Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse klimaatgezant ziet weinig in uitgeklede klimaattop

Nederlandse klimaatgezant ziet weinig in uitgeklede klimaattop

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks de wisselende reacties op de uitkomst van de jongste klimaattop in Egypte denkt de klimaatgezant van de Nederlandse overheid, Jaime de Bourbon de Parme, niet dat een kleinere top tot een beter resultaat had geleid. "Ik denk dat dat moeilijk wordt. De misverstanden kunnen echt gigantisch zijn", zegt de prins en topdiplomaat tegen het ANP.

Het Nederlandse kabinet en de Europese Commissie noemden de uitkomst van de recente VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh (COP27) teleurstellend. Er was daarnaast opnieuw kritiek op de chaotische afloop van de bijeenkomst tussen wereldleiders. In NRC stellen critici dat een kortere en minder technische top meer zal opleveren.

De Bourbon de Parme benadrukt dat "200 landen zich over heel complexe thema's buigen" tijdens zo'n bijeenkomst. Het is volgens hem niet meer dan logisch dat er eerst over een groot aantal brede zaken wordt gesproken voordat technische onderhandelaars dat in een trechter stoppen en de politici zich er daarna over buigen. Als wereldleiders direct beginnen met onderhandelingen over een "menu" van tientallen thema's, "is het de vraag of dat effectiever is".

Onderhandelingspositie Nederland

Hoewel ook Rutte IV nog niet op schema ligt om zijn eigen klimaatdoelen te halen, zegt De Bourbon de Parme dat de Nederlandse onderhandelingspositie is verbeterd omdat dit kabinet meer wil doen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Hij spreekt van een "giga-verschil met vorig jaar", toen de top in het Schotse Glasgow werd gehouden. Ook dat Nederland nu een klimaatminister (Rob Jetten) kent, helpt volgens de klimaatgezant.

De volgende klimaattop zal in de Verenigde Arabische Emiraten worden gehouden. Een van de belangrijkste zaken op die bijeenkomst zal de "global stock take" zijn, aldus De Bourbon de Parme. "We kijken dan per land: hoe ver ben je met implementatie van de plannen."

Meer uit Binnenland

Rover: plaats NS en ProRail onder streng toezicht

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail moeten onder streng toezicht worden geplaatst, totdat de prestaties op het spoor verbeteren. Ook moet de NS structureel 120 miljoen euro per jaar krijgen om te voorkomen dat de trein onbetaalbaar en nog onbetrouwbaarder wordt voor reizigers. Dat stelt reizigersvereniging Rover, voorafgaand aan een hoorzitting dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

6 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

7 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

9 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

16 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

17 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

17 uur geleden