
Nederlandse exporteurs somberder door oorlog Oekraïne
AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse exporteurs zijn door de oorlog in Oekraïne somberder geworden over hun vooruitzichten voor dit jaar. Niet alleen vallen de Oekraïense en Russische afzetmarkten voor een groot deel weg, ook zijn exporterende bedrijven meer geld kwijt door omwegen en duurdere brand- en grondstoffen als gevolg van het gewapende conflict.
Kredietverzekeraar Atradius en ondernemersvereniging evofenedex maken uit een rondvraag onder exporteurs op dat de verwachtingen over de omzet drastisch zijn gedaald. Van de deelnemers aan het onderzoek verwachtte een minderheid van 4 op de 10 exporteurs een omzetstijging in 2022. Dat waren er vorig jaar nog 6 op de 10. De ondernemers die nog wel een omzetstijging verwachten, rekenen er niet meer op dat die hoger zal zijn dan 4 procent. Dat is volgens de onderzoekers een trendbreuk, want de verwachte exportgroei kwam bij eerdere enquêtes nooit onder de 6 procent uit.
"De oorlog en de hieruit voortvloeiende ontwikkelingen zullen ongetwijfeld een enorme impact hebben. De handel in Oekraïne en Rusland maakt weliswaar geen groot deel uit van de totale Nederlandse export, maar veel sectoren, zoals hightech, olie en gas, de chemie, transportsector en voedingsmiddelenindustrie, zullen hierdoor stevig worden geraakt", zegt Bart Jan Koopman, directeur evofenedex.
Langere routes
De belangenbehartiger voor duizenden bedrijven op het gebied van logistiek en handel wijst erop dat bijvoorbeeld brandstof voor goederenvervoer duurder is geworden. Ook moeten exporteurs veel langere routes volgen naar bijvoorbeeld Azië. Zo is het door westerse sancties voor veel vliegmaatschappijen onmogelijk om door het Russische luchtruim te vliegen. Maar ook veel spoorverbindingen van de zogenoemde Nieuwe Zijderoute, tussen China en Europa, lopen door Rusland en zijn nu niet bruikbaar.
Nederlandse ondernemers behaalden vorig jaar nog 9 procent meer omzet uit export dan een jaar eerder. Andere lidstaten van de Europese Unie zijn de belangrijkste afzetmarkten, waarbij buurland Duitsland veruit de belangrijkste handelspartner is. Daarna volgen Frankrijk en België. Gevraagd naar een nieuwe exportmarkt die Nederlands ondernemers zouden willen betreden, noemen ze het vaakst de Verenigde Arabische Emiraten.
Meer uit Financieel
STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Volvo Cars start een kostenbesparingsprogramma en schrapt banen om de gevolgen van de Amerikaanse importheffingen op te vangen. De Zweedse autofabrikant, eigendom van het Chinese autoconcern Geely, heeft ook de financiële prognoses voor dit en volgend jaar ingetrokken. Het bedrijf streeft naar een kostenbesparing van ruim 1,6 miljard euro. Volvo maakte niet bekend hoeveel banen er precies verdwijnen.
7 minuten geledenCAPE CANAVERAL (ANP) - Techbedrijf Amazon is begonnen met het bouwen van een eigen satellietennetwerk. De eerste 27 volwaardige satellieten zijn in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) samen in een baan rond de aarde gebracht. Project Kuiper, zoals het systeem heet, moet een concurrent worden van Starlink van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX.
16 minuten geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De stakingsactie van Belgische vakbonden is dinsdag vooral merkbaar op luchthavens, in het openbaar vervoer en in de haven van Antwerpen. Op Charleroi Airport vertrekt of landt geen enkele vlucht. Op Brussels Airport zijn alle vertrekkende vluchten geannuleerd, net als veel aankomende vluchten.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag licht hoger geopend onder aanvoering van de banken en chipbedrijven. ABN AMRO en ING stegen 2,1 en 1,8 procent, na goed ontvangen resultaten van Deutsche Bank. De grootste bank van Duitsland won 3,7 procent in Frankfurt. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wonnen tot 2,2 procent. De algehele stemming op de beurzen bleef wel voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de handelsoorlog met de Verenigde Staten.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft twee boetes opgelegd van in totaal 1,7 miljoen euro aan de vastgoedtak van verzekeraar Achmea. Die tak, Achmea Real Estate, heeft zich volgens de toezichthouder niet gehouden aan een antiwitwaswet.
1 uur geledenHERZOGENAURACH (ANP) - Adidas verhoogt de financiële doelstellingen voor dit jaar niet, ondanks de goede prestaties in het eerste kwartaal. Dat meldt de Duitse sportkledingfabrikant dinsdag. Adidas zegt dat dit komt door zorgen rond de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die de prijzen voor Amerikaanse consumenten kunnen opdrijven.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de impact van de importheffingen op auto's en auto-onderdelen verminderen. Hij gaat enkele heffingen op buitenlandse onderdelen in auto's die zijn geproduceerd in de Verenigde Staten verlichten en voorkomen dat heffingen op buitenlandse auto's bovenop andere heffingen komen, melden ambtenaren tegenover persbureau Reuters.
2 uur geleden