Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse export stabiliseert op lage niveau april

Nederlandse export stabiliseert op lage niveau april

ZOETERMEER (ANP) - De omzetdaling bij Nederlandse exporterende bedrijven in de maand mei ligt ongeveer op hetzelfde lage niveau van april, zo blijkt uit de maandelijkse Coronamonitor van evofenedex, ondernemersvereniging voor handel en logistiek.

Door de verslechterende economie hebben twee op de drie in Nederland gevestigde bedrijven te kampen met grote vraaguitval, waardoor de orderportefeuilles leeg raken. Niet alleen het aantal orders daalt, ook de gemiddelde ordergrootte wordt kleiner. Wel loopt de gemiddelde daling van de omzet in mei in vergelijking met de daling in april iets terug (van 39 procent naar 35 procent). De omzetderving voor het hele jaar wordt nu geraamd op 26 procent, vrijwel gelijk aan april.

Positief volgens evofenedex is dat de verstoringen in het logistieke proces aan het afnemen zijn. Het percentage verstoringen over de weg liep terug van 30 procent naar 24 procent. Bij import liepen de leveringsproblemen terug van 20 procent naar 10 procent.

Positieve impact

Een toenemend aantal bedrijven is ervan overtuigd ze tot minimaal in 2021 last zullen hebben van de negatieve ontwikkelingen. Tien procent van de bedrijven ervaart een positieve impact op hun omzet. In mei resulteert dat voor die bedrijven zelfs gemiddeld in een plus van 21 procent. Zes procent van de exporteurs verwacht dat dit over het hele jaar een duurzaam effect zal zijn; deze bedrijven verwachten dit jaar 15 procent meer omzet te realiseren dan het jaar ervoor.

"We zien een trend naar licht herstel van de export en gelijktijdig een grotere vraag naar productie en goederen dicht bij huis. Het belang van een soepel draaiende interne markt zonder welke verstoring dan ook kan veel bijdragen aan het bespoedigen van het herstel. Bedrijven moeten snel weer kunnen bouwen op de (logistieke) voordelen van de Europese interne markt," stelt Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

9 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden