Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse inflatie op hoogste niveau van afgelopen 24 jaar

Nederlandse inflatie op hoogste niveau van afgelopen 24 jaar

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse inflatie is in november tot het hoogste niveau gestegen in zeker 24 jaar. In andere eurolanden steeg het gemiddelde prijspeil in recordtempo, zo komt naar voren uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Dat komt vooral door de sterk gestegen prijzen voor gas, elektriciteit en brandstoffen.

Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode stegen de prijzen in Nederland met 5,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het gaat hier om voorlopige cijfers. Uit tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat sinds zeker 1997 niet zo'n sterke stijging is gemeten.

In de hele eurozone was de inflatie volgens voorlopige cijfers 4,9 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste geldontwaarding ooit gemeten voor alle eurolanden. In oktober was de inflatie op jaarbasis nog 4,1 procent. De inflatie lag beide maanden ruim boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), die op prijsstijgingen van 2 procent mikt.

Energieprijzen

De grootste aanjager zijn de hoge energieprijzen. Die stegen in de eurolanden met ruim 27 procent. De afgelopen tijd zijn onder andere de gasprijzen sterk gestegen door een combinatie van relatief kleine reserves in Europa, een sterk toegenomen vraag door economisch herstel en de afgelopen koude winter.

De ECB lijkt nog niet van plan in te grijpen in zijn beleid om de inflatie te beteugelen. Nog altijd koopt de centrale bank obligaties en blijven de rentes op hun historisch lage niveaus, wat de toestroom van geld in de economie bevordert. Beleidsmakers van de ECB rekenen er vooralsnog op dat de inflatie een tijdelijke piek bereikt, door de economische effecten van de coronapandemie.

Vakbond CNV vindt dat de lonen voor veel werknemers ook omhoog moeten zodat hun koopkracht niet achteruitgaat door de hoge inflatie. "We zien dat werkgevers nog steeds de hand op de knip houden in cao-onderhandelingen. Terwijl de arbeidsmarkt krapper is dan ooit en werkgevers tegelijkertijd steen en been klagen over personeelstekorten. Al jaren stijgen de lonen te weinig", zegt voorzitter Piet Fortuin.

Meer uit Financieel

Vakbonden bereiden acties bij NS voor

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijke stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

1 uur geleden
Chinese bedrijven dalen op Wall Street na schrappen noteringen

NEW YORK (ANP) - De Chinese bedrijven met beursnoteringen in New York stonden vrijdag onder druk. De koersdalingen volgden op de aankondigingen van een aantal grote Chinese staatsbedrijven om hun noteringen op Wall Street te schrappen. De stappen zijn het gevolg van een langlopende ruzie tussen China en de VS over de toegang tot informatie van de Chinese bedrijven. Het besluit onderstreept ook de spanningen tussen China en de VS, die verder zijn opgelopen na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

1 uur geleden
Nederlandse bedrijven zien kansen door klimaatwet president Biden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energie verwachten opdrachten te krijgen dankzij de nieuwe klimaatwet van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat zeggen bedrijven zoals elektrische bussenbouwer Ebusco, ingenieursbureau Arcadis en SIF, bouwer van funderingen voor windmolenparken, zogeheten monopiles.

1 uur geleden
Mercedes-Benz partner bij bouw grote accufabriek in Hongarije

STUTTGART (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz doet mee aan de bouw van een grote fabriek voor accu's voor elektrische auto's in Hongarije. Die fabriek wordt gebouwd door het Chinese Contemporary Amperex Technology CATL). Daarmee is een investering gemoeid van 7,3 miljard euro.

2 uur geleden
NS dreigt met gang naar rechter als spoorbonden gaan staken

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen dreigen naar de rechter te gaan als de spoorvakbonden gaan staken. Volgens het spoorbedrijf kunnen acties "zeer schadelijke gevolgen" hebben, onder meer voor reizigers die sterk afhankelijk zijn van vervoer per spoor.

2 uur geleden
Prada wil 1 miljard ophalen met tweede beursnotering in Milaan

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Het Italiaanse modehuis Prada wil minstens 1 miljard dollar ophalen met een tweede beursnotering in Milaan. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De in Milaan gevestigde maker van luxe kleding, parfums en designerhandtassen heeft al een beursnotering in Hongkong en zou de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in de arm hebben genomen om een notering in het thuisland voor te bereiden.

2 uur geleden
Eerste omzetgroei voor techconcern Huawei sinds sancties VS

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft voor het eerst sinds eind 2020 de omzet in een kwartaal opgevoerd. Toen stelden de Verenigde Staten sancties in tegen het bedrijf, dat daardoor een grote afzetmarkt voor met name zijn mobiele telefoons zag verdwijnen. Ook de apparatuur voor mobiele netwerken van het bedrijf worden in de VS en steeds meer Europese landen geweerd.

3 uur geleden