Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse ministers praten in Golfregio over gaslevering

Nederlandse ministers praten in Golfregio over gaslevering

DEN HAAG (ANP) - Tijdens een bezoek volgende week aan de Golfregio praten ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ook over mogelijke leveranties van vloeibaar gemaakt gas (lng) als alternatief voor Russisch gas. Het onderwerp stond niet op de agenda van het bezoek, maar is er vanwege de actualiteit aan toegevoegd, aldus een woordvoerder van Schreinemacher.

De bewindslieden gaan mee met een al lang geplande handelsmissie naar Abu Dhabi en Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. De missie staat in het teken van duurzame energie, water en de circulaire economie. Vervolgens reist Schreinemacher ook nog naar Oman. Ook daar zal het onderwerp lng aan de orde komen. Het kabinet wil voor de komende winter meer gas importeren uit andere landen dan Rusland en zorgen dat de gasopslagen goed gevuld zijn.

De Europese Unie wil na de Russische inval in Oekraïne de afhankelijkheid van olie en gas uit Rusland snel verminderen. Daarom reizen meer bewindslieden uit Europese landen naar de Golf. Dit weekend gaat een Duitse minister naar de regio, meldt persbureau dpa. Onlangs ging de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken ook al hierheen om te spreken over een toename van de lng-leveringen.

Duitsland

Qatar is zaterdag ook de eerste bestemming van de Duitse minister Robert Habeck (Economische Zaken en Klimaat) als onderdeel van inspanningen om Duitsland minder afhankelijk te maken van gas uit Rusland. Qatar is een van 's werelds grootste exporteurs van vloeibaar gemaakt aardgas. Lng kan een interessant alternatief zijn voor de Duitse energievoorziening, maar momenteel gaat het gas van Qatar vooral naar Azië.

Duitsland heeft meer vloeibaar gas nodig voor de lng-terminals die het wil bouwen, heeft Habeck aangegeven. Daar voegde hij wel aan toe dat deze fossiele brandstof alleen "tijdelijk en op korte termijn" mag worden gebruikt, als een soort tussenfase naar duurzamere energiebronnen. De Bündnis 90/Die Grünen-politicus ziet kansen in een overgang van conventioneel aardgas naar groene waterstof en heeft ook gezegd dat de oorlog in Oekraïne deze overgang urgenter heeft gemaakt.

In Qatar spreekt Habeck onder meer met emir Tamim bin Hamad al-Thani en met diverse ministers. Zondag reist hij verder naar de Verenigde Arabische Emiraten waar hij ook nog verschillende ministers zal ontmoeten. Naast economische onderwerpen zullen tijdens de gesprekken ook mensenrechtenkwesties aan de orde komen, heeft Habecks ministerie laten weten.

Meer uit Financieel

Socialemediabedrijf Trump uitblinker op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar de mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump van afgelopen weekend. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, ging daarop ruim 31 procent omhoog.

1 uur geleden
Strijd om verbod op handel in zeehondenbont laait weer op in EU

STRAATSBURG (ANP) - Het Europese verbod op de handel in zeehondenbont kan worden afgeschaft, waarschuwen dierenbeschermers. De Europese Commissie wil de maatregel, die dierenleed moet voorkomen, gaan evalueren.

1 uur geleden
AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

5 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

5 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

6 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

6 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

7 uur geleden