Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse organisatie voor Turkse bedrijven roept op tot hulp

Nederlandse organisatie voor Turkse bedrijven roept op tot hulp

ROTTERDAM (ANP) - De Stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije roept op tot hulp voor zowel Nederlandse als Turkse ondernemers die actief zijn in de door aardbevingen getroffen gebieden in Turkije en Syrië. Dat zegt voorzitter Ethem Emre. Volgens hem zit in het gebied industrie, maar zijn er ook textielbedrijven en wordt er landbouw bedreven.

Emre roept alle Nederlandse belangenorganisaties, ondernemers en het bedrijfsleven op om "Turkse ondernemers en de economie in de regio te steunen". "Als mensen niet kunnen werken, heeft dat weer gevolgen", zegt hij. Ook zijn volgens hem lokale ondernemers daar vaak niet voor schade verzekerd.

Emre zegt veel telefoontjes te krijgen van ongeruste ondernemers "die ons bellen over wat gaande is". "Mensen maken zich zorgen, sommigen zijn er ook op bezoek bij familie", vertelt hij. "We verwijzen naar het telefoonnummer dat de Turkse overheid beschikbaar gesteld heeft." De stichting zegt ook contact te hebben met Turkse overheidsinstanties. "Zij houden ons op de hoogte van kernzaken."

Nederlandse ondernemers in Turkije

Ook overweegt de stichting om ondernemers uit Nederland die in het gebied zijn te traceren. "We hebben al een aantal opgebeld, maar het is nu nog te hectisch om mensen goed te helpen." Emre zegt contact te hebben met drie ondernemers die vanuit Nederland in het gebied bedrijven runnen.

De stichting zet zich sinds 2013 in voor Nederlandse ondernemers die in Turkije een bedrijf willen opzetten en andersom, Turkse ondernemers die in Nederland voet aan de grond willen krijgen. Volgens de stichting zijn zo'n 3500 Nederlandse bedrijven actief in Turkije, zo'n 1500 Turkse bedrijven zijn actief in Nederland. De relatie tussen Nederland en het Ottomaanse rijk gaat tot ver terug, aldus Emre, die mede daarom het kabinet maant tot actie vanwege de bevingen.

Agrarische en industriële sector

Volgens Emre zijn in de provincies nabij het getroffen gebied boerenbedrijven en industrieën en wordt er textiel geproduceerd. Adana, ten westen van de getroffen zuidoostelijke stad en gelijknamige provincie Gaziantep, staat bekend om de industrie, vertelt Emre. "In Adana komt ook een oliepijpleiding vanuit Irak uit op de Middellandse Zee", zegt hij. In Kahramanmaraş, ten noorden van Gaziantep, is veel landbouw. Uit Gaziantep komen behalve veel tapijten ook pistachenoten. "We weten niet wat de schade op de velden is, maar het oogstseizoen is al voorbij dus de schade valt misschien mee", aldus Emre.

De voorzitter wijst ook op de situatie in Syrië en dat ondernemers daar ook hulp nodig hebben.

Meer uit Binnenland

OM eist 22 jaar cel en tbs in hoger beroep zaak kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep opnieuw 22 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog. Dit zei de aanklaagster dinsdag bij aanvang van haar requisitoir.

5 minuten geleden
COC Nederland noemt toename lhbti-discriminatie schrikbarend

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland noemt het 'schrikbarend' dat het aantal meldingen van lhbti-discriminatie het afgelopen jaar met bijna een kwart is gestegen. "De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden", reageert voorzitter Astrid Oosenburg van de belangenorganisatie op een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie en antidiscriminatiebureaus.

1 uur geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 uur geleden
Arnhem lost schulden af van tientallen gezinnen in 'armste wijk'

ARNHEM (ANP) - De gemeente Arnhem heeft een fonds opgezet om de schulden van tientallen gezinnen in de buurt Immerloo II af te lossen. Het gaat om een experiment, om te onderzoeken of de sociale problematiek die vaak bij schulden komt kijken zo kan worden opgelost. Het fonds bestaat momenteel uit 425.000 euro, ingebracht door drie lokale stichtingen.

2 uur geleden
Politie kreeg vorig jaar flink meer meldingen van discriminatie

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 8990 meldingen van discriminatie gekregen, een derde meer dan in 2022. Dat staat in een rapport dat het kabinet dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bijna de helft van de meldingen gaat over herkomst, 28 procent over seksuele gerichtheid en 10 procent over antisemitisme.

2 uur geleden
Aangifte van belediging en discriminatie ingediend tegen Derksen

LEEUWARDEN (ANP) - Mirka Antolovic van meldpunt en kenniscentrum Tûmba heeft dinsdagochtend aangifte gedaan tegen Johan Derksen op het politiebureau in Leeuwarden. "We wilden namens discriminatie.nl bekrachtigen dat Derksen, nadat hij al zo vaak tegen het randje van het toelaatbare heeft gezeten, nu ook een grens is overgegaan", licht Antolovic toe. Ze zegt aangifte te hebben gedaan van belediging en van discriminatie in de uitoefening van een ambt.

3 uur geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

4 uur geleden