Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse in Kabul: iedereen achterlaten is hartverscheurend

Nederlandse in Kabul: iedereen achterlaten is hartverscheurend

KABUL (ANP) - De Nederlandse Isabelle Langerak verlaat over enkele dagen de Afghaanse hoofdstad Kabul, waar ze bijna vijf jaar werkte - mits haar geplande vlucht dan nog gaat. Ze vertrekt met grote bezorgdheid over haar Afghaanse vrienden en collega’s die ze achterlaat, vertelt ze zondag aan de telefoon. "Met mij komt het allemaal wel goed, maar het is zo’n dubbel gevoel dat ik wel weg kan en zij niet", zegt Langerak, die in het land werkte als projectmanager voor de Britse organisatie Afghanaid. "Het is hartverscheurend om ze achter te moeten laten."

Van de omsingeling van de hoofdstad door de Taliban was zondag in militair opzicht niets te merken, vertelt de Nederlandse, maar het was wel "absolute chaos" in de stad. "Ik was vanochtend op kantoor. Iedereen daar was heel nerveus, omdat duidelijk was dat de Taliban eraan zaten te komen. Toen het gerucht ging dat ze al in de stad waren, brak pas echt chaos uit. Het verkeer stond muurvast en er stonden lange rijen voor banken en winkels."

Langerak hielp de afgelopen jaren vrouwen om economisch zelfstandig te zijn. Ook gaf de organisatie waarvoor ze werkte lessen aan vrouwen én mannen over vrouwenrechten en mensenrechten. "In islamitisch perspectief", voegt ze eraan toe.

Somber

Voor veel Afghaanse vrouwen ziet de nabije toekomst er somber uit, zegt ze, verwijzend naar berichten over vrouwen die bijvoorbeeld niet meer alleen het huis uit mogen. "Ik heb veel vrouwen gesproken die tot tranen toe waren geroerd." Ook vroegen diverse Afghaanse bekenden haar om een aanbevelingsbrief waarmee ze een visum proberen te bemachtigen om het land uit te komen. Iedereen in haar team, dat vooral uit Afghaanse vrouwen bestaat, is "supernerveus over wat de toekomst gaat brengen", aldus Langerak. "In diverse provincies hebben de Taliban gezegd dat het werk van non-gouvernementele organisaties kan doorgaan, maar ze willen wel de inhoud bepalen. Voor vrouwen ziet het er niet goed uit."

De machtsovername in het land voltrekt zich veel sneller dan iedereen in Langeraks omgeving had verwacht. "Toen de provinciale hoofdsteden begonnen te vallen, was wel duidelijk dat hetzelfde op een gegeven moment met Kabul zou gebeuren, maar we dachten dat we nog wel wat tijd hadden", zegt ze. Dat donderdag de steden Herat en Kandahar in handen van de Taliban vielen, kwam als een schok. "Iedereen dacht dat die steden het wel langer zouden uithouden."

Met een commerciële vlucht hoopt Langerak komende week het land uit te komen. "We hebben vandaag nog wel geprobeerd op evacuatievluchten te komen, maar dat is niet gelukt. Nu pakken we onze spullen en moeten we afwachten."

Meer uit Binnenland

Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

1 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

1 uur geleden
Meerdere gewonden door vechtpartij in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Meerdere mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt door een vechtpartij in Leeuwarden. De politie heeft twee verdachten aangehouden bij het incident dat rond 22.45 plaatsvond op De Hooidollen in de Friese hoofdstad. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en worden verhoord.

3 uur geleden
Op één na alle aangehouden demonstranten XR weer vrij

EINDHOVEN (ANP) - Bijna alle activisten van Extinction Rebellion (XR) die aangehouden werden op Eindhoven Airport zitten niet meer vast. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zaterdagmiddag hielden politie en marechaussee 104 activisten aan omdat ze op verboden terrein waren. 103 van hen zijn weer op vrij voeten.

6 uur geleden
Zomertijd gaat in, klok moet uur vooruit

DEN HAAG (ANP) - De klok moet een uur vooruit worden gezet, want in de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit naar 03.00 uur.

10 uur geleden
Schapenhouder: wolf doodde 21 schapen in twee dagen in Renkum

RENKUM (ANP) - Op de Renkumse Heide zijn in de afgelopen twee nachten 21 schapen gedood. Dat bevestigt een van de houders van de getroffen schaapskudde na berichtgeving door regionale media. Schapenhoudster Ellen van der Zweep is ervan overtuigd dat een wolf de dader is.

10 uur geleden
Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport, laat een woordvoerder weten. De activisten werden aangehouden omdat ze op verboden terrein waren.

12 uur geleden