
Nederlandse overheid hoeft reisadviezen niet aan te passen
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Dat heeft de rechter bepaald. Tientallen reisorganisaties hadden dat in een kort geding geëist omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen nu onjuiste reisadviezen afgeeft als het gaat om de coronapandemie.
Zo wordt ook voor gevaccineerde Nederlanders een oranje kleurcode aangehouden voor de meeste landen buiten de Europese Unie, terwijl het aantal coronabesmettingen daar vaak lager is. Dat betekent dat de overheid aanraadt alleen af te reizen naar zo'n land als het echt noodzakelijk is en er dus niet naartoe op vakantie te gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt in zijn reisadvies wel onderscheid tussen gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers.
De rechter oordeelde dat het onderscheid dat door het ministerie wordt gemaakt tussen landen binnen en buiten de EU "misschien niet consequent is, maar dat het daarmee nog niet onrechtmatig is". Daarnaast kan de overheid niet worden verplicht onderscheid te maken tussen gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers, vindt de rechter.
De zaak was aangespannen door 81 kleine en middelgrote gespecialiseerde ondernemingen, die veelal reizen buiten de Europese Unie organiseren. "Hoezeer we ook landsgrenzen opwerpen, het virus trekt zich daar niets van aan", zegt oprichter Joshua van Eijndhoven van reisbureau Voja Travel, dat onder meer reizen organiseert naar het Afrikaanse Kaapverdië. Hij denkt dat de reisadviezen zo inconsequent zijn dat mensen die steeds vaker niet serieus nemen.
Volgens hem is de WHO ook kritisch op reisbeperkingen. "Die werken niet maar veroorzaken wel veel persoonlijke en economische schade", aldus Van Eijndhoven. Hij laat weten dat de reisorganisaties zich beraden op vervolgstappen "om te komen tot betrouwbare reisadviezen voor gevaccineerde Nederlanders".
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft woensdagavond in Op1 hard uitgehaald naar John de Mol. De mediatycoon riep in de uitzending van BOOS, ruim een jaar geleden, vrouwen op zich te melden omdat dat veilig zou zijn. Het rapport van producent ITV, dat woensdag werd gepresenteerd, bewijst volgens Hamer dat De Mol toen niet de waarheid sprak.
54 minuten geledenDELFT (ANP) - Het gebruik van privévliegtuigen is vorig jaar sterk toegenomen, zowel in Nederland als de rest van de Europese Unie. Volgens een inventarisatie die het onafhankelijke onderzoeksbureau CE Delft heeft gemaakt in opdracht van Greenpeace, is het aantal privévluchten in de EU met 64 procent toegenomen. In Nederland was de stijging nog groter: volgens het rapport steeg vanaf Nederlandse luchthavens 12.176 keer een privévliegtuig op in 2022. Dat is een stijging van 87 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De hondenbelasting is gemiddeld met 14,2 procent gedaald, doordat 29 gemeenten die in 2022 nog hondenbelasting hieven dat in 2023 niet meer doen. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen op basis van het jaarlijkse onderzoek naar de verschillende belastingen in Nederland. Het aantal gemeenten waar inwoners hondenbelasting moeten betalen is daarmee gedaald naar 136, dat is 40 procent van alle Nederlandse gemeenten.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Honderden Amsterdammers zijn tegen de komst van een nieuw erotisch centrum in de stad. Ze verwachten overlast en criminaliteit. Bewoners rond de drie voorkeurslocaties in de stadsdelen Zuid en Noord hebben dinsdag- en woensdagavond hun onvrede geuit op bijeenkomsten met burgemeester Femke Halsema. Ook hebben meer dan 9000 mensen petities ondertekend tegen de komst van het centrum.
5 uur geledenHILVERSUM (ANP) - RTL wil een "stevig gesprek" voeren met producent ITV, nadat deze een samenvatting van het rapport over de misstanden bij het programma The Voice heeft gepubliceerd. Dat laat een woordvoerder van RTL woensdag weten.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, zou willen dat de Nederlandse Arbeidsinspectie extra toezicht gaat houden op producent ITV om te kijken of de beloofde initiatieven na de wantoestanden bij The Voice echt zijn doorgevoerd. Dat laat zij aan het ANP weten in reactie op de verklaring die ITV woensdag naar buiten bracht na veertien maanden onderzoek.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee handgranaten die woensdag werden afgegeven bij politiebureau Leidschendam-Voorburg zijn veiliggesteld, meldt de politie Den Haag. Dat is gebeurd door het Team Explosieven Verkenning dat onderzoek deed naar het voorval.
10 uur geleden