Nederlandse industrie herstelt verder, maar vaart mindert
ZEIST (ANP) - De Nederlandse industrie liet opnieuw herstel zien in juni, maar het tempo waarmee dat ging nam af. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). "Een lichte daling van het aantal nieuwe exportorders is de boosdoener", zegt sectoreconoom industrie Albert Jan Swart van ABN AMRO in een toelichting.
Hoewel het aantal orders in juni daalde, was er onder de streep nog steeds sprake van een stijging ten opzichte van een maand eerder. Die was te danken aan bijvoorbeeld nieuwe klanten en een verbetering van de vraag.
Daarbij was er wel nog sprake van hogere grondstofprijzen en grotere loondruk, waardoor zowel de inkoop- als de verkoopprijzen het hoogste niveau in anderhalf jaar bereikten. Bedrijven verkleinden daarom hun voorraden tot het laagste niveau in zes maanden.
Machine-industrie
Swart ziet ook dat het beeld van de Nederlandse industrie overeenkomt met de lichte krimp van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen week herberekende. "Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de Nederlandse economie vooral kromp door een daling van de export van goederen, die samenhangt met een afname van de industriële productie."
Ondanks dat de vaart van het herstel mindert in Nederland, gaat het nog altijd beter dan in andere Europese landen. Zo krompen de industrieën van Duitsland en Italië nog altijd in juni. Bovendien is er ook nog altijd sprake van een krimp van de industrie in de gehele eurozone.
"In Nederland bleef het aantal nieuwe orders gelukkig wel nipt stijgen, wat te danken is aan de binnenlandse vraag", legt Swart uit. "Het is echter de vraag of dit stand houdt, gezien de verslechterde situatie in andere Europese landen. Mogelijk sorteert de Nederlandse industrie al voor op een herstel van de machine-industrie, bijvoorbeeld bij chipmachinefabrikant ASML."
Meer uit Financieel
FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone opnieuw verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten om de leenkosten conform verwachting met een kwart procentpunt te verlagen. Met de lagere rente wil de ECB de kwakkelende economie van het eurogebied ondersteunen. De centrale bank heeft de rente dit jaar in vier stappen van een kwart procentpunt teruggebracht van een recordniveau van 4 procent naar het huidige tarief van 3 procent.
22 minuten geledenWEESP (ANP) - Nederlanders hebben woensdag iets meer geld opgenomen bij pinautomaten, nadat bekend was geworden dat banken consumenten zullen adviseren om contant geld in huis te hebben. Volgens Geldmaat, het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten regelt voor de grote banken in Nederland, ging het om gemiddeld een paar tientjes extra.
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Klanten met dynamische energiecontracten passen hun stroomverbruik meestal niet aan. Dat stelt voorzitter Remko ten Barge van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE). Van de zakelijke klanten past hooguit 20 procent het verbruik aan, bij particulieren gaat het om minder dan 50 procent.
33 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Cora van Nieuwenhuizen, oud-minister en sinds 2021 voorzitter van de brancheorganisatie van energiebedrijven Energie-Nederland, heeft haar pensioen aangekondigd. Van Nieuwenhuizen (1963) treedt op 1 oktober volgend jaar af als voorzitter van Energie-Nederland. Volgens de organisatie heeft Van Nieuwenhuizen aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat De Nederlandsche Bank meer gegevens kan verzamelen bij hypotheekverstrekkers, maar de privacy van klanten is daarbij nog niet goed genoeg geregeld. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing van het wetsvoorstel dat het opvragen van die informatie moet regelen.
1 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Brazilië.
2 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten. Dit verwacht expert in wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen in 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.
2 uur geleden