
Nederlandse oud-commandant: geen weg terug meer voor Prigozjin
MOSKOU (ANP) - Bij de muiterij van Jevgeni Prigozjin en de huurlingen van zijn Wagner Groep is de cruciale vraag nu: wat gaan de Russische troepen doen. Dat zegt oud-commandant van de Nederlandse landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Een ding is zeker, een weg terug is er niet voor Prigozjin."
Volgens De Kruif kan de opstand van de Wagner Groep twee uitkomsten hebben: "defensieminister Sergej Sjojgoe en legerchef Valeri Gerasimov moeten weg (of erger). Of dit geldt voor Prigozjin". Het is volgens de Nederlandse oud-commandant ook een strijd om draagkracht tussen Prigozjin en het leger. Prigozjin is nog altijd populair in de lagere rangen van het Russische leger. "Denk aan de terugkeer van Napoleon nadat hij was verbannen naar het eiland Elba. Hij ontsnapte en keerde terug, maar de troepen die hem moesten arresteren sloten zich massaal bij Napoleon aan." Het is volgens De Kruif afwachten of zoiets zich de komende dagen ook in Rusland zal voordoen.
De Russische president Vladimir Poetin sprak zaterdagochtend het land toe en noemde de opstand 'verraad'. Deze reactie is volgens De Kruif een bevestiging dat Prigozjin al zijn kaarten op tafel heeft gegooid. Tot nu toe had hij Poetin zelf nog niet aangevallen, daar is de afgelopen dagen verandering in gekomen.
Ook voor de oorlog in Oekraïne heeft de muiterij van Prigozjin concrete gevolgen. Het militaire hoofdkwartier van het zuidelijke district in Rostov aan de Don, dat de Wagner Groep in handen zegt te hebben, is een logistieke hub voor de Russische strijdkrachten in Oekraïne. Voor het front heeft dit volgens De Kruif drie consequenties: "Er is even geen leiding om te reageren op Oekraïense acties en er is tijdelijk geen logistiek, zoals aanvoer van wapens en afvoer van gewonden." Als derde is het volgens De Kruif afwachten wat er gebeurt als de troepen in de Oekraïense loopgraven hier over horen en dan is de vraag welke impact dit heeft op de moraal. "Dat zullen we de komende dagen moeten afwachten".
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) waarschuwt mensen die via Schiphol reizen voor grote drukte de komende weken door de zomervakantie. Van 4 juli tot en met 31 augustus zullen in totaal ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren, aldus de instantie. Door de grote drukte kan het zijn dat mensen wat langer dan gebruikelijk moeten wachten.
25 minuten geledenBIDDINGHUIZEN (ANP) - A$AP Rocky heeft zijn optredens bij Lowlands en Pukkelpop geannuleerd. Dat maakten de organisaties woensdag bekend via sociale media. De rapper was aangekondigd als headliner van beide festivals. De reden waarom A$AP Rocky heeft afgezegd is niet bekend.
41 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.
53 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond, als de nieuwe ov-concessie van vijftien jaar ingaat.
1 uur geledenDE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.
1 uur geleden