
Nederlandse moslims beginnen aan de ramadan
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse moslims beginnen aan de ramadan. Voor onder anderen Turks-Nederlandse moslims stond deze dag aan de hand van berekeningen al geruime tijd vast. Voor veel moslims in andere landen, waaronder ook in Nederland, werd er gewacht op de startdatum in Saudi-Arabië die vrijdag is vastgesteld.
De ramadan begint elk jaar op een ander moment. De islamitische kalender is namelijk tien dagen korter dan de westerse kalender. Aan het einde van de vastenmaand is het tijd voor lekkernijen, cadeaus en bezoek aan familie en vrienden tijdens Eid al-Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd.
Tijdens de ramadan eten, drinken en vrijen moslims niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het vasten begint elke dag vlak voor zonsopkomst bij het ochtendgebed (fajr) en duurt tot het avondgebed (maghrib). Daarna doorbreken de moslims het vasten met de zogeheten iftarmaaltijd. De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en verzoening. Zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en reizigers hoeven niet te vasten.
Inzamelingsacties voor Gaza
In de vastenmaand wordt meer gedaan aan liefdadigheid. Ook dit jaar wordt tijdens de ramadan naar verwachting weer geld ingezameld voor Gaza, liet het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) eerder weten. Moskeeën organiseren verder iftars en verzorgen voedselpakketten voor minderbedeelden in zowel Nederland als in derdewereldlanden. Het CMO maakt dit jaar rond de 5500 zogeheten ramadanpakketten voor gedetineerden.
Veel gebedshuizen bieden tijdens de ramadan gratis rondleidingen aan voor mensen van buiten de moslimgemeenschap, meldt Islamitische Stichting Nederland, de organisatie die 148 moskeeën vertegenwoordigt. Ook worden in de moskeeën lezingen en lessen gegeven en zijn er speciale iftaravonden voor bekeerlingen.
Advies KNVB
Net als voorgaande jaren adviseert de KNVB dat een voetbalwedstrijd in de avond tijdens de ramadan kort mag worden onderbroken na zonsondergang voor een eet- en drinkmoment. De pauze gaat volgens de KNVB in op het eerste moment dat het duel stilligt nadat de zon is ondergegaan. Dat gebeurt alleen als er één of meer betrokkenen aan de ramadan doen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
36 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
38 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil voor alle mensen die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zwegen de duizenden aanwezigen, waarna het Wilhelmus klonk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter van Vollenhoven is zondagavond niet bij de dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) na berichtgeving van De Gelderlander.
2 uur geleden