Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse schaatssters pakken WK-goud op achtervolging

Nederlandse schaatssters pakken WK-goud op achtervolging

HEERENVEEN (ANP) - Nederland heeft bij de WK afstanden in Thialf goud gewonnen op de ploegachtervolging voor vrouwen. Het trio van Oranje finishte in de vierde en laatste schaatsrace na zes ronden net voor tegenstander Canada: 2.55,79 minuten tegen 2.55,97. Dankzij een machtige eindsprint ging de winst ternauwernood naar de thuisploeg. Rusland pakte brons met 2.59,35.

Namens Nederland kwamen Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten in actie. Zij reden tegen de Canadese schaatssters Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann en Valerie Maltais, met de Fries Remmelt Eldering als bondscoach.

Japan, olympisch en wereldkampioen bij de vrouwen op de achtervolging, zag af van WK-deelname wegens de coronacrisis. Ook onder meer China en Zuid-Korea zagen het niet zitten om de Friese schaatsbubbel in te gaan. De Japanse vrouwenploeg, onder leiding van de succesvolle bondscoach Johan de Wit, reed vrijdag in Nagano voor de goede orde ook een achtervolging en eindigde in een tijd van 2.57,27.

1 seconde

Bij de tweede wereldbeker eind vorige maand in Heerenveen klopte de Canadese ploeg het Nederlandse team nog met bijna 1 seconde verschil (2.54,64 tegen 2.55,58). Daarna besloten bondscoach Jan Coopmans en zijn rijdsters van tactiek te veranderen, min of meer afgekeken van Canada en Noorwegen: minder aflossingen aan kop en meer onderling duwen, om op snelheid en in hetzelfde ritme te blijven. Dat lukte uitstekend in de afsluitende race, met Wüst en De Jong als kopvrouwen en Schouten als duwende diesel.

"Beter laat dan nooit", zo redeneerde Wüst, die in de aanloop naar de WK aangaf dat Nederland op de achtervolging een beetje stil was blijven staan. De vijfvoudig olympisch kampioene, normaal gesproken bezig aan haar laatste WK afstanden, was sinds 2007 steeds van de partij op dit WK-onderdeel. Ze behaalde vrijdag haar zesde wereldtitel op deze discipline, naast ook nog eens zes zilveren plakken. Op de Olympische Spelen veroverde de 34-jarige Brabantse een keer goud (2014) en een keer zilver (2018) op de achtervolging.

De Jong won donderdag in Thialf haar eerste wereldtitel op de 3000 meter. Schouten pakte brons op die afstand.

Meer uit Sport

Hockeycoach Mathijssen volgend jaar naar mannen Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Hockeycoach Rick Mathijssen van HC Bloemendaal gaat volgend seizoen aan de slag bij de mannen van AH&BC Amsterdam. Na vier jaar Bloemendaal, waar hij al twee landstitels veroverde, verruilt Mathijssen de Noord-Hollandse topclub voor de gevallen grootmacht uit Amsterdam.

2 uur geleden
Dubbelspecialist Koolhof beëindigt na 2024 tennisloopbaan

DUIVEN (ANP) - Wesley Koolhof beëindigt na komend tennisseizoen zijn loopbaan. De 34-jarige dubbelspecialist schreef afgelopen jaar het mannendubbelspel van Wimbledon op zijn naam. Hij won tot nog toe zestien ATP-titels.

3 uur geleden
Duurdere metrokaartjes in Parijs tijdens Olympische Spelen

PARIJS (ANP/RTR) - Bezoekers van Parijs krijgen tijdens de Olympische Spelen te maken met hogere reiskosten voor de metro. De regionale leider Valérie Pécresse zegt dat de prijzen tijdelijk omhoog moeten "om te zorgen dat de Olympische Spelen voor 100 procent toegankelijk zijn met het openbaar vervoer".

3 uur geleden
Atleet Laros naar EK veldlopen in Brussel

ARNHEM (ANP) - Atleet Niels Laros neemt zondag 10 december deel aan het EK veldlopen in Brussel. Het 18-jarige talent baarde afgelopen jaar opzien met toptijden op de 1500 meter op de atletiekbaan. Tijdens de Europese titelstrijd op de cross komt Laros in actie in de leeftijdscategorie tot 20 jaar.

7 uur geleden
WTA gaat spelers die deelnemen aan demo in Rusland niet straffen

LONDEN (ANP) - De WTA gaat tennissters die komend weekend deelnemen aan een demonstratietoernooi in Rusland niet bestraffen. Er is ophef ontstaan over een evenement dat in Sint-Petersburg wordt gespeeld, terwijl Rusland in oorlog is met Oekraïne. Het evenement wordt gesponsord door het Russische aardgasbedrijf Gazprom.

8 uur geleden
Embiid bezorgt James ruimste nederlaag uit basketballoopbaan

PHILADELPHIA (ANP) - Basketballer Joel Embiid van Philadelphia 76ers heeft LeBron James de ruimste nederlaag uit zijn NBA-loopbaan bezorgd. Embiid nam in Philadelphia 30 punten voor zijn rekening en hielp de Sixers daarmee aan een 138-94-overwinning op Los Angeles Lakers.

10 uur geleden
Polman weet het zeker: de handbalsters halen een medaille op WK

ARNHEM (ANP) - Estavana Polman is ervan overtuigd dat de Nederlandse handbalsters op het komende WK weer een medaille halen. "Dit wordt ons toernooi, geloof me maar. We geloven echt in elkaar, het vertrouwen spat eraf", zegt de 31-jarige vedette van Oranje, die opgaat voor haar zevende WK.

10 uur geleden