Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse Loterij pleit voor uniforme speellimiet na kritiek

Nederlandse Loterij pleit voor uniforme speellimiet na kritiek

DEN HAAG (ANP) - Mensen die meedoen aan online kansspelen moeten beter beschermd kunnen worden tegen verslaving en risicovol speelgedrag. Om die reden zouden er branchebrede afspraken moeten worden gemaakt over probleemspelers en uniforme speellimieten voor alle spelers. Dat bepleit de Nederlandse Loterij in een reactie op bevindingen van Pointer. Het journalistieke onderzoeksplatform stelt dat gokwebsites als TOTO, Kansino en Betcity ernstig tekort schieten met hun wettelijke gokbescherming.

Pointer besteedt in de uitzending van zondag 29 mei aandacht aan gokverslaving en het preventiebeleid van legale online kansspelaanbieders in Nederland. Consumenten mogen sinds 1 oktober vorig jaar legaal online gokken op websites. In ruil moeten gokbedrijven verslaving voorkomen, bijvoorbeeld door in de gaten houden hoe vaak en hoeveel geld iemand stort.

De Nederlandse Loterij is onder meer het bedrijf achter TOTO Casino. De organisatie erkent dat het kansspelverslaving wil voorkomen. "We signaleren risicovol speelgedrag en doen interventies als het dreigt mis te gaan", aldus een verklaring. Volgens Pointer valt dit in de praktijk echter tegen. Pointer ontdekte dat een speler bij staatsdeelneming Toto in korte tijd 15.000 euro kon vergokken. Diezelfde speler verloor eerder bij Betcity ook al ruim 40.000 euro zonder dat er werd ingegrepen.

Interventies

De Nederlandse Loterij legt uit dat spelers nu zelf limieten kunnen instellen. "Het spelen met hoge bedragen zegt niet direct iets over risicovol spelen", aldus de verklaring. "Wij kunnen niet in de portemonnee van de speler kijken." Bij een groot verlies of hoge inzet krijgt de speler een bericht via het account, waarin diegene wordt gewezen op het speelgedrag.

Bij signalen van "controleverlies" wordt telefonisch contact opgenomen met als doel de speler en het speelgedrag te veranderen. "We sluiten niet direct een account, maar willen de speler in beeld houden om juist iets te kunnen doen aan speelgedrag. Het direct sluiten van accounts leidt dergelijke spelers naar andere aanbieders, waardoor risico’s alleen maar groter worden", zo klinkt het.

Eind april schreef minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) dat hij wil onderzoeken of limieten over "alle aanbieders heen" kunnen gelden en of er een maximum aan de bestaande limieten kan worden gesteld. Wel vreest hij dat te strenge limieten ertoe leiden dat spelers naar andere aanbieders gaan of uitwijken naar het illegale circuit. In de zomer wil hij onderzoek ernaar afronden en vervolgens laten weten hoe hij speellimieten effectiever gaat inzetten.

Meer uit Financieel

Weinig enthousiasme op Wall Street over groeiplannen McDonald's

NEW YORK (ANP) - Het aandeel McDonald's kwam woensdag amper van zijn plaats op Wall Street, ondanks de nieuwe groeiplannen van de Amerikaanse fastfoodketen. Ook de belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten weinig beweging zien. Beleggers leken een afwachtende houding aan te nemen in aanloop naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag verschijnt.

18 minuten geleden
Opnieuw grote Duitse treinstaking aangekondigd

BERLIJN (ANP/DPA) - Treinpersoneel in Duitsland gaat van donderdagavond tot vrijdagavond weer staken. Dat heeft de Duitse spoorbond GDL aangekondigd. Naar verwachting leidt de actie tot uitval van duizenden treinen. Zowel regionale als langeafstandstrajecten zullen volgens de vakbond worden geraakt, evenals de forensenlijnen in Hamburg en Berlijn en goederentreinen.

1 uur geleden
Rabobank zet stap om bank 'eenvoudiger' en 'efficiënter' te maken

UTRECHT (ANP) - Rabobank heeft een stap gezet in wat mogelijk het begin is van een grote herinrichting van de bank in Nederland. Het financiële concern heeft tegenover zijn algemene ledenraad het streven uitgesproken om de organisatie verder te "vereenvoudigen" en "efficiënter en klantgerichter" te maken. Wat dit precies betekent voor bijvoorbeeld het aantal vestigingen en of er banen gaan verdwijnen, is nog niet duidelijk.

2 uur geleden
Beleggers enthousiast over recordomzet reisconcern TUI

AMSTERDAM (ANP) - Reisconcern TUI was woensdag een grote winnaar op de Europese beurzen. Beleggers reageerden enthousiast op de recordomzet die de Duitse vakantieaanbieder heeft gerapporteerd. Ook verwacht TUI voor zijn nieuwe boekjaar opnieuw een aanzienlijke stijging van de resultaten. Op de beurzen in Londen en Frankfurt werd het aandeel zo'n 15 procent hoger gezet.

4 uur geleden
Moederbedrijf Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet

AMSTERDAM (ANP) - Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. De 54 winkels, waar in totaal zo'n 1100 mensen werken, blijven voorlopig wel open. Een door de rechter aangestelde curator gaat kijken of er nog een doorstart inzit.

5 uur geleden
McDonald's wil over enkele jaren 50.000 restaurants hebben

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

6 uur geleden
FNV: 24 uursstaking bij ijsfabriek Ben & Jerry's in Hellendoorn

HELLENDOORN (ANP) - De ijsfabriek van Ben & Jerry's in Hellendoorn gaat donderdagochtend vanaf 07.00 uur, 24 uur lang plat, meldt FNV. Volgens de vakbond leggen medewerkers het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een goede cao bij hun moederbedrijf Unilever.

6 uur geleden