Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse huishoudens steeds energiezuiniger

Nederlandse huishoudens steeds energiezuiniger

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren steeds zuiniger geworden met energie. Tussen 2010 en 2018 zijn huishoudens gemiddeld 20 procent minder gas gaan stoken. Het elektriciteitsgebruik daalde met 15 procent, heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekend op basis van CBS-cijfers.

Woningen zijn steeds beter geïsoleerd en bijna alle huishoudens hebben tegenwoordig wel een zuinige hr-ketel om hun huis te verwarmen. De cijfers zijn gecorrigeerd voor relatief warme of koude winters. Het gasgebruik om water te verwarmen voor douche en bad is volgens Milieu Centraal ongeveer gelijk gebleven.

Dat het stroomgebruik daalt heeft twee oorzaken: elektrische apparaten zijn zuiniger geworden en zonnepanelen zijn in opmars. In 2018 wekten zo'n 800.000 huishoudens zelf zonne-energie op. Dat is ruim 10 procent van het totale aantal woningen.

In 2018 gebruikten huishoudens gemiddeld 1269 kubieke meter gas en 2765 kilowattuur aan stroom. De verwachting is dat het energieverbruik verder zal dalen, aangezien nieuwbouwwoningen zeer goed zijn geïsoleerd en niet meer met gas, maar met warmtepompen of warmtenetten van warm water worden voorzien.

Meer uit Binnenland

Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

3 minuten geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

12 minuten geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. Meerdere brandweerwagens zijn ter plaatse. Het is niet duidelijk of en hoeveel dieren er in de stal zijn. Vanwege de brand is het treinverkeer tussen Groningen en Leer (Duitsland) stilgelegd. Ook heeft Rijkswaterstaat de op- en afritten van de A7 bij Beerta afgesloten.

25 minuten geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

33 minuten geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

37 minuten geleden
Voldoende personeel strandtenten voor warm weekend

DEN HAAG (ANP) - Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

1 uur geleden
Arnhem en netbeheerder proberen afsluiting energie te voorkomen

ARNHEM (ANP) - Arnhemse huishoudens die afgesloten dreigen te worden van energie, krijgen in het vervolg zowel van de gemeente als van netbeheerder Liander een brief waarin hulp wordt aangeboden. Liander heeft een speciaal team klaarstaan om te helpen bij problemen met de energierekening. De gemeente heeft teams die kunnen helpen bij alle eventuele schulden, inclusief de energienota. De gemeente en de netbeheerder vinden dat niemand letterlijk en figuurlijk in kou mag komen te staan, laat de gemeente weten.

1 uur geleden