Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse ministers praten in Golfregio over gaslevering

Nederlandse ministers praten in Golfregio over gaslevering

DEN HAAG (ANP) - Tijdens een bezoek volgende week aan de Golfregio praten ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ook over mogelijke leveranties van vloeibaar gemaakt gas (lng) als alternatief voor Russisch gas. Het onderwerp stond niet op de agenda van het bezoek, maar is er vanwege de actualiteit aan toegevoegd, aldus een woordvoerder van Schreinemacher.

De bewindslieden gaan mee met een al lang geplande handelsmissie naar Abu Dhabi en Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. De missie staat in het teken van duurzame energie, water en de circulaire economie. Vervolgens reist Schreinemacher ook nog naar Oman. Ook daar zal het onderwerp lng aan de orde komen. Het kabinet wil voor de komende winter meer gas importeren uit andere landen dan Rusland en zorgen dat de gasopslagen goed gevuld zijn.

De Europese Unie wil na de Russische inval in Oekraïne de afhankelijkheid van olie en gas uit Rusland snel verminderen. Daarom reizen meer bewindslieden uit Europese landen naar de Golf. Dit weekend gaat een Duitse minister naar de regio, meldt persbureau dpa. Onlangs ging de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken ook al hierheen om te spreken over een toename van de lng-leveringen.

Duitsland

Qatar is zaterdag ook de eerste bestemming van de Duitse minister Robert Habeck (Economische Zaken en Klimaat) als onderdeel van inspanningen om Duitsland minder afhankelijk te maken van gas uit Rusland. Qatar is een van 's werelds grootste exporteurs van vloeibaar gemaakt aardgas. Lng kan een interessant alternatief zijn voor de Duitse energievoorziening, maar momenteel gaat het gas van Qatar vooral naar Azië.

Duitsland heeft meer vloeibaar gas nodig voor de lng-terminals die het wil bouwen, heeft Habeck aangegeven. Daar voegde hij wel aan toe dat deze fossiele brandstof alleen "tijdelijk en op korte termijn" mag worden gebruikt, als een soort tussenfase naar duurzamere energiebronnen. De Bündnis 90/Die Grünen-politicus ziet kansen in een overgang van conventioneel aardgas naar groene waterstof en heeft ook gezegd dat de oorlog in Oekraïne deze overgang urgenter heeft gemaakt.

In Qatar spreekt Habeck onder meer met emir Tamim bin Hamad al-Thani en met diverse ministers. Zondag reist hij verder naar de Verenigde Arabische Emiraten waar hij ook nog verschillende ministers zal ontmoeten. Naast economische onderwerpen zullen tijdens de gesprekken ook mensenrechtenkwesties aan de orde komen, heeft Habecks ministerie laten weten.

Meer uit Financieel

Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

1 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

1 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

1 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

3 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

3 uur geleden
Schiphol haalt tent voor wachtrijen in buitenlucht weg

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft de tent weggehaald die vorig jaar voor vertrekhal 1 was geplaatst om reizigers beschutting te bieden. De luchthaven plaatste de tientallen meters lange tent, omdat personeelstekorten op de luchthaven in het hoogseizoen van 2022 geregeld voor wachtrijen tot buiten de vertrekhal zorgden.

5 uur geleden
Witwasonderzoek naar Franse multimiljardair Bernard Arnault

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke witwaspraktijken waarbij multimiljardair Bernard Arnault betrokken is geweest, samen met de Russische oligarch Nikolaj Sarkisov. Het onderzoek richt zich op een complexe deal bij het kopen van woningen in het luxueuze Franse skioord Courchevel.

6 uur geleden