jamboree

LEUSDEN (ANP) - De Nederlandse delegatie op de Wereldjamboree in Zuid-Korea reageert goed op het besluit van de organisatie om het internationale scoutingevenement aan te passen. Een woordvoerder van Scouting Nederland zegt dat de sfeer gemoedelijk is, ondanks de drastische wijzigingen in het programma. Vanwege naderend noodweer in de buurt van het evenemententerrein in de Saemangeum-polder worden alle deelnemers en vrijwilligers overgeplaatst naar locaties in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

De woordvoerster van de Nederlandse scouts spreekt van een preventieve evacuatie. "Het wekt vertrouwen dat er goed wordt gekeken naar het weer en de gevolgen daarvan voor het terrein en de organisatie", zegt ze. Volgens de zegsvrouw worden de zo'n 43.000 scouts die in Zuid-Korea zijn vanaf dinsdag met bussen overgebracht naar hotels en andere accommodaties in en rond Seoul. Onder hen zijn ongeveer 2000 Nederlanders: 1250 scouts tussen de 14 en 18 jaar en 750 oudere vrijwilligers die als staf mee zijn.

Veel van de bussen staan al op het terrein van de jamboree vanwege de airconditioning in de voertuigen, zegt de woordvoerster van de Nederlandse delegatie. De afgelopen dagen werd het vierjaarlijkse scoutingevenement geplaagd door hoge temperaturen, waardoor tientallen deelnemers onwel werden.

Nog veel onduidelijk

Hoe de jamboree er de rest van de week gaat uitzien, is nog niet duidelijk. Volgens de Nederlandse zegsvrouw wordt het een "heel alternatief programma", maar ook zij kent de details nog niet. "Daar wordt nu druk aan gewerkt. Het is in ieder geval de bedoeling dat het programma zich in en rondom Seoul afspeelt, zodat de deelnemers er vanuit hun hotels en resorts gemakkelijk naartoe kunnen."

De Wereldjamboree begon op 1 augustus en zou tot zaterdag 12 augustus duren. Volgens de Nederlandse delegatie kan de reis zoals die gepland was gewoon doorgaan. Ook in het alternatieve programma staat een sluitingsceremonie gepland op vrijdag 11 augustus.

4225 euro voor deelname

Nederlandse jeugddeelnemers aan de Wereldjamboree betalen dit jaar in totaal 4225 euro om mee te doen aan het evenement, inclusief vliegreis. De woordvoerster van de Nederlandse delegatie laat weten dat de Zuid-Koreaanse overheid alle extra kosten op zich neemt van het aangepaste programma en de alternatieve overnachtingsadressen. Premier Han Duck-soo sprak in het weekend al over "een alternatief programma gericht op kennismaking met de Zuid-Koreaanse industrie, cultuur, geschiedenis en natuur".

Meer uit Binnenland

Spoeddebat in Amsterdamse raadscommissie over UvA-protesten

AMSTERDAM (ANP) - In de gemeenteraad van Amsterdam wordt vrijdag gesproken over de pro-Palestijnse protesten in de hoofdstad deze week en over het optreden van de politie. Ook burgemeester Femke Halsema is aanwezig bij de vergadering van de commissie Algemene Zaken, die op verzoek van alle fracties is ingelast. Het spoeddebat begint om 13.00 uur. Het is niet gebruikelijk dat de Amsterdamse raad op een vrijdag bijeenkomt.

7 minuten geleden
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over de deelname, geplaatst voor de finale. Daarnaast zijn ook landen als Letland, Oostenrijk en Noorwegen door.

5 uur geleden
Drie aanhoudingen bij pro-Palestijns protest in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond bij de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam drie mensen opgepakt. Zij zijn aangehouden om belediging en opruiing, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

5 uur geleden
ME voert charge uit bij protest op Spui in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De mobiele eenheid (ME) heeft donderdagavond een kleine charge uitgevoerd op het Spui in Amsterdam toen een groepje demonstranten de doorgang van een politievoertuig verhinderde. Daarbij deelden politiemensen enkele rake klappen uit aan betogers, zo is te zien op beelden van de Amsterdamse zender AT5. Er waren ook andere korte confrontaties tussen de ME en de demonstranten.

6 uur geleden
Demonstranten hebben Roeterseilandcampus verlaten en lopen mars

AMSTERDAM (ANP) - De paar duizend betogers die donderdagavond demonstreerden op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben het terrein van de universiteit verlaten. Ze lopen in een mars door de stad. Waar ze naartoe lopen, is niet bekend.

7 uur geleden
Halsema vindt optreden van politie tegen betogers niet te hard

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt niet dat de politie in de hoofdstad te hard heeft ingegrepen bij de pro-Palestijnse demonstraties. "Er is geweld gebruikt na talloze waarschuwingen om te vertrekken", zei ze in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

8 uur geleden
Veel agenten aanwezig bij Roeterseilandcampus Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft de pro-Palestijnse actiegroep Amsterdam Student Encampment een demonstratie aangekondigd tegen het "besluit van de universiteit om hun eigen studenten wreed te behandelen". Ook de Mobiele Eenheid van de politie is aanwezig.

10 uur geleden