Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse export groeit met bijna 3 procent in januari

Nederlandse export groeit met bijna 3 procent in januari

DEN HAAG (ANP) - Nederland exporteerde in januari 2,7 procent meer goederen dan een jaar eerder. Er werden in de eerste maand van het jaar vooral meer aardolieproducten, chemische producten en transportmiddelen uitgevoerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De exportgroei viel wel terug ten opzichte van december 2021. Toen groeide de export nog met 7,8 procent. Nederland importeerde ook meer. Het totale volume van de ingevoerde goederen was in januari 7,2 procent groter dan een jaar eerder.

Ook meet het CBS iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens het statistiekbureau zijn de omstandigheden voor de export in maart vrijwel even gunstig als in januari. Dat komt bijvoorbeeld omdat de krimp van de Duitse industriële productie omsloeg in een groei. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor Nederland.

Onzekerheid

Een verbetering van de omstandigheden betekent echter niet per se een hogere groei van de export. Het CBS merkt ook op dat met ingang van januari 2022 de datawaarneming en -verwerking van de statistiek internationale handel in goederen zijn vernieuwd. Hierdoor is de ontwikkeling van de import en export ten opzichte van een jaar eerder met een grotere onzekerheid omgeven dan gebruikelijk.

Uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo bleek afgelopen week dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in maart hard is gedaald door de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen. "Het sentiment in de Duitse economie is ingestort", zei Ifo-president Clemens Fuest afgelopen vrijdag in een verklaring. "Bedrijven in Duitsland verwachten moeilijke tijden."

Meer uit Financieel

Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

21 minuten geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israël en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

1 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

1 uur geleden
Birkenstock verkoopt voor recordbedrag aan sandalen en instappers

NEUSTADT (ANP) - Birkenstock heeft in de laatste drie maanden van het jaar een recordomzet behaald. Naast de bekende sandalen van het merk, die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot mode-item, verkochten ook instappers met een dichte neus goed.

1 uur geleden
Franse inflatie daalt naar laagste niveau in bijna 2,5 jaar

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse inflatie is in februari afgenomen tot het laagste niveau sinds september 2021. Volgens het Franse statistiekbureau INSEE stegen de consumentenprijzen in Frankrijk deze maand met 3,1 procent op jaarbasis. In januari stegen de kosten voor het levensonderhoud in de op een na grootste economie van de eurozone nog met 3,4 procent, volgens de Europese meetmethode.

1 uur geleden
Familie Van Eerd krijgt geen dividend van Jumbo

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo keert dit jaar geen dividend uit aan zijn aandeelhouders, de familie Van Eerd. Aandeelhouders en eigenaren Frits van Eerd, Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd hebben besloten om af te zien van een winstuitkering, staat in het jaarverslag van Jumbo over 2023. Ze zien af van het geld omdat de keten kampt met "uitdagende marktomstandigheden en de daarmee gepaard gaande druk op het resultaat van Jumbo".

1 uur geleden
Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen in februari door starters is sinds 2020 niet zo hoog geweest. Dat komt naar voren uit cijfers van De Hypotheekshop.

2 uur geleden