Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse overheid hoeft reisadviezen niet aan te passen

Nederlandse overheid hoeft reisadviezen niet aan te passen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Dat heeft de rechter bepaald. Tientallen reisorganisaties hadden dat in een kort geding geëist omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen nu onjuiste reisadviezen afgeeft als het gaat om de coronapandemie.

Zo wordt ook voor gevaccineerde Nederlanders een oranje kleurcode aangehouden voor de meeste landen buiten de Europese Unie, terwijl het aantal coronabesmettingen daar vaak lager is. Dat betekent dat de overheid aanraadt alleen af te reizen naar zo'n land als het echt noodzakelijk is en er dus niet naartoe op vakantie te gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt in zijn reisadvies wel onderscheid tussen gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers.

De rechter oordeelde dat het onderscheid dat door het ministerie wordt gemaakt tussen landen binnen en buiten de EU "misschien niet consequent is, maar dat het daarmee nog niet onrechtmatig is". Daarnaast kan de overheid niet worden verplicht onderscheid te maken tussen gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers, vindt de rechter.

De zaak was aangespannen door 81 kleine en middelgrote gespecialiseerde ondernemingen, die veelal reizen buiten de Europese Unie organiseren. "Hoezeer we ook landsgrenzen opwerpen, het virus trekt zich daar niets van aan", zegt oprichter Joshua van Eijndhoven van reisbureau Voja Travel, dat onder meer reizen organiseert naar het Afrikaanse Kaapverdië. Hij denkt dat de reisadviezen zo inconsequent zijn dat mensen die steeds vaker niet serieus nemen.

Volgens hem is de WHO ook kritisch op reisbeperkingen. "Die werken niet maar veroorzaken wel veel persoonlijke en economische schade", aldus Van Eijndhoven. Hij laat weten dat de reisorganisaties zich beraden op vervolgstappen "om te komen tot betrouwbare reisadviezen voor gevaccineerde Nederlanders".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Theater De Kleine Komedie loopt leeg na afloop voorstellingen

AMSTERDAM (ANP) - Theater De Kleine Komedie stroomt leeg na afloop van de voorstellingen. Het Amsterdamse theater besloot de laatste voorstelling van de dag toch te laten doorgaan nadat ze een officiële waarschuwing had gekregen van de gemeente om deze te staken. Behalve de waarschuwing is er verder niet ingegrepen, al het publiek staat inmiddels buiten.

11 minuten geleden
Januari breekt maandrecord positieve tests

DEN HAAG (ANP) - Januari is pas net over de helft, maar heeft nu al een nieuw record gevestigd. Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een kalendermaand zoveel positieve tests gemeld. In de eerste negentien dagen van de maand zijn 548.697 besmettingen geregistreerd.

20 minuten geleden
BOA-bond: het gaat allemaal netjes rondom de ludieke acties

BAARN (ANP) - Boa's kunnen woensdag tijdens de protestactie Kapsalon Theater en de actievoerende musea goed hun werk doen. "Mij bereiken geen verontrustende berichten", aldus voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP.

27 minuten geleden
Vierde jongen opgepakt voor doodschieten 16-jarige in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse recherche heeft opnieuw een jongen van 16 aangehouden in verband met een dodelijk schietincident, afgelopen zondagavond. Een andere jongen van 16 kwam daarbij om het leven.

36 minuten geleden
Actie-enthousiasme in musea, wisselende reacties autoriteiten

DEN HAAG (ANP) - In meer dan zeventig musea is woensdag een of andere vorm van ludiek protest geweest tegen de voortdurende lockdown. Medewerkers en publiek waren enthousiast, klinkt het her en der. Vaak kon het doorgaan, soms werd ervan afgezien of alleen online gedemonstreerd, in andere gevallen werd de demonstratie naar buiten verplaatst of gestopt op een tijdstip dat met ordehandhavers werd afgesproken. Echte problemen deden zich voor zover bekend niet voor.

56 minuten geleden
Voorstelling Amare in Den Haag van start gegaan ondanks verbod

DEN HAAG (ANP) - In cultureel centrum Amare in Den Haag is om 15.00 uur een muziekoptreden begonnen, zoals gepland. Kort na het begin kwamen drie boa's binnen. Zij kondigden aan foto's te nemen en een rapport op te maken. Daarna verlieten ze het cultureel centrum weer.

1 uur geleden
Tientallen sympathisanten bij zaak bedreigers Kaag

DEN HAAG (ANP) - Tientallen sympathisanten hebben zich zowel buiten voor de rechtbank in Den Haag als binnen verzameld om hun steun te betuigen aan de man en vrouw die terechtstaan voor het bedreigen van politica Sigrid Kaag. In verband met de coronamaatregelen worden maar een beperkt aantal mensen toegelaten in de rechtbank.

1 uur geleden