Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse industrie produceert opnieuw minder

Nederlandse industrie produceert opnieuw minder

DEN HAAG (ANP) - De productie van de Nederlandse industrie is in maart met 6 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande acht maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid.

Ruim driekwart van de bedrijfsklassen van de industrie produceerde in maart minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de acht grootste branches liet de reparatie en installatie van machines de grootste productiedaling zien, gevolgd door de transportmiddelenindustrie. De chemische industrie kende als enige branche een kleine productietoename.

Het CBS meldt verder dat producenten in april minder negatief waren dan in maart. Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid en minder negatief over hun orderportefeuille. In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, was het vertrouwen van producenten in april wel negatiever dan in maart.

Duitsland

De Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) meldde eerder deze maand al dat de Nederlandse industrie sneller lijkt op te veren dan die in omliggende landen in de eurozone, zoals Duitsland. Volgens gegevens van Nevi namen in april zowel de productie en het aantal nieuwe orders als de werkgelegenheid toe. De stijging van het aantal nieuwe orders dat bij Nederlandse productiebedrijven werd geplaatst, was daarbij de grootste in twee jaar.

Het Duitse statistiekbureau Destatis liet woensdag weten dat de productie van de Duitse industrie in maart met 3,3 procent is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Op maandbasis lag de productie 0,4 procent lager, na stijgingen in januari en februari. Economen hadden voor maart gerekend op een daling van 0,7 procent op maandbasis. Volgens ING-econoom Carsten Brzeski toont de productiedaling aan dat de Duitse industrie nog steeds ver verwijderd is van een duidelijk herstel.

Meer uit Financieel

American Airlines onderuit op lager Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met verliezen geƫindigd. Oplopend rendement op Amerikaanse staatsobligaties zorgde voor een verkoopgolf op de aandelenmarkten. American Airlines ging onderuit na een tegenvallend bericht over de verwachte omzet.

5 uur geleden
Bloomberg: ECB legt banken boetes op om late klimaatanalyses

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) staat op het punt om boetes uit te delen aan banken die de risico's rond klimaatverandering niet goed genoeg in kaart hebben gebracht. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vier kredietverstrekkers zouden financiƫle straffen riskeren omdat ze een deadline hebben gemist.

5 uur geleden
Ondanks verzet staan meeste aandeelhouders achter bestuur Exxon

HOUSTON (ANP/RTR) - Een ruime meerderheid van de aandeelhouders van ExxonMobil heeft voor de herbenoeming van topman Darren Woods en bestuurslid Joseph Hooley gestemd. Enkele grote beleggers kondigden aan tegen hun herbenoeming te stemmen uit onvrede over de rechtszaak die het olie- en gasconcern voert tegen groene aandeelhouders.

7 uur geleden
Zakenkrant: Trump bespreekt adviseursrol voor Elon Musk

NEW YORK (ANP) - Donald Trump heeft met Elon Musk gesproken over een mogelijke adviseursrol voor de Tesla-baas als de Republikein de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het is volgens de bronnen van de zakenkrant nog niet zeker dat de miljardair daadwerkelijk een adviseursrol krijgt.

7 uur geleden
Socialemediaplatform en kledingmerk Rumag failliet

AMSTERDAM (ANP) - Het socialemediaplatform en kledingmerk Rumag is failliet verklaard door de rechtbank van Amsterdam. Het bedrijf is bekend van grappig bedoelde teksten waarbij tussen ieder woord een punt staat. Uit een rechtszaak uit maart vorig jaar komt naar voren dat extra investeringen nodig waren om schulden en lopende kosten van Rumag te kunnen betalen.

7 uur geleden
Minder winst voor Indiaas staalconcern Tata Steel

MUMBAI (ANP) - Tata Steel heeft het afgelopen kwartaal een aanzienlijk lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het Indiase staalconcern had last van lagere staalprijzen door een overaanbod van Chinees staal. De Nederlandse dochteronderneming in IJmuiden drong haar operationele verlies terug.

8 uur geleden
OpenAI en tijdschrift in VS sluiten deal over gebruik artikelen

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic heeft een overeenkomst gesloten met OpenAI, meldt het tijdschrift. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, mag nieuwsartikelen van The Atlantic gebruiken voor de chatbot.

8 uur geleden