Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse export naar Verenigd Koninkrijk blijft achter

Nederlandse export naar Verenigd Koninkrijk blijft achter

DEN HAAG (ANP) - De export naar het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar te midden van alle brexitonrust achtergebleven. Dat constateert het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

De waarde van de uitvoer van goederen naar Groot-Brittannië bedroeg vorig jaar 40 miljard euro. Dat is 0,5 procent minder dan in 2018. Volgens het statistiekbureau zat de export van in Nederland geproduceerde goederen nog wel met 0,9 procent in de lift, tot zo'n 20,5 miljard euro. Maar de doorvoer naar het Verenigd Koninkrijk zakte met 2 procent.

Het gaat al langer niet heel florissant met de handel naar het Verenigd Koninkrijk. In vergelijking met 2015, het jaar voor het Britse referendum over de brexit, is de exportwaarde naar onze westerburen wel met bijna een tiende toegenomen. Echter, de totale waarde van de Nederlandse goederenexport groeide in dezelfde periode met 23 procent. In 2015 maakte de export naar Groot-Brittannië nog 8,7 procent uit van de totale Nederlandse goederenexport. Vier jaar later, aan de vooravond van het Britse vertrek uit de EU, was dit afgenomen tot 7,7 procent.

Nederland exporteert onder meer landbouwproducten naar de Britten. Andere belangrijke exportgoederen zijn olie en gas, telefoons, medicijnen en meet- en precisie-instrumenten. Nederland geldt na Duitsland, de Verenigde Staten en China als de vierde goederenleverancier van het Verenigd Koninkrijk.

Meer uit Financieel

Iets minder nieuwe fietsen verkocht in 2023, e-bike marktleider

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.

7 minuten geleden
Brussels boerenprotest loopt uit de hand

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

2 uur geleden
Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

2 uur geleden
Boze boeren met honderden tractors naar Brussel

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren zijn met honderden tractoren naar Brussel gekomen om meer toegevingen af te dwingen van de landbouwministers van de Europese Unie. Die vergaderen daar maandag onder de rook van smeulende hooibalen en autobanden.

3 uur geleden
Rusland dreigt met tegenactie bij beslaglegging bevroren tegoeden

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland zal terugslaan als de bevroren buitenlandse bezittingen van het land door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in beslag worden genomen. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov in een interview met de staatsnieuwsdienst RIA Novosti. "Wij hebben ook bevroren tegoeden, die niet minder zijn dan het Westen heeft", verklaarde Siluanov die daarbij niet aangaf welke westerse bezittingen hij precies bedoelde.

3 uur geleden
Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

AMSTERDAM (ANP) - Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

4 uur geleden
Duitsland houdt speciale top om vakkrachten te trekken

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland houdt maandag een speciale top in Berlijn om meer vakkrachten te trekken, zowel uit binnen- als buitenland. Duitsland heeft namelijk te maken met een groot tekort aan geschoold personeel in onder meer de dienstverlening, de industrie en de bouw. De top zal worden geopend door arbeidsminister Hubertus Heil.

4 uur geleden