Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse gasopslagen 80 procent vol, Europees doel gehaald

Nederlandse gasopslagen 80 procent vol, Europees doel gehaald

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasopslagen zijn gemiddeld voor meer dan 80 procent gevuld, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarmee heeft ons land het Europese doel voor 1 november ruim op tijd gehaald. Landen van de Europese Unie verplichtten zichzelf hiertoe na de Russische inval in Oekraïne, om de energievoorziening veilig te stellen voor het geval dat Moskou de gastoevoer naar het Westen volledig afknijpt. In heel de EU zitten de gasopslagen gemiddeld voor 82 procent vol.

Minister Rob Jetten van EZK noemt het tijdig halen van het vuldoel "des te belangrijker nu we opnieuw zien dat Rusland gasleveringen om politieke redenen afknijpt". "We gaan de komende tijd door met vullen van de gasopslagen in Nederland zodat we een buffer hebben voor de onzekere tijden die Europa tegemoetgaat", voegt hij daaraan toe.

Rusland levert veel minder gas aan de EU dan voorheen. Zo ligt de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 naar Duitsland voor onbepaalde tijd stil, formeel wegens een defect bij een pompstation. Daarvoor stroomde ook maar een vijfde van het gas dat normaal gesproken door Nord Stream 1 kan naar Duitsland. Europese leiders zeggen dat het om een politiek drukmiddel gaat en Rusland gaf inderdaad te kennen dat sancties tegen het land moeten verdwijnen om meer gas te leveren.

Subsidies

Gas is ondertussen ruim tien keer duurder geworden dan medio 2021, waardoor de roep om ingrijpen bij de energieprijzen voor huishoudens en bedrijven toeneemt. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie kondigde onlangs al ingrepen aan op de energiemarkt en zal binnenkort haar voorstellen uit de doeken doen.

Het kabinet moest bedrijven met flinke subsidies verleiden om de bergingen te vullen. Door de hoge prijzen is dat nu niet aantrekkelijk. Vorige maand werd bekend dat Jetten 210 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor het verder vullen van de berging bij het Noord-Hollandse Bergermeer. Die moet dan voor 90 procent vol zitten. Twee andere gasbergingen, in Grijpskerk en Alkmaar, moeten volledig worden gevuld. Nu zijn die twee opslagruimtes voor ruim 85 procent vol.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

2 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

5 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

7 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

8 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden