Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse journalist meegenomen door politie in Noord-Irak

Nederlandse journalist meegenomen door politie in Noord-Irak

ERBIL (ANP) - De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink is meegenomen door de politie in de Koerdische Autonome Regio in Irak. Ze zegt zelf woensdagavond op Twitter dat ze de regio wordt uitgezet.

Geerdink stond op het punt om de grens naar Syrië over te steken. Ze is met de politie naar het vliegveld in de Iraakse stad Erbil gebracht, waar ze momenteel nog is. Geerdink denkt zelf dat ze wordt uitgezet omdat ze "persona non grata" is, iemand die vanwege haar "scherpe pen" niet welkom is. "Erdoğans arm is lang", tweet ze.

"Het is ronduit triest dat de autoriteiten in de Koerdische regio in Irak zo bang zijn voor een vrouw met een pen. En natuurlijk voor hun eigen lokale journalisten, die vaker dan ooit in de gevangenis zitten", schrijft Geerdink. De journalist werkt voor verschillende Nederlandse media. Ze schrijft vaak over Koerdistan.

PKK

In 2015 werd Geerdink aangehouden in Turkije omdat ze ervan verdacht werd propaganda te verspreiden voor de PKK, een Koerdische organisatie die ook op de terreurlijst van de Europese Unie staat. Ze werd vrijgesproken. Later dat jaar zat ze een aantal dagen vast omdat ze in verboden gebied zou zijn geweest. Uiteindelijk is ze Turkije uitgezet. Daarna ging ze naar Irak en Syrië. In 2018 verscheen haar meest recente boek: Dit vuur dooft nooit: Een jaar bij de PKK.

Op Twitter zegt Geerdink verder dat ze hoopt dat iedereen die over Koerdistan en Turkije schrijft de pennen "aanscherpt". "Ze kunnen ons niet allemaal deporteren en verbieden."

Meer uit Binnenland

Tweede Kamer vergadert voor het laatst in oude samenstelling

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt voor het laatst in de oude samenstelling bijeen. Na de laatste plichtplegingen nemen de Kamerleden afscheid. Ruim de helft keert niet terug in de nieuwe Kamer, die woensdag wordt geïnstalleerd.

10 minuten geleden
Gebruik huishoudelijke hulp via Wmo flink gestegen

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.

4 uur geleden
Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

8 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

10 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

10 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

11 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

11 uur geleden