Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse wetenschappers Detlef van Vuuren en Aimée Slangen leverden een belangrijke bijdrage aan het maandag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Ondanks de grotendeels sombere boodschap - de wereld doet nog steeds te weinig tegen klimaatverandering en dat heeft grote gevolgen - zien zij ook een aantal gunstige ontwikkelingen. "Er is zeker nog hoop, maar dat vergt veel inspanningen van iedereen wereldwijd", zegt Slangen, die werkt voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Slangen noemt het belangrijk dat beleid kan worden gemaakt "op basis van de best beschikbare informatie". De kennis over klimaatverandering is in dit rapport nog eens duidelijk samengevat. Een groot deel van de inhoud was al langer bekend, maar dat maakt het rapport volgens de NIOZ-onderzoeker zeker geen activistisch product. "Alles dat erin staat, is gefundeerd in de wetenschap", benadrukt ze.

Van Vuuren, die het klimaat al jaren onderzoekt voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), vat de boodschap in één woord samen: urgentie. "We zijn op een beslissend moment gekomen", zegt de klimaatkenner, die ook hoogleraar is in Utrecht. "In vrijwel alle scenario’s gaan we tijdelijk over de 1,5 graad opwarming heen, maar er zijn ook wegen terug." Als de uitstoot van broeikasgassen niet voor 2030 sterk gaat afnemen, zal een volgend rapport van het IPCC "niet anders kunnen dan constateren dat 1,5 graad niet meer tot de mogelijkheden behoort". Maar ook dan mag de instelling niet worden: "Laat maar zitten", waarschuwt de onderzoeker. ‘’Elke tiende graad telt, 1,6 is beter dan 1,7.’’

"Hoopvolle ontwikkelingen"

Hoewel het huidige klimaatbeleid onvoldoende blijft, ziet Van Vuuren wel "hoopvolle ontwikkelingen’’. Zo is hernieuwbare energie in steeds meer gevallen goedkoper dan fossiele brandstoffen en is het volgens de wetenschapper "goed mogelijk’’ om binnen tien tot vijftien jaar vooral elektrisch te gaan rijden.

Aan de andere kant is het IPCC iets somberder geworden over de gevolgen van de opwarming. Het overgebleven 'koolstofbudget', de CO2-uitstoot die de wereld zich nog kan permitteren, is ook al een heel eind opgebruikt. De auteurs zien "wereldwijde diepe, onmiddellijke emissiereducties" daarom als bittere noodzaak.

Consequenties hogere temperaturen

Slangen legt nog eens uit dat de steeds hogere temperaturen grote consequenties hebben. Hittegolven komen vaker voor en worden steeds heviger, de voedselproductie krijgt toenemende last van droogte en ook de visstand en de visserij kunnen veel last krijgen van de opwarming. "Juist de meest kwetsbare mensen en ecosystemen gaan het meest de gevolgen ervaren’’, voegt ze eraan toe.

Zeespiegelstijging is volgens het IPCC voor een deel al niet meer te voorkomen. Voor kleine eilandstaten is dat een acute bedreiging. Ook Nederland doet er verstandig aan om de lange termijn in de gaten te houden, zegt Slangen. Bijvoorbeeld in plannen voor woningbouw in kustgebieden. "We moeten onszelf niet vastzetten."

Meer uit Binnenland

Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam-Zuidoost wordt vrijdagochtend een adviesrapport gepresenteerd over het archief van de Bijlmervliegramp. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) komt met dat rapport, genaamd 'Geen afgesloten hoofdstuk', na een door de Tweede Kamer unaniem gesteunde motie van Pieter Omtzigt (NSC).

6 uur geleden
Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

KOLHAM (ANP) - In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.

6 uur geleden
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

AMSTERDAM (ANP) - Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

6 uur geleden
Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

11 uur geleden
Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking. Er zijn al kosten gemaakt voor de voorbereiding, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers, blijkt uit de Voorjaarsnota.

12 uur geleden
Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

15 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

15 uur geleden