Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse scouts hebben 'tijd van hun leven' gehad op jamboree

Nederlandse scouts hebben 'tijd van hun leven' gehad op jamboree

SEOUL (ANP) - Ondanks de hitte en de evacuatie vanwege naderend noodweer kijken de scouts die de afgelopen weken in Zuid-Korea waren terug op een geslaagde Wereldjamboree. Dat zegt Janneke Buters-Greijdanus, troepstaf van de Brabants-Limburgse troep Vliegend Hert. Het internationale scoutingevenement werd vrijdagmiddag (Nederlandse tijd) in Seoul afgesloten met een groot popconcert met bijna twintig K-popacts.

"Het is een andere trip geweest dan we van tevoren hadden gedacht, maar nog steeds een hele toffe trip. We hebben er met z’n allen een feestje van proberen te maken en dat is aardig goed gelukt", aldus Buters-Greijdanus. Een woordvoerster van Scouting Nederland bevestigt dit positieve beeld. "Met name de leden van het international service team (IST) die als vrijwilliger het evenement ondersteunen, hebben de eerste dagen na aankomst een beroep moeten doen op hun scoutingskills. Zij hebben alles op alles gezet om het terrein klaar te maken voor aankomst van de deelnemers. Door onder andere deze voorbereidingen en de aankomst een dag te verschuiven, hebben de deelnemers de tijd van hun leven gehad."

Het Nederlandse contingent zag geen reden om vanwege de hitte eerder te vertrekken zoals de Britse en Amerikaanse delegatie wel deden. De Nederlandse scouts hebben de hitte goed doorstaan, vertelt Buters-Greijdanus. Volgens haar waren de faciliteiten ruim voldoende en werden ze met dank aan het IST alleen maar beter gedurende de jamboree. "Er was meer dan genoeg water. Er werd veel uitgedeeld en wij stonden naast een watertappunt. Ook verzorgde de organisatie extra paraplu’s voor schaduw."

Strak geregeld

Ook over de evacuatie uit Saemangeum vanwege een naderende tyfoon is Buters-Greijdanus vol lof. "We zijn onder politie-escorte vertrokken van de jamboree, dat was ontzettend strak geregeld. We reden in een file van wel duizend bussen richting Seoul, een bizarre ervaring." Haar troep werd ondergebracht op de Fire Academy in Seoul, waar de scouts onder andere een demonstratie kregen van een helikopterredding, zelf met een brandweerslang mochten spuiten en hebben geabseild. "Hoe we daar zijn opgevangen, is fantastisch. En de jeugd was superblij dat er weer echte bedden waren en een warme douche", vertelt de troepstaf.

Buters-Greijdanus en haar troep horen bij de eerste groep scouts die zaterdag terugvliegt naar Nederland. Een ander deel maakt nog een culturele nareis door Zuid-Korea. Op vrijdag 18 augustus komen de laatste troepen terug in Nederland.

Meer uit Binnenland

Hsl-treinverkeer wordt weer opgestart, oorzaak storing onbekend

UTRECHT (ANP) - Het treinverkeer op het traject van de hogesnelheidslijn (hsl) wordt weer opgestart na een seinstoring, meldt ProRail maandag iets voor het middaguur. Door de storing reden er sinds 06.30 uur geen treinen op dat traject tussen Amsterdam en Rotterdam. Ook reden er minder sprinters tussen Schiphol en Leiden. De NS verwacht dat de hsl-treinen rond 12.30 uur weer volgens dienstregeling gaan rijden, tot die tijd vallen ze nog uit.

13 minuten geleden
Korte tussentijdse zitting in zaak over dood Gino

MAASTRICHT (ANP) - Acht minuten duurde maandagochtend de tussentijdse zitting van de rechtbank in Maastricht in de zaak rond de vorig jaar omgebrachte 9-jarige Gino. De rechtbank maakte vooral een afspraak met de verdediging van de 24-jarige verdachte Donny M. over de invulling van de vier zittingsdagen in oktober. Daarvoor worden op 17 juli direct na de laatste tussentijdse zitting de agenda's naast elkaar gelegd.

1 uur geleden
Inspectie krijgt steeds meer meldingen van geweld op scholen

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs gaat strenger controleren wat middelbare scholen doen voor de veiligheid van hun leerlingen. Dat bevestigt de toezichthouder na berichtgeving door RTL Nieuws. "We zien al enkele jaren dat het aantal meldingen over veiligheid omhooggaat, maar dat er ook een verharding in zit, de meldingen worden steviger. Verharding van de samenleving komt de klas binnen", zegt een woordvoerder.

2 uur geleden
Zoektocht drenkelingen in Maas bij Venlo hervat

VENLO (ANP) - De politie heeft maandagochtend de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo hervat. Eerder liet de politie weten dat die pas in de middag zou worden hervat, maar dat bleek onjuist. De mannen naar wie gezocht wordt, waren zondagochtend vroeg de Maas in gesprongen nadat het mobieltje van een van hen in het water gevallen was.

2 uur geleden
Vertraging op A12 door werkzaamheden, maar niet 'ontwrichtend'

DEN HAAG (ANP) - Er staat maandagochtend zoals verwacht file op de A12 richting Utrecht, maar die is volgens ANWB Verkeersinformatie niet "ontwrichtend". Door werkzaamheden zijn deze week van Nieuwerbrug tot De Meern twee van de vier rijstroken dicht. "Natuurlijk geeft dat vertraging, maar de weg is wel gewoon open", aldus de ANWB.

3 uur geleden
Al vroeg file op A12 door geplande werkzaamheden

DEN HAAG (ANP) - Het is maandagochtend zoals verwacht druk op de A12 richting Utrecht. Rond 07.00 staat er 15 kilometer file tussen Gouda en De Meern met een vertraging van zo'n drie kwartier, laat ANWB Verkeersinformatie weten. De file ontstond volgens de ANWB ook eerder dan normaal: iets na 06.00 uur sloten de eerste auto's aan.

4 uur geleden
HSL tussen Amsterdam en Rotterdam opnieuw plat door seinstoring

UTRECHT (ANP) - Door een seinstoring rijden er maandagochtend geen treinen op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Rotterdam. De NS verwachtte eerder dat de storing om ongeveer 09.30 uur verholpen zou zijn, maar heeft de prognose inmiddels bijgesteld naar 12.30 uur.

5 uur geleden