
Nederlandse gevangene in VS in beroep tegen BNNVARA-documentaire
HILVERSUM (ANP) - Jaitsen Singh, de langst vastzittende Nederlander in de Verenigde Staten, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over de documentaireserie Een Amerikaanse Nachtmerrie. Dat heeft BNNVARA, die de docuserie uitzendt, maandag laten weten. Het beroep dient maandagmiddag in Amsterdam.
De rechter bepaalde dat de documentaire uitgezonden mag worden, omdat producent Submarine en BNNVARA zich bij het onderzoek en totstandkoming van de serie hebben gehouden aan alle journalistieke zorgvuldigheidseisen. In hoger beroep eist Singh alsnog een verbod op de lineaire tv-uitzendingen van afleveringen 4 en 5 en het verwijderen van deze uitzendingen van NPO Start en NPO Plus.
Singh is een Nederlander van Surinaamse afkomst die in 1986 in de Verenigde Staten werd veroordeeld voor het laten vermoorden van zijn vrouw en stiefdochter. Singh is veroordeeld tot in totaal 56 jaar gevangenisstraf. Hij zit inmiddels 39 jaar vast. Hij heeft betrokkenheid bij de moorden altijd ontkend.
Misbruik en drugswereld
In de documentairereeks, die onder meer gaat over de mogelijke gerechtelijke dwaling bij de zaak van Singh, komen ook vermeend seksueel misbruik door Singh en mogelijke connecties met de drugswereld aan bod. Singh is bang dat hij hierdoor in problemen komt bij medegedetineerden.
In de vorige uitspraak stelde de rechter dat dit "geen grond" was om de vorderingen toe te wijzen. Op het moment dat de partijen besloten met elkaar samen te werken, wist Singh volgens de rechter "dat hij beschuldigd was van seksueel misbruik en had hij kunnen voorzien dat ook dit in de documentaire minst genomen zou worden genoemd". Toen in 2021 de samenwerking tussen Singh en de documentairemakers stopte, stond in de ontbindingsbrief niet dat de samenwerking werd gestopt vanwege het seksueel misbruik dat aan bod komt en wordt het gevaar dat zou dreigen voor Singh niet genoemd.
Reactie BNNVARA
De derde aflevering van de serie is maandagavond te zien op NPO2. BNNVARA laat weten "mede op basis van de vorige uitspraak dit hoger beroep met vertrouwen tegemoet te zien".
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.
12 uur geledenLEIDEN (ANP) - Veel studentes op universiteiten worden daar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo'n 52 procent van hen zegt dat in de afgelopen twaalf maanden te hebben meegemaakt. Het gaat niet alleen om fysiek geweld, maar ook om bijvoorbeeld vieze opmerkingen. Sommigen zijn online lastiggevallen.
12 uur geleden