Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse reisbranche ondertekent klimaatverdrag Glasgow

Nederlandse reisbranche ondertekent klimaatverdrag Glasgow

UTRECHT (ANP) - Reisbrancheorganisatie ANVR heeft het klimaatverdrag van Glasgow ondertekend. Dat betekent onder meer dat de Nederlandse reisbranche de CO2 die wordt uitgestoten door het toerisme wil beperken. Dat wil niet zeggen dat verre vliegreizen voortaan worden afgeraden. Wel zal bijvoorbeeld voor kortere stukken eerder een treinreis worden aangeboden.

Een van de belangrijke onderwerpen op de klimaattop in Glasgow is het wereldwijd terugdringen van de uitstoot van CO2. Dat wil de reissector ook, maar niet door verre reizen te ontmoedigen. "We moeten wel zorgen dat het toerisme op een duurzame en verantwoorde manier gebeurt", zegt een woordvoerster van de ANVR. "Dat moet op de terreinen vervoer, verblijf en vermaak."

Zo kan de vervuiling van een vliegreis worden gecompenseerd. De klant betaalt een bedrag bovenop de reissom en met het geld wordt een project ondersteund dat de CO2-uitstoot compenseert. Verre reizen worden niet ontmoedigd, onder meer omdat veel landen wereldwijd afhankelijk zijn van toerisme. Als die wegblijven, zou dat volgens de branche juist een averechts effect kunnen hebben.

Travelife

Ook werkt de reiskoepel samen met Travelife, een internationaal certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. Die controleert de accommodaties op hoe ze omgaan met elektriciteit, water en plastic.

Maar volgens de Nederlandse reissector is duurzaamheid niet alleen een kwestie van klimaat. "Toerisme helpt ook mee om natuurbehoud mogelijk te maken", aldus de ANVR. Een zegsvrouw wijst erop dat Afrikaanse parken geld verdienen met safari's en zo mensen kunnen inzetten om stropers te weren.

De Nederlandse reisbranche hanteert al welzijnsregels. Zo worden olifantenritjes in Aziatische landen al jaren niet meer gedaan. Maar ook 'knuffelparken' in Afrikaanse landen, waar bijvoorbeeld leeuwtjes kunnen worden vertroeteld, worden niet meer aangedaan.

Meer uit Financieel

EU komt met nieuwe sancties die Russisch lng moeten raken

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het eens over nieuwe strafmaatregelen die onder meer de lucratieve Russische handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet raken. Het is het veertiende sanctiepakket sinds de Russische inval in Oekraïne, ruim twee jaar geleden.

1 uur geleden
Zwitserland verlaagt rentetarief voor tweede keer op rij

ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief voor de tweede keer op rij verlaagd. Bij de vorige vergadering in maart werden de leenkosten in het land al voor de eerste keer sinds juni 2022 teruggeschroefd. De Swiss National Bank (SNB) was daarmee de eerste van de belangrijkste centrale banken ter wereld die de rente verlaagde.

1 uur geleden
Oproepen in Japan tot hogere prijzen voor toeristen om drukte

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - In Japan gaan er steeds meer stemmen op voor hogere prijzen van bijvoorbeeld tickets van bezienswaardigheden voor toeristen. Het Aziatische land ontvangt namelijk grote aantallen buitenlandse bezoekers wat heeft geleid tot klachten over drukte en ook ongepast gedrag. Door hogere prijzen zouden die bezoekersaantallen binnen de perken gehouden kunnen worden, terwijl de inkomsten uit toerisme op peil blijven.

1 uur geleden
ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ASMI en Van Lanschot Kempen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. ASMI profiteerde van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog. ASMI werd ruim 4 procent hoger gezet en stond daarmee bovenaan in de AEX-index.

2 uur geleden
LTO waarschuwt voor giftige plant jakobskruiskruid

DEN HAAG (ANP) - Boeren waarschuwen voor het giftige jakobskruiskruid dat zich snel in Nederland verspreidt. Deze gele bloemen kunnen dodelijk zijn voor dieren zoals paarden en koeien, meldt LTO Noord. De landbouworganisatie roept lokale overheden op om maatregelen te nemen. Ook Rijkswaterstaat, ProRail en de waterschappen zijn aangeschreven.

2 uur geleden
Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

ARNHEM (ANP) - De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.

2 uur geleden
Aandacht voor ASMI, Van Lanschot en Brits rentebesluit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASMI en Van Lanschot Kempen. ASMI zal mogelijk profiteren van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog.

3 uur geleden