Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse industriebedrijven zetten beduidend minder om

Nederlandse industriebedrijven zetten beduidend minder om

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industriële producenten hebben in het tweede kwartaal van dit jaar beduidend minder omzet gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname hangt vooral samen met gedaalde afzetprijzen en het feit dat de productie al maanden op rij krimp laat zien.

In totaal is de omzet met 7,5 procent gedaald. Uit onderzoeksgegevens komt ook naar voren dat industriële producenten in het lopende derde kwartaal nog geen omzetverbetering verwachten. Eerder bleek al dat de industriële productie op jaarbasis voor de zesde maand op rij is gezakt. De Nederlandse economie is inmiddels ook in een recessie beland, omdat er twee kwartalen op rij sprake was van economische krimp.

Vooral voor industrieproducten die in andere landen worden verkocht, ging de omzet hard omlaag. Het CBS ziet hier een afname van dik 10 procent, terwijl de binnenlandse omzet ruim 3 procent is gedaald.

Hoge gasprijzen

De raffinaderijen en chemie-industrie zien de grootste daling in opbrengsten. De omzet zakte hiervoor met 28,5 procent. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de afzetprijzen met bijna een vijfde zijn gedaald. Sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN AMRO stelde onlangs al dat Nederland zwaar getroffen wordt door de malaise in de chemiesector. De hoge gasprijs zou het moeilijk maken voor Europese energie-intensieve ondernemingen om op de wereldmarkt te concurreren.

Positieve uitschieters zijn de machine-industrie en de transportmiddelenindustrie. Hier steeg de omzet in het tweede kwartaal met respectievelijk bijna 14 procent en 11 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Het CBS merkt ook dat het aantal faillissementen in de industrie opgelopen is ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal waren er in de sector 62 faillissementen, tegen 39 in dezelfde periode vorig jaar. Maar het aantal bankroeten lag wel lager dan in de eerste drie maanden van het jaar. Toen waren er nog 80 faillissementen.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

2 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

4 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

4 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

6 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

7 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

15 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

17 uur geleden