Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse wetenschappers Detlef van Vuuren en Aimée Slangen leverden een belangrijke bijdrage aan het maandag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Ondanks de grotendeels sombere boodschap - de wereld doet nog steeds te weinig tegen klimaatverandering en dat heeft grote gevolgen - zien zij ook een aantal gunstige ontwikkelingen. "Er is zeker nog hoop, maar dat vergt veel inspanningen van iedereen wereldwijd", zegt Slangen, die werkt voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Slangen noemt het belangrijk dat beleid kan worden gemaakt "op basis van de best beschikbare informatie". De kennis over klimaatverandering is in dit rapport nog eens duidelijk samengevat. Een groot deel van de inhoud was al langer bekend, maar dat maakt het rapport volgens de NIOZ-onderzoeker zeker geen activistisch product. "Alles dat erin staat, is gefundeerd in de wetenschap", benadrukt ze.

Van Vuuren, die het klimaat al jaren onderzoekt voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), vat de boodschap in één woord samen: urgentie. "We zijn op een beslissend moment gekomen", zegt de klimaatkenner, die ook hoogleraar is in Utrecht. "In vrijwel alle scenario’s gaan we tijdelijk over de 1,5 graad opwarming heen, maar er zijn ook wegen terug." Als de uitstoot van broeikasgassen niet voor 2030 sterk gaat afnemen, zal een volgend rapport van het IPCC "niet anders kunnen dan constateren dat 1,5 graad niet meer tot de mogelijkheden behoort". Maar ook dan mag de instelling niet worden: "Laat maar zitten", waarschuwt de onderzoeker. ‘’Elke tiende graad telt, 1,6 is beter dan 1,7.’’

"Hoopvolle ontwikkelingen"

Hoewel het huidige klimaatbeleid onvoldoende blijft, ziet Van Vuuren wel "hoopvolle ontwikkelingen’’. Zo is hernieuwbare energie in steeds meer gevallen goedkoper dan fossiele brandstoffen en is het volgens de wetenschapper "goed mogelijk’’ om binnen tien tot vijftien jaar vooral elektrisch te gaan rijden.

Aan de andere kant is het IPCC iets somberder geworden over de gevolgen van de opwarming. Het overgebleven 'koolstofbudget', de CO2-uitstoot die de wereld zich nog kan permitteren, is ook al een heel eind opgebruikt. De auteurs zien "wereldwijde diepe, onmiddellijke emissiereducties" daarom als bittere noodzaak.

Consequenties hogere temperaturen

Slangen legt nog eens uit dat de steeds hogere temperaturen grote consequenties hebben. Hittegolven komen vaker voor en worden steeds heviger, de voedselproductie krijgt toenemende last van droogte en ook de visstand en de visserij kunnen veel last krijgen van de opwarming. "Juist de meest kwetsbare mensen en ecosystemen gaan het meest de gevolgen ervaren’’, voegt ze eraan toe.

Zeespiegelstijging is volgens het IPCC voor een deel al niet meer te voorkomen. Voor kleine eilandstaten is dat een acute bedreiging. Ook Nederland doet er verstandig aan om de lange termijn in de gaten te houden, zegt Slangen. Bijvoorbeeld in plannen voor woningbouw in kustgebieden. "We moeten onszelf niet vastzetten."

Meer uit Binnenland

Sint-Maarten op 18 juli opnieuw naar de stembus

PHILIPSBURG (ANP) - Sint-Maarten mag op 18 juli weer naar de stembus, nadat de bevolking op 11 januari ook al kon stemmen bij parlementsverkiezingen. Dat heeft gouverneur Ajamu Baly dinsdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.

1 uur geleden
CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) bekendgemaakt in nieuw, langjarig onderzoek naar de hoogste inkomens.

4 uur geleden
Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

AMSTERDAM (ANP) - Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

4 uur geleden
Vrouwen werken nauwelijks vaker, verschil met mannen blijft gelijk

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vrouwen zijn de afgelopen vijf jaar nauwelijks vaker gaan werken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 69 procent van de vrouwen tot en met 75 jaar had in het eerste kwartaal van 2024 betaald werk, vergeleken met ruim 65 procent in 2019.

6 uur geleden
Afsluitdijk weer open na ongeval

DEN OEVER (ANP) - De Afsluitdijk (A7) is weer open nadat er eerder op de avond een ongeluk was gebeurd, meldt de politie. Het ongeval was in de richting van Friesland naar Noord-Holland. Bij het ongeluk waren volgens Rijkswaterstaat een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken.

9 uur geleden
Hier en daar schade door zware regen en wind

HOUTEN (ANP) - De zware onweersbuien en windstoten die sinds het eind van de middag over ons land trekken, hebben plaatselijk schade veroorzaakt. Dat meldt Weeronline. Onder meer uit Utrecht en Amsterdam kwamen meldingen van weggewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en afgebroken takken.

9 uur geleden
Songfestivalteam S10 maakte officieel melding van onveilige sfeer

HILVERSUM (ANP) - Het team dat S10 in 2022 begeleidde tijdens het Eurovisie Songfestival in Turijn diende destijds een officiële klacht in omdat backstagemedewerkers haar persoonlijke grenzen niet respecteerden. Dat zei de zangeres dinsdag in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen. AVROTROS, verantwoordelijk voor de Nederlandse songfestivalinzendingen, bevestigt aan het ANP dat er toen inderdaad een melding is gedaan.

10 uur geleden