Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse export weer flink gestegen, na kleine dip

Nederlandse export weer flink gestegen, na kleine dip

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse export van goederen is in november weer flink gestegen, na een kleine dip in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vooral meer chemische producten, metaalproducten en transportmiddelen uitgevoerd.

Gemeten in volume en gecorrigeerd voor de hoeveelheid werkdagen in de maand, kwam de export in november bijna 9 procent hoger uit dan in dezelfde maand in 2020. Ten opzichte van november 2019 lag de export dik 10 procent hoger. Ook de invoer van goederen zat in november stevig in de lift, met vergelijkbare plussen.

Een maand eerder liet de uitvoer nog een dip van 0,6 procent zien ten opzichte van oktober 2020. Dat ging puur om een kleine afname van de hoeveelheid verhandelde goederen, want met de export was in oktober wel beduidend meer geld gemoeid dan een jaar eerder. Dat komt omdat de prijzen over de gehele linie flink zijn toegenomen.

Volgens het CBS worden de condities van de export in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederland. Momenteel, dus begin 2022, zijn de omstandigheden ongeveer even gunstig als in november, constateert het statistiekbureau. Buurland Duitsland kampte volgens recente cijfers weliswaar met een krimp in de productie, maar hier staat tegenover dat het producentenvertrouwen bij de oosterburen juist is gestegen.

Meer uit Financieel

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden. SEC-voorzitter Gary Gensler stelt dat consumenten hun "zuurverdiende bezittingen" niet "via of bij deze onwettelijke platformen" zouden moeten onderbrengen.

29 minuten geleden
Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

1 uur geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

1 uur geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

3 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

4 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

4 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

5 uur geleden