Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse handel met Rusland flink geslonken sinds begin oorlog

Nederlandse handel met Rusland flink geslonken sinds begin oorlog

DEN HAAG (ANP) - Nederland verkocht vorig jaar 38 procent minder aan Rusland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Na de inval van de Russen in Oekraïne een jaar geleden voerden de landen van de Europese Unie tal van exportverboden in. Zo is het verboden om halfgeleiders en andere technologie die voor militaire doeleinden gebruikt kan worden uit te voeren naar Rusland. Ondanks alle sancties steeg de waarde van de Nederlandse import uit Rusland juist, vooral door de sterk gestegen energieprijzen.

Volgens het statistiekbureau exporteerde Nederland vooral minder halfgeleiders, auto's en andere transportmiddelen, machines, apparaten en bloemen en planten naar Rusland. De totale waarde van de producten die nog wel aan Rusland werden verkocht bedroeg 3,7 miljard euro.

De waarde van alle uit Rusland geïmporteerde goederen kwam in 2022 uit op bijna 21 miljard euro. Dat is vooral het gevolg van duurdere olie en gas. Van ruwe aardolie voerde Nederland sinds maart haast 14 procent minder in. Russische olie werd minder snel duurder dan ruwe olie uit andere landen, maar bedrijven gingen ook gestaag minder Russische olie kopen. In plaats daarvan kwam er meer olie uit andere landen, waarbij Saudi-Arabië het meeste extra ging leveren.

Andere zaken die Nederland veel invoert zijn nikkel, koper en aluminium. Mede door hoge prijzen steeg de importwaarde van deze metalen ook.

Meer uit Financieel

JPMorgan en Wells Fargo dalen op Wall Street na resultaten

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase en Wells Fargo gingen vrijdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van de twee grote Amerikaanse banken. JPMorgan Chase, de grootste bank van de VS, zag de winst en omzet in het tweede kwartaal sterker stijgen dan verwacht. De bank deed vooral goede zaken met zijn investeringsactiviteiten, maar moest wel meer geld opzij zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Ook waarschuwde topman Jamie Dimon dat de inflatie en de rentetarieven mogelijk hoger blijven dan de markt verwacht. Het aandeel werd ruim 2 procent lager gezet.

28 minuten geleden
Recordwinst voor grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst behaald. Stijgende provisies voor zakenbankiers droegen bij aan de winst. Ondanks de onzekerheid door de naderende verkiezingen in de VS en wereldwijde geopolitieke problemen, nemen de fusies en overnames in het Amerikaanse bedrijfsleven weer toe.

1 uur geleden
Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver valt om

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

1 uur geleden
Unilever schrapt circa derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3000 tot 3200 banen. Dat bevestigt Unilever na berichtgeving door de Britse zakenkrant Financial Times.

1 uur geleden
Krant: Unilever schrapt derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om tegen eind volgend jaar een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3200 banen. Dat schrijft de Financial Times op basis van een videoboodschap van directeur personeelszaken Constantina Tribou, waarbij de zakenkrant kon meekijken. Daarmee treft de eerder dit jaar door Unilever aangekondigde reorganisatie het Europese deel van het bedrijf flink.

1 uur geleden
Tekst- en spraakberichten van vrijwel alle AT&T-klanten gehackt

DALLAS (ANP/BLOOMBERG) - Hackers hebben in 2022 gedurende zes maanden inzage gehad in gegevens van gesprekken en tekstberichten van vrijwel alle mobiele klanten van het Amerikaanse telecomconcern AT&T. Het is een van de grootste privacy-inbreuken in de telecomwereld in de recente geschiedenis.

2 uur geleden
Natuur & Milieu teleurgesteld na Schiphol-uitspraak Hoge Raad

UTRECHT (ANP) - Natuur & Milieu is zeer teleurgesteld in de uitspraak van de Hoge Raad over Schiphol. "We zijn nu overgeleverd aan Europa om te kunnen ingrijpen als in Nederland geluidsnormen structureel worden overschreden. Dat is ongelofelijk", zegt directeur Marjolein Demmers van de milieuorganisatie.

2 uur geleden